Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Kλείνει η πόρτα σε χιλιάδες μαθητές που επέλεξαν να δώσουν μόνο ενδοσχολικές εξετάσεις

Γκάφα του υπουργείου Παιδείας με τα δύο απολυτήρια λυκείου καθώς κλείνει η πόρτα σε χιλιάδες μαθητές που επέλεξαν να δώσουν μόνο ενδοσχολικές εξετάσεις και μετά να μεταβούν στο εξωτερικό.

Κλειστές πόρτες στα πανεπιστήμια του εξωτερικού θα βρουν οι τελειόφοιτοι των λυκείων που έκαναν το λάθος εφέτος να μη δώσουν Πανελλαδικές εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα αποφοίτησης μόνον έπειτα από ενδοσχολικές εξετάσεις, την οποία έδωσε την τελευταία στιγμή το υπουργείο Παιδείας. Τα παιδιά αυτά περίπου 4.500 πανελλαδικά θα έχουν μεν απολυτήριο, το οποίο όμως.......



δεν θα γίνεται δεκτό σχεδόν από κανένα πανεπιστήμιο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρ' ότι υποτίθεται ότι έχει την ίδια ισχύ με εκείνα των συμμαθητών τους που έδωσαν Πανελλαδικές.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα δύο απολυτήρια θα είναι ισότιμα, χωρίς ουδείς αρμόδιος να εξετάσει αν θα περνούν στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και κατόρθωσε από μια παρεξήγηση να εγκλωβίσει εκατοντάδες νέους, οι οποίοι άλλες ευκαιρίες περίμεναν και άλλες βρίσκουν μπροστά τους. Η λύση που προκρίνεται τώρα, αν και δεν καλύπτει τους αποκλεισμένους , είναι να δίνεται μια ειδική βεβαίωση σε όσους έδωσαν κανονικά πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μαζί με το απολυτήριο τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση του Βήματος ο αρμόδιος για θέματα εξετάσεων υφυπουργός κ. Γ. Πανάρετος απάντησε: Διαφορετικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό έχουν διαφορετικούς κανόνες εισαγωγής. Το υπουργείο Παιδείας θέτει τους κανόνες αποφοίτησης από τα ελληνικά λύκεια και εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ . Η απάντηση του υφυπουργού μάλλον θολώνει περισσότερο το ήδη νεφελώδες τοπίο. Εξάλλου στελέχη του υπουργείου στην ίδια ερώτηση απάντησαν ότι ο μαθητές που θα επιλέξουν το ενδοσχολικό απολυτήριο αφού δεν επιδιώκουν να μπουν σε ελληνικό πανεπιστήμιο δεν τους ενδιαφέρουν οι σπουδές και πολύ περισσότερο αυτές στο εξωτερικό , προεξοφλώντας διά της υποθέσεως τις επιθυμίες των μαθητών...

Στις πρεσβείες των ευρωπαϊκών χωρών στην Ελλάδα επικρατεί μεγάλη αναστάτωση σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των ελλήνων φοιτητών για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. 7α βρετανικά πανεπιστήμια δεν μπορούν να δεχθούν το ελληνικό απολυτήριο για όσους δεν δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις λέει η υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Πληροφοριών του Βρετανικού Συμβουλίου κυρία Κατερίνα Φέγγαρου. Τα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας μάλιστα ακόμη περιμένουν τις διευκρινίσεις για το θέμα από εμάς για να δουν τι σημαίνουν αυτά τα απολυτήρια των δύο ταχυτήτων. Πολλά πανεπιστήμια άλλωστε ζητούν εκτός του γενικού βαθμού του απολυτηρίου ενός υποψηφίου και καλό βαθμό κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις στην Ελλάδα στα μαθήματα βαρύτητας του αντικειμένου σπουδών που έχει επιλέξει .

Οι υπεύθυνοι της γερμανικής πρεσβείας είναι ξεκάθαροι στο ερώτημα του Βήματος . Για να γίνει δεκτός κάποιος στα γερμανικά πανεπιστήμια πρέπει να προσκομίσει και βεβαίωση πρόσβασης στις πανελλαδικές εξετάσεις και απολυτήριο λυκείου. Στη Γερμανία εξάλλου θέλουν τους καλύτερους. Δεν θέλουν τους υποψήφιους Έλληνες που δεν τα κατάφεραν να μπουν στα ελληνικά πανεπιστήμια λέει η κυρία Κάτια Γέκελ, υπεύθυνη της υπηρεσίας γερμανικών εκπαιδευτικών ανταλλαγών στην Ελλάδα..

Δεν δεχόμαστε μόνο το ενδοσχολικό απολυτήριο απαντά η κυρία Πατρίσια Σαβαρή, υπεύθυνη του γραφείου για τις σπουδές στη Γαλλία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Προϋπόθεση για τις σπουδές στη Γαλλία είναι ο υποψήφιος φοιτητής να έχει το απολυτήριο που θα του δίνει πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και της χώρας του. Αν δεν έχει δώσει πανελλαδικές εξετάσεις στην Ελλάδα, δεν μπορεί να μπει ούτε σε πανεπιστήμια της Γαλλίας λέει η κυρία Σαβαρή. Αντίστοιχη είναι και η τοποθέτηση της κυρίας Ε. Φιντάνη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Όπως εξηγεί, για τις σπουδές στην Ιταλία απαιτείται απολυτήριο λυκείου και βεβαίωση πρόσβασης στις πανελλαδικές εξετάσεις της χώρας μας.
Ο νόμος για τους ευρωπαίους πολίτες δεν έχει αλλάξει λέει απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο εκπαιδευτικός σύμβουλος της ισπανικής πρεσβείας κ. Σαλβαδόρ Πριέγο. Όπως εξηγεί, και τα ισπανικά πανεπιστήμια δεν θεωρούν ότι έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την περυσινή χρονιά και απαιτούν την κατάθεση απολυτηρίου και βεβαίωσης πρόσβασης στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ, όπως προσθέτει, φυσικά παίζουν ρόλο και οι βαθμοί του κάθε υποψηφίου σε αυτές.

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :