Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Κατασκήνωση φιλίας των λαών της Μέσης Ανατολής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο


Από την ιδέα της συμφιλίωσης στη Μέση Ανατολή, στην… πράξη περνάει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τη διοργάνωση κάμπινγκ φιλίας των λαών, στην Καλάνδρα Χαλκιδικής.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, που έφτασαν οι 68 φοιτητές με τους συνοδούς τους καθηγητές, ένας Ισραηλινός ζήτησε να μείνει στη σκηνή μαζί με Παλαιστίνιους, προκειμένου να γνωριστούν καλύτερα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης Ιωάννης Παντής.

Οι 68 φοιτητές και φοιτήτριες από 12 πανεπιστήμια, από έξι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου (Ισραήλ, Παλαιστίνη, Τουρκία, Ιράκ, Ισπανία, Τυνησία), θα μείνουν μέχρι τις 20 Αυγούστου στις κατασκηνώσεις του ΑΠΘ και θα απασχοληθούν σε πέντε θεματικά εργαστήρια, με σκοπό να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν δράσεις στους τομείς της τέχνης και των επιστημών.

Κάθε πανεπιστήμιο εκπροσωπείται από οχτώ φοιτητές, τέσσερις σε θέματα τέχνης και τέσσερις σε θέματα επιστημών και συνοδεύονται από ένα μέλος ΔΕΠ. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, μέσω της πρωτοβουλίας «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών».

Τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν είναι: από το Ισραήλ τα Haifa University, Tel Aviv University, και Hebrew University, από Παλαιστίνη τα Bethlehem University και Al Quds University, από Τουρκία το Hacettepe University, από Ιράκ το University of Baghdad, από Ισπανία το Murcia University, και από Τυνησία τα University of Gafsa, University of Sfax, University of Tunis και University of Sousse.

«Στόχος μας είναι το κάμπινγκ αυτό να καταστεί θεσμός και να εδραιωθεί μέσω του προγράμματος 'Σταυροδρόμι Πολιτισμών'. Ήδη, πάντως, του χρόνου, στο πλαίσιο του προγράμματος που θα είναι αφιερωμένο στα Βαλκάνια, θα διοργανωθεί με προσκεκλημένους φοιτητές από βαλκανικές χώρες» δήλωσε ο κ.Παντής.

Όσο για τις πρώτες εντυπώσεις των φιλοξενούμενων φοιτητών, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ περιγράφει μια χαρακτηριστική σκηνή από τη χθεσινή άφιξή τους: «Δεν είναι μόνο ότι ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά ότι κάποιοι έβλεπαν για πρώτη φορά θάλασσα. Γι΄αυτό, άφησαν τα πράγματά τους και έτρεξαν γρήγορα να δουν από κοντά πώς είναι και έβαλαν δοκιμαστικά τα πόδια τους στο νερό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ-omogeneia.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :