Είκοσι επτά επιχειρήσεις της Χαλκιδικής (ποσοστό 5,28% των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), έχουν εγκριθεί στο πρόγραμμα "Μεταποίηση στις νέες συνθήκες" του ΕΠΑΝ ΙΙ, και θα διαχειριστούν το ποσό των 7.095.207,22 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.072.822,75 ευρώ είναι δημόσια χρηματοδότηση.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα είχαν:
• Υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτή σε συγκεκριμένους κλάδους.
• Νέες και υπό σύσταση (start-up) μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές, όπως αυτοί αναφέρονται αναλυτικά στον Οδηγό του προγράμματος του τομέα της μεταποίησης. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, επίσης, οι λοιπές επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης ή άλλων τομέων που επιθυμούν να επεκταθούν σε μεταποιητικές δραστηριότητες σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους τομείς της μεταποίησης όπως αυτοί αναφέρονται αναλυτικά στον Οδηγό του προγράμματος και αποκλειστικά υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται αναλυτικά στον οδηγό του προγράμματος.
• Νέες και νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση σε έναν από τους επιλέξιμους κλάδους του Προγράμματος.
Αξίζει να σημειωθούν τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία:
1) Εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση το 92,40% των επιχειρήσεων που υπέβαλαν πρόταση στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και το 90,67% των επιχειρήσεων που υπέβαλλαν πρόταση στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας
2) Ειδικά για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας λόγω υπερκάλυψης της αρχικής διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης των 5 εκατομ. ευρώ εγκρίθηκαν επιπλέον €2.842.029,01 (εγκρίθηκαν επιπλέον κονδύλια σε ποσοστό 42 %)
3) Το 67,35% των επιχειρήσεων (390 επιχειρήσεις) που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση ανήκουν στην κατηγορία των πολύ μικρών επιχειρήσεων (από 0 έως 10 άτομα απασχόληση και τζίρο μικρότερο από 2 εκατομ. ευρώ).
4) Ως προς το είδος των επιχειρήσεων στο σύνολο των δύο Περιφερειών το 56,13% αποτελούν οι υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (325 επιχειρήσεις), ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 38% (220 επιχειρήσεις) των επιχειρήσεων είναι νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις οι οποίες είτε θα ιδρυθούν μετά την έγκρισή τους, είτε δεν έχουν συμπληρώσει τρείς διαχειριστικές χρήσεις.
Το αμέσως προσεχές διάστημα θα εκδοθούν και θα αποσταλούν στις επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν οι ειδικές αποφάσεις ένταξης και χρηματοδότησής τους, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην εκταμίευση των προκαταβολών σε όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν (η προκαταβολή ανέρχεται στο 50% της εγκεκριμένης δημόσιας χρηματοδότησης (επιχορήγηση) με τη χρήση κατάλληλου Πληροφοριακού Συστήματος.
Τη διαχείριση του Προγράμματος πανελλαδικά έχει ο ΕΦΕΠΑΕ μέσω των αρμοδίων εταίρων του. Για τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας αρμόδιος εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ είναι η ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ στην οποία συμμετέχουν το ΚΕΠΑ μέσω των ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, η ΑΝΚΟ και τα Επιμελητήρια της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
www.gnomihalkidikis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου