Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Βραβεύθηκαν διακριθέντες μαθητές του ΓΕΛ Ν. Μουδανιών(video)

ΕΠΡΩΤΕΥΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Τιμητική εκδήλωση για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Νέων Μουδανιών, που, συνεχίζοντας την παράδοση του Σχολείου, κατάφεραν για άλλη μια φορά να κατακτήσουν την 1η θέση στους Πανελληνίους Μαθητικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας, Λόγου / Αντιλόγου 2011, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Μουδανιών υπό την εποπτεία του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκαίδευσης Χαλκιδικής.
Στον φετινό διαγωνισμό, που έγινε στην Αθήνα 12 και 13 Μαρτίου 2011, την ομάδα των νικητών μαθητών, την οποία προετοίμασαν οι φιλόλογοι Δημήτρης Κουρμπέτης και Θηρεσία Πετρίδου, συγκροτούσαν οι μαθητές / μαθήτριες:

Δαλαμπίρα / Κύπριγλη Μαρία της Γ’ τάξης
Νικούλη Ζωή της Γ’ τάξης
Μανώλας Θεόδωρος της Γ’ τάξης
Βογιατζή Γεωργία της Β’ τάξης
Καντάρας Αντώνης της Α’ τάξης
με αναπληρωματικούς τους:
Κιτσάτη lωάννη της Β’ τάξης
Τσάκαλου Φανή της Β’ τάξης
Χρυσομαλίδη Θεόδωρο της Β’ τάξης
Λυμνίδου Αγγελική της Α’ τάξης.
Ο υπεύθυνος καθηγητής της ομάδας Δημήτρης Κουρμπέτης ευχαρίστησε τη Διεύθυνση του Σχολείου, την προϊσταμένη του Γραφείου Δ.Ε. Ν. Χαλκιδικής Μαρία Ναουμίδου και το προσωπικό του Γραφείου, καθώς και το Δήμο Νέας Προποντίδας για την οργάνωση της εκδήλωσης και έπλεξε το εγκώμιο των μαθητών του, «που διακρίθηκαν για την ευρυμάθεια τους, την καλλιέργεια του πνεύματος αλλά κυρίως για το φιλοσοφικό λόγο και στοχασμό, όπως και για το ήθος τους».
«Ως προπονητές των παιδιών θα λέγαμε ότι οι εννέα μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν φέτος στο πρόγραμμα Λόγου / Αντιλόγου ήταν εξαιρετικοί. Συνεργάστηκαν μεταξύ τους με τον καλύτερο τρόπο, στήριξαν ο ένας τον άλλο και δούλεψαν ομαδικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στόχος μας δεν ήταν η διάκριση αλλά η ευπρεπής παρουσίαση του σχολείου μας στους αγώνες αυτούς. Έτσι. καταφέραμε να δημιουργήσουμε, εμείς και τα παιδιά, ένα κλίμα ευχάριστο, χωρίς άγχος, δημιουργικό. Άρεσε στα παιδιά και η απόδειξη ήταν ότι όλα, παρά το φόρτο των μαθημάτων, ήταν παρόντα μετά το τέλος του επτάωρου κάθε Πέμπτης», τόνισε ο κ. Κουρμπέτης, ο οποίος, κλείνοντας την ομιλία του, αξιοποίησε την ευκαιρία να γνωστοποιήσει στους ιθύνοντες ότι «η εκπαιδευτική λειτουργία παρέχεται σε ένα ανεπαρκές κτήριο με απαρχαιωμένες και ελλιπείς υποδομές» και ζήτησε την παρέμβασή τους για τη βελτίωση των συνθηκών.
Υποδεχόμενος τους παρισταμένους, ο διευθυντής του ΓΕΛ, Θανάσης Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στην ιστορία του θεσμού και στο σερί των επιτυχιών του Λυκείου, από το 2003 μέχρι το 2010 (με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο Βασιλική Πασχαλίδου) και κατά τη φετινή χρονιά (με υπευθύνους τους φιλολόγους Δ. Κουρμπέτη και Θ. Πετρίδου), προβάλλοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του Σχολείου με δύο πρώτες νίκες.
Ο κ. Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας τα αποτελέσματα μιας «ευπρεπούς ανταλλαγής απόψεων», που «φέρνει τους συνδιαλεγόμενους πιο κοντά μεταξύ τους, παρέχοντάς τους έναν κοινό χώρο επικοινωνίας στο επίπεδο του λόγου, μακριά από στείρες προκαταλήψεις και φανατισμούς», εξέφρασε τη στήριξη της προσπάθειας αυτής από μέρους των συλλόγων Διδασκόντων και Γονέων / Κηδεμόνων και ευχήθηκε στους διακριθέντες μαθητές "ένα λαμπρό και δημιουργικό μέλλον".
Στη συνέχεια, παρουσία εκπροσώπων Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, του δήμου Νέας Προποντίδας, της εκπαιδευτικής ηγεσίας του Νομού και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του λυκείου, μαθητές, καθηγητές και γονείς παρακολούθησαν μια βιντεοσκοπημένη διαχρονική αναφορά στις συμμετοχές του Σχολείου, χειροκροτώντας τις επιδόσεις των ομάδων του.
Κατά τον χαιρετισμό της η Προϊσταμένη του Γραφείου Δ.Ε. Ν. Χαλκιδικής κ. Μαρία Ναουμίδου, αφού επεσήμανε το ρόλο της πειθούς σε έναν "υγιή" διάλογο, ο οποίος καθιστά τον άνθρωπο «καλόν ακροατή, με ήθος, υπομονή, αξιοπρέπεια, επιείκεια, ανοχή και αίσθημα δικαίου», έκανε την αντιδιαστολή με τη σημερινή εποχή, που σ’ έναν "διάλογο κωφών" κανείς δεν ακούει τους άλλους συνομιλητές, και κάλεσε τους νέους να έχουν «τη δική τους άποψη, την οποία όμως να θέτουν διαρκώς υπό αμφισβήτηση για χάριν της αλήθειας», να μην υιοθετούν «ξένες απόψεις, αναμασώντας τες φανατισμένα και εριστικά», αλλά «να μάθουν να διαλέγονται ορθά προς όφελος δικό τους και της κοινωνίας, όχι όμως, για να καταπατούν τα δίκαια των υπολοίπων».
«Αγαπητοί μου μαθητές, μετέχοντας στο πρόγραμμα αυτό, διδαχθήκατε την τεχνική του επιχειρήματος και γευθήκατε το βάρος που έχει καθεμιά άποψη. Αναγνωρίσατε τη δύναμη που έχει ο λόγος, ανάλογα πώς κάποιος θα τον χρησιμοποιήσει. Μην τον χρησιμοποιήσετε, όμως, για να αδικήσετε αδαείς και ημιμαθείς ανθρώπους, που βρίθουν στην εποχή μας. Χρησιμοποιήστε τον μόνο για το καλό των ανθρώπων, της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Οι Έλληνες έχουν πληγεί από τον άδικο λόγο. Ποτίστε τους με το δίκαιο λόγο, διότι σε σας εναπόκειται το μέλλον. Η πανελλήνια αυτή νίκη σας δικαιώνει και καταξιώνει στην κοινωνία το ρόλο του Δημόσιου Σχολείου.
Η Χαλκιδική όλη σήμερα είναι περήφανη για τη νίκη σας. Ας είμαστε κι εμείς οι δάσκαλοί σας πάντοτε περήφανοι για σας, για τις αρχές και τις αξίες που σας διδάξαμε να τηρείτε στη ζωή σας», κατέληξε η κ. Ναουμίδου.
Ακολούθησε η απονομή τιμητικών διπλωμάτων στους διακριθέντες μαθητές και η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου.
Ο ΘΕΣΜΟΣ
Οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας (Αντιλογίας) πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και οργανώνονται για δέκατη συνεχή χρονιά από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Σ' αυτούς λαμβάνουν μέρος πάρα πολλά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από όλη την Ελλάδα (φέτος συμμετείχαν 70).
Η διοργάνωση των αγώνων αποσκοπεί στην προώθηση και στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των νέων, οι οποίοι διαγωνίζονται μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο κανόνων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στην λογική διάρθρωση των επιχειρημάτων τους, διδάσκονται να συνεργάζονται πειθαρχημένα με τους συμπαίκτες τους, καθώς και να σέβονται, να κατανοούν και να ασκούν κριτική στις θέσεις που υποστηρίζει η αντίπαλη ομάδα.
Η αξία της νίκης έγκειται στο γεγονός ότι το θέμα του αγώνα δίνεται στους αγωνιζόμενους μαθητές 20 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα και στο εικοσάλεπτο αυτό θα πρέπει η ομάδα χωρίς καμία βοήθεια –ακόμη και από τους προπονητές τους– να βρει επιχειρήματα υπέρ (αν είναι ο λόγος) ή κατά (αν είναι ο αντίλογος), ασχέτως αν πιστεύει σ’ αυτό που θα υποστηρίξει.

www.gnomihalkidikis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :