Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Clafoutis με κεράσια


Τώρα που τα κεράσια είναι στα φόρτε τους ας μην τα αφήνουμε να πάνε χαμένα!!

Το clafoutis είναι γαλλικό γλυκό με καταγωγή από την περιοχή του Limousin και γίνεται συνήθως με φρέσκα μαύρα κεράσια και χυλό, περίπου σαν αυτόν που φτιάχνουμε τηγανίτες.
Εύκολο και νόστιμο γλυκάκι, ψήνεται στο φούρνο σε πυρίμαχο ταψάκι, σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου πασπαλισμένο με ζάχαρη και μπορεί να γίνει και με άλλα φρούτα......


Συστατικά

600 γρ. κεράσια πλυμμένα, καθαρισμένα και ξεκουκουτσιασμένα
3 αυγά
1 ¼ της κούπας γάλα
1 κούπα ζάχαρη
1 ¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μισό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 κ.γλ. εσάνς πικραμυγδάλου στη ζύμη ή 2 κουταλιές λικέρ κεράσι (κιρς)(προαιρετικά)
Ελάχιστο αλάτι
Λίγο λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας

Για τα κεράσια

1 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ζάχαρη

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Οδηγίες




1. Χτυπώ στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και ρίχνω το γάλα, τη βανίλια, το αλάτι, την εσάνς και το μπέικιν ανακατεμένο στο αλεύρι. Γίνεται ένας σχετικά αραιός χυλός.
2. Σε τηγάνι με το βούτυρο ρίχνω τα κεράσια και τα σοτάρω για 2-3 λεπτά.
3. Ρίχνω τη ζάχαρη και αφήνω 1-2 λεπτά να καραμελώσει και κατεβάζω από τη φωτιά.
4. Βουτυρώνω μια φόρμα και βάζω τα κεράσια με το λίγο ζουμάκι που έχει.
5. Πάνω περιχύνω το χυλό και καλύπτω τα κεράσια.
6. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο περίπου 50 λεπτά.
7. Κάνω τον έλεγχο με την οδοντογλυφίδα, να δω αν έχει ψηθεί.
8. Μόλις κρυώσει λίγο την αναποδογυρίζω σε πιατέλα.
9. Ραντίζω με την άχνη και σερβίρω.

mageirikesdiadromes.gr
hungryforhungry.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :