Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

“Της Γης το Χρυσάφι” (2006)

μια ταινία για το κίνημα κατά των χρυσωρυχείων στη Θράκη


Μια ταινία του Γιάννη Καρυπίδη.
Το “χρυσάφι” μιλάει για το μεγάλο και δυναμικό κίνημα κατά των χρυσωρυχείων που αναπτύχθηκε στους Νομούς Ροδόπης και Έβρου από το 1999 και απέτρεψε μέχρι σήμερα την άλωση της Θράκης από τις εταιρείες χρυσού.
Καταγράφει τις απόψεις των απλών πολιτών και των φορέων της περιοχής.
Επισκέπτεται τη Χαλκιδική, αλλά και το Krumovgrad της Βουλγαρίας όπου υπάρχουν αντίστοιχα κινήματα …κι αναζητεί το πραγματικό “χρυσάφι της γης”.

την ταινεία θα βρείτε στο antigoldgreece από όπου και η ανάρτηση

δείτε την ταινεία εδώ:
http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/08/08/gold-of-the-earth/

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Ταινία ανάλογου περιεχομένου με αυτή του Καρυπίδη για την επιδιωκόμενη εξόρυξη χρυσού στη Θράκη είχαμε και για τη Χαλκιδική. Ήταν το ντοκυμαντέρ "Το κυνήγι του θησαυρού".
Η διαφορά της Χαλκιδικής με τη Θράκη, ως προς το ζήτημα των μεταλλείων βρίσκεται αλλού. Εκεί στη Θράκη οι πολιτειακοί παράγοντες των δύο κομμάτων που κτβέρνησαν τη χώρα μετά τη χούντα (νομαρχιακά συμβούλια, βουλευτές, Δήμαρχοι Κομοτινής, Σαππών, Αλεξανδρούπολης κ.λπ.)αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στην εγκατάσταση των εταιρειών χρυσού... Εδώ οι Λαφαζάνης, Δριβελέγκας, Βαγιωνάς, Γιώργου, Τζηρίτης,Ζωγράφος, Πάχτας κ.'α. αλλά και οι προϋπηρετήσαντες στην τοπική αυτοδιοίκηση (Β. Πάπας κ.λπ.) υπεραμύνονται των συμφερόντων της εταιρείας ή ...κάνουν το κορόϊδο, όπως φυσικά και το σύνολο σχεδόν των μέσων μαζικής επικοινωνίς... Γιατί ποτέ δεν προβάλλουν την άποψη των αντιτιθέμενων στα μεταλλεία; Γιατί δεν δημοσιοποιούν τα πορίσματα του Πανεπιστημίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου που μιλάν για καυαστροφές στη Χαλκιδική;
Ας προβληματιστεί ο κάθε Χαλκιδικιώτης γι' αυτή την κατάντια...