Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Βουλιάζουν από κόσμο οι παραλίες


Πληρότητες που αγγίζουν το 100% καταγράφουν για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου τα ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδος όπου από χτες το απόγευμα οι παραλίες σε Χαλκιδική, Πιερία και Καβάλα «βούλιαξαν» από κόσμο. Οπως εκτιμούν οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς, οι εκδρομείς της τελευταίας στιγμής δύσκολα θα κατορθώσουν να βρουν κάποιο άδειο δωμάτιο, αφού οι κρατήσεις για την τελευταία μαζική έξοδο του φετινού καλοκαιριού έχουν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα.

Ούτε... καρφίτσα δεν πέφτει στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, τα οποία από χτες το απόγευμα έχουν κατακλυστεί από εκδρομείς. Το μεγάλο παράπονο των ιδιοκτητών, ωστόσο, είναι η απουσία του εγχώριου τουρισμού, καθώς, όπως σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, η συντριπτική πλειονότητα των πελατών τους προέρχεται από τα Βαλκάνια. «Οι Ελληνες έχουν γίνει πλέον οι τουρίστες της μονοήμερης απόδρασης ή των δύο - τριών διανυκτερεύσεων. Περίπου το 90% των τουριστών μας προέρχεται από την αλλοδαπή αγορά», αναφέρει στον «Α».

Η βαλκανική αγορά δίνει το «φιλί της ζωής» και στην κοντινή Ασπροβάλτα. «Καλύτερα δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτό το τριήμερο. Από το πρωί με έχουν πάρει επτά άτομα τηλέφωνο ψάχνοντας για δωμάτιο, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να εξυπηρετήσω κανέναν, αφού είμαστε πλήρεις εδώ και μέρες», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Αγίου Γεωργίου, Χριστόδουλος Ζαχόπουλος. Οι περισσότερες κρατήσεις προέρχονται από Σέρβους, Βούλγαρους και Τσέχους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, η θερινή σεζόν θα κλείσει με διψήφιο ποσοστό αύξησης για τους ξενοδόχους.

Με θετικό πρόσημο θα κάνουν ταμείο και οι ξενοδόχοι στην Πιερία, όπου ήδη αυτό το τριήμερο οι πληρότητες αγγίζουν το 100%. Οι κρατήσεις στα τουριστικά καταλύματα έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και όπως σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Γιώργος Μπούρος, «αν και η πλειονότητα των τουριστών προέρχεται από το εξωτερικό, αυτές τις ημέρες δεν υπάρχει δωμάτιο ούτε στα ξενοδοχεία που δουλεύουν μόνο με Ελληνες». Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της κίνησης παίζει και το “πάγωμα” των τιμών στα περσινά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο να ξεκινούν από 30 ευρώ, και ανάλογα με τις παροχές του ξενοδοχείου, να αγγίζουν και τα 150 ευρώ.

Της τελευταίας στιγμής

Πιο τυχεροί θα είναι οι τουρίστες της τελευταίας στιγμής που θα επιλέξουν να κινηθούν προς την Καβάλα και τη Θάσο, καθώς οι πληρότητες στα καταλύματα κυμαίνονται στο 80%. «Οι Ελληνες φέτος ήταν ''κουμπωμένοι'' και επέλεξαν να κάνουν είτε αποδράσεις αυθημερόν, είτε ολιγοήμερες διακοπές. Αυτό συνεχίζεται και το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, καθώς οι ξένοι τουρίστες υπερτερούν των Ελλήνων. Υπάρχουν κενά δωμάτια, αλλά στηριζόμαστε στους αναποφάσιστους της τελευταίας στιγμής για την κάλυψή τους», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Απόστολος Αθιανάς.

Ικανοποιημένοι από την προσέλευση των τουριστών δηλώνουν πάντως οι ξενοδόχοι της Θάσου, όπου η πληρότητα αγγίζει το 85%. «Ο Ιούλιος πήγε πολύ καλά και ο Αύγουστος δείχνει πως θα διατηρήσουμε το θετικό πρόσημο στις κρατήσεις. Αυτό το τριήμερο έχουμε αρκετούς ξένους τουρίστες, καθώς οι Ελληνες φέτος έχουν λείψει γενικά από την τουριστική αγορά. Εμείς πάντως έχουμε μειώσει τις τιμές κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και όσοι αποφασίσουν έστω και την τελευταία στιγμή να μας επισκεφτούν θα βρουν δωμάτια από 30 ευρώ», κατέληξε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θάσου, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

agelioforos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :