Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

«Σκουπιδότοπος» η Καλλικράτεια


Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής. Η Καλλικράτεια έχει γεμίσει με σκουπίδια, καθώς η αποκομιδή είναι ανεπαρκής, τα Σαββατοκύριακα «βουλιάζει» από κόσμο και πλέον εγείρονται ζητήματα υγιεινής. Αδέσποτα και ποντίκια, όπως επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής, κάνουν... πάρτι δίπλα στα «βουνά» σκουπιδιών και τους κάδους που ξεχειλίζουν.

Οι καταγγελίες παραθεριστών, κατοίκων και επισκεπτών για την κατάσταση που επικρατεί είναι συνεχείς. Ο τοπικός δήμος (Προποντίδας) αναγνωρίζει το πρόβλημα, όμως με το υπάρχον προσωπικό στην καθαριότητα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει. «Μόλις καθαρίζουμε μέσα στην εβδομάδα, το Σαββατοκύριακο ξαναγεμίζουν τα πάντα», τονίζουν.

Ο συνδυασμός του προηγούμενου τριημέρου, με τα σκουπίδια, το κυκλοφοριακό χάος και τα έργα ύδρευσης ήταν αποκαρδιωτικός. Καλλικράτεια, Ηράκλεια, παραλία Βεργιάς, παραλία Σιλάτων και Σωζόπολη αντί για ελκυστικούς παραλιακούς οικισμούς θύμιζαν... χωματερές. «Διαμαρτυρηθήκαμε στο δήμο και μας είπαν ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για την αποκομιδή. Με τον "Καλλικράτη" και την έδρα του δήμου στα Μουδανιά, η περιοχή του παλαιού δήμου Καλλικράτειας έχει εγκαταλειφθεί. Δεν αντιμετωπίζουν ας πούμε ανάλογο πρόβλημα οι περιοχές των Μουδανιών ή των Φλογητών... Από την Καλλικράτεια ο δήμος πήρε μεγάλο αριθμό διοικητικού προσωπικού, ακόμη και τον έναν υπάλληλο της Δημοτικής Αστυνομίας. Δεν υπάρχει πλέον καμιά αστυνόμευση και προστασία στην περιοχή, δεν υπάρχει αποκομιδή και επικρατεί γενικά ασυδοσία. Κι αυτό σε μια περιοχή που είναι γεμάτη με αυθαίρετα, που υπολογίζονται σε περίπου 40.000, τα οποία γεμίζουν από οικογένειες κάθε Σαββατοκύριακο. Η περιοχή τα καλοκαίρια έχει πληθυσμό 300.000 ατόμων. Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται αν δεν ενδιαφερθούν όλοι», έλεγαν πολίτες διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στον «Α».

Την... απογύμνωση του οικισμού της Καλλικράτειας σε προσωπικό ειδικά στον τομέα της καθαριότητας αναγνωρίζει και ο δήμαρχος Προποντίδας, Δαμιανός Ιορδανίδης. «Δεν έχουμε προσωπικό. Το πρόβλημα το βιώνουμε καθημερινά. Εμείς έχουμε τη μεγαλύτερη αγωνία για την επίλυσή του, αλλά δίχως προσωπικό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ο τέως υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, ενδιαφέρθηκε και μας είπε πως πρόκειται να έρθει το εποχιακό προσωπικό που ζητήσαμε. Χρειαζόμαστε 110 άτομα μόνο για τον τομέα της καθαριότητας. Από την επόμενη εβδομάδα, πάντως, εφόσον δε λυθεί το θέμα θα προχωρήσω σε δίμηνες συμβάσεις για να μαζέψουμε τα σκουπίδια από όλους τους οικισμούς, να βάλουμε μια τάξη και μετά να προχωρήσουμε με πρόγραμμα σε σωστή αποκομιδή. Απορριμματοφόρα έχουμε, όμως δεν μπορούμε καν να τα κινήσουμε δίχως προσωπικό. Αντί να βγαίνουν οχτώ απορριμματοφόρα στην Καλλικράτεια πλέον βγαίνουν μόνο τρία ή τέσσερα. Μετά το Σαββατοκύριακο, που χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα, ενισχύουμε το στόλο με άλλα τρία απορριμματοφόρα από τα Μουδανιά, αλλά δεν έχουμε αποτελέσματα, αφού μένουν πίσω ποσότητες σκουπιδιών και συσσωρεύονται. Αυτήν τη στιγμή υπολογίζουμε πως απαιτούνται -και θα διατεθούν- περίπου 40 άτομα για την καθαριότητα στην περιοχή της Καλλικράτειας, ώστε σε μια εβδομάδα να μαζέψουν τους σωρούς των σκουπιδιών και μετά να κυλήσει ομαλά η αποκομιδή όλο το καλοκαίρι», τόνισε ο κ. Ιορδανίδης.

Οι κάτοικοι πάντως, που πληρώνουν και σημαντικά ανταποδοτικά τέλη (οι εισπράξεις του δήμου από την περιοχή αγγίζουν τα 170.000 ευρώ το μήνα) διαμαρτύρονται έντονα, παρατηρώντας αδέσποτα σκυλιά και γάτες να σέρνουν σακούλες σκουπιδιών στους δρόμους και ποντίκια να ξεπηδούν γύρω από τους σωρούς...

agelioforos.gr

1 σχόλιο :

ΒΡΑΧΝΟΣ Π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ είπε...

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΝΟΤΡΟΠΙΑ ΟΛΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ . ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑ. ΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΕΛΛΕΙΜΑΤΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ...