Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΦΑΙΣΤΟΣ

Για τη Σύνοδο Κορυφής
«Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής μπορεί να μην καταλήξει πουθενά και να παραπέμψουν την απόφαση για τον Σεπτέμβρη. Μπορεί και κάπου να καταλήξει. Πάντως, να ξέρετε, αν καταλήξει κάπου σήμερα, προπαγανδιστικά θα το επενδύσουν με το ότι είναι μια «καλή λύση», είναι προτιμότερη αυτή ή χειρότερη, θα τη «ντύσουν» όπως συνήθως, «νικήσαμε» μπορεί να πουν, τα καταφέραμε κ.λπ. Αν δεν παρθεί σήμερα απόφαση και πάει το Σεπτέμβρη, πάλι θα βρουν κάτι να πουν.

Ποια είναι η δική μας πρόβλεψη. Όποια λύση κι αν δώσουν σήμερα, να ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι θα είναι αστροπελέκι, κυριολεκτικά, για τον ελληνικό λαό, θα είναι πολύ βαρύ το τίμημα, και οι συνέπειες θα είναι μακρόχρονες. Όποια λύση κι αν δώσουν, εμείς το λέμε καθαρά. Είτε πουν επιμήκυνση, είτε πουν «κούρεμα», είτε πουν επαναγορά ομολόγων, είτε πουν ότι θα φορολογήσουν τις τράπεζες και μέσα από αυτή τη φορολόγηση θα εξυγιανθεί το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, ό,τι και να πουν, για τους εργαζόμενους θα είναι πολύ, πάρα πολύ βαρύ το τίμημα.
Άλλωστε, σήμερα στην ΕΕ δε συζητάνε μέτρα για τους εργαζόμενους. Δε συζητάνε μέτρα για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, δε συζητάνε για την ανακούφιση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι, βλέπετε, βεβαίως έχουν τη δυνατότητα να χάσουν κι άλλα! Αυτά δε θα τα συζητήσουν! Αυτά τα συζητούν «fast-track» που λέει και η κυβέρνηση, σε ένα λεπτό τα έχουν ξεκαθαρίσει σε άλλα όργανα, δε συζητούνται σε επίπεδο αρχηγών! Άλλωστε, οι εξελίξεις ήδη έχουν δρομολογηθεί.
Αυτό που θα συζητήσουν είναι το εξής: Θα υπάρξουν απώλειες και για τους καπιταλιστές. Θα υπάρξουν και απώλειες ξεχωριστά για τα κράτη. Εδώ λοιπόν συζητάνε πως θα κατανείμουν τις απώλειες. Τι θα καταβάλλει η Γερμανία, τι θα καταβάλλει η Γαλλία, τι θα καταβάλλει η Μεγ. Βρετανία, τι θα πληρώσει η Ελλάδα κ.λπ. Και εδώ γίνεται και ο μεγάλος τσακωμός. Διότι, σε αυτήν την κατανομή, ο καθένας κοιτάζει να χάσει τα λιγότερα σε λιγότερο χρόνο και να εξασφαλίσει ότι από αυτά που θα χάσει, θα πάρει γρήγορα ένα αντίτιμο για να επανεκκινήσει η κερδοφορία του κεφαλαίου».



Για τις κινητοποιήσεις των οδηγών ΤΑΞΙ, των ναυτεργατών και τον τουρισμό
«Το πρωί γινότανε μεγάλη συζήτηση στα παράθυρα της τηλεόρασης και προσπαθούσαν να φέρουν σε αντιπαράθεση τον αγώνα των ταξιτζήδων με τους τουρίστες, όπως έκαναν και με τον αγώνα των ναυτεργατών απέναντι επίσης στους τουρίστες και απέναντι στους μικροκαλλιεργητές αγρότες ή ακόμα και απέναντι στους ταξιτζήδες, απέναντι στους φορτηγατζήδες κλπ. Εμείς λέμε το εξής: Οι τουρίστες, είτε είναι Έλληνες είτε είναι ξένοι, πριν απ’ όλα είναι εργάτες, υπάλληλοι - είναι και πλούσιοι, είναι και επιχειρηματίες αλλά εμάς μας ενδιαφέρουν αυτοί οι τουρίστες οι οποίοι είναι εργάτες, υπάλληλοι, μικροί επιχειρηματίες, γενικά μισθοσυντήρητοι - οι οποίοι πραγματικά ονειρεύονται να κάνουν μια βδομάδα – 10 μέρες διακοπές. Μας ενδιαφέρουν επίσης και οι εργαζόμενοι που δεν θα κάνουν τουρισμό, που δεν θα πάνε πουθενά και ξέρετε ότι αυξάνονται αυτοί και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν από την Ευρώπη είτε με προγράμματα κοινωνικού τουρισμού είτε με κάτι που είχαν στην μπάντα, εργατοϋπάλληλοι, άνθρωποι μισθωτοί με μεσαία και λίγο παραπάνω εισοδήματα. Αυτοί τώρα δύσκολα έρχονται στην Ελλάδα.
Και μάλιστα λένε ότι τώρα έρχονται Ρώσοι, Λετονοί, έρχονται από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και βεβαίως δεν έρχονται οι μισθωτοί, οι υπάλληλοι και ο λαός, έρχεται η καινούργια αστική τάξη που δημιουργήθηκε εκεί, τα καινούργια μεσαία στρώματα, τα οποία έρχονται και τρώνε και πίνουνε στην Ελλάδα, βεβαίως στα μεγάλα ξενοδοχεία και όχι στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ψωνίζουν απ’ τα ακριβά καταστήματα.
Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί για μας δεν υπάρχει γενικά οικονομία της Ελλάδας. Υπάρχει οικονομία της Ελλάδας η οποία απαρτίζεται από τους καπιταλιστές και από κει και πέρα είναι οι εργαζόμενοι, είτε μικροί επιχειρηματίες, είτε εργατοϋπάλληλοι. Και όταν η οικονομία πάει καλά οι εργαζόμενοι δεν ικανοποιούνται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και με βάση τα κέρδη που βγαίνουν στην οικονομία. Και όταν είναι σε κρίση τότε χάνουν και αυτές τις παραχωρήσεις που τους είχαν κάνει σε μια καλύτερη περίοδο. Τα μέτρα λοιπόν που παίρνονται είναι μέτρα προκαταβολικά για να ισχύσουν στην περίοδο της ανάκαμψης. Επομένως για μας ένα πράγμα είναι καθαρό: Και σε περίοδο που η κερδοφορία είναι μεγάλη και σε περίοδο που γενικά η καπιταλιστική ανάπτυξη ανεβαίνει σε γρήγορους ρυθμούς, οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικούν και σε περίοδο κρίσης να μην παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους. Όσες θυσίες και να κάνουν δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Και μάλιστα για εμάς δεν είναι θυσία, είναι εντελώς άσκοπη, είναι αυτοκτονία. Ίσα - ίσα σε συνθήκες κρίσης υπάρχει ανάγκη και ωριμάζει για πιο βαθιές αλλαγές».

Για την πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα
«Η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει δημοψήφισμα τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη. Αυτό είναι «όλα τα ‘χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε». Θέλει να κάνει ένα δημοψήφισμα να κοροϊδέψει τον κόσμο και να υφαρπάξει διάφορα ΝΑΙ για να τα χρησιμοποιήσει ως συναίνεση. Τι θα βάλει στο δημοψήφισμα; Οι 300 βουλευτές να γίνουν 200! Και μόλις γίνουν 200 εσείς θα βρείτε δουλειά και υψηλούς μισθούς! Θα βάλει π.χ. να βελτιωθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Οσους θέλουν να διασώσουν τους διασώζουν, αν θέλουν κάποιον θα τον στείλουν φυλακή. Και τι θα αλλάξει στη ζωή των εργαζομένων; Θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Θα τον κάνει χειρότερο. Θα φέρει λοιπόν μερικά τέτοια, η εκλογή ας πούμε του Προέδρου της Δημοκρατίας ενδεχομένως να είναι άμεση. Τίποτα από αυτά δεν αφορούν την τσέπη και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τάχα θα σοβατίσουν το πολιτικό σύστημα και θα γίνει πιο έντιμο, πιο ηθικό! Θα βάλουν και άλλα, μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, μπορεί να βάλουν και το καμποτάζ, αξιοποιώντας αντιθέσεις που έχουν δημιουργήσει μέσα στο λαό. Φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, φταίνε οι ναυτεργάτες, φταίνε οι ταξιτζήδες… Τέτοια ερωτήματα.
Αυτό το δημοψήφισμα ο λαός δεν πρέπει να το επιτρέψει. Πρέπει να διαγράψει κυριολεκτικά αυτό το δημοψήφισμα. Αν θέλει να δοκιμάσει τη θέληση του λαού ας κάνει εκλογές. Αλλά αυτό το δημοψήφισμα θα είναι μια κοροϊδία. Οταν θα αυξάνει η ανεργία, όταν δεν θα ’χουμε να πληρώσουμε το πετρέλαιο και τη βενζίνη, θα μας φέρει ένα δημοψήφισμα για το πόσοι θα είναι οι βουλευτές, για το νόμο περί ευθύνης υπουργών και για το προσωπείο του πολιτικού συστήματος, το οποίο είναι τόσο σάπιο που δεν αντέχει ούτε μεταμφίεση».


ΑΘΗΝΑ 21/7/2011 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ



(από τα εισερχόμενα)

Δεν υπάρχουν σχόλια :