Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Στη Χαλκιδική η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης


Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα, αρχές του επόμενου μήνα, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα αναζητήσουν λύσεις για την κρίση χρέους που απειλεί την ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα φιξαριστεί σύντομα ο τόπος συνάντησης και ευελπιστεί οι ημερομηνίες να συμπέσουν με τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ούτως ώστε να καλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να επισκεφθούν μαζί του και τα περίπτερα.

Ηδη οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε επαφή με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να αποφασιστεί εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής επί ελληνικού εδάφους, κάτι άλλωστε που είχε ζητήσει και στην τελευταία συνάντηση των ηγετών, στις 21 Ιουλίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το σκεπτικό είναι πως εάν διεξαχθεί στην Ελλάδα, θα αποδειχθεί έμπρακτα η στήριξη προς τη χώρα μας, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που πάρθηκε για περαιτέρω οικονομική βοήθεια ημών.

Χθες, πάντως και ο ΛΑΟΣ ζήτησε επισήμως να διεξαχθεί άμεσα μια Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στη χώρας μας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις που αφορούν την οικονομική κρίση και να ληφθούν αποφάσεις που θα δώσουν λύσεις.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σίσσυ Αλιγιζάκη, σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τις τηλεδιασκέψεις του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, υποστήριξε: «Τα τηλεφωνήματα και οι τηλεδιασκέψεις δεν φτουράνε. Αυτό που επιβάλλεται είναι μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής εδώ στην Αθήνα, για συζήτηση και λύση για το ευρωομόλογο, διαδικασία που θα τόνωνε σε ένα σημείο την κακή ψυχολογία που υπάρχει στην οικονομία».

Το πιθανότερο πάντως, όπως προείπαμε, είναι να διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής στη Χαλκιδική, καθώς υπάρχει η εμπειρία της Συνόδου του Ιουνίου του 2003 που επίσης είχε γίνει στην εν λόγω γραφική περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, οι τότε 25 Ευρωπαίοι ηγέτες με τους 5 των δυτικών Βαλκανίων που πρόσβλεπαν στην ενσωμάτωσή τους στην ευρωπαϊκή «οικογένεια» είχαν καταλύσει και συσκέπτονταν στο πολυτελές και πολυσυζητημένο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Porto Carras Grand Resort», στην περιοχή της Σιθωνίας. Σε εκείνη τη Σύνοδο είχε παρουσιαστεί το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Μάλιστα πολύ κοντά, αλλά σε απόσταση ασφαλείας, χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τις αποφάσεις των Βρυξελλών, ενώ δεν είχαν λείψει και τα επεισόδια.

Η έκτακτη Σύνοδος του Σεπτεμβρίου που συζητείται να διεξαχθεί τις προσεχείς εβδομάδες θα προηγηθεί της… έτερης έκτακτης Συνόδου που έχει φιξαριστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου. Οι εξελίξεις στον χώρο της οικονομίας δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Την ίδια ώρα στη χώρα μας το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, από τα οποία προκύπτουν μειωμένα έσοδα και αυξημένες δαπάνες. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 15,513 δισ. ευρώ (έναντι του νέου στόχου για 16,475 δισ. ευρώ), τα συνολικά έσοδα υστερούν έναντι του νέου στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,049 δισ. ευρώ.

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :