Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση του Eurogroup: ζητούν γραπτή συναίνεση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ!!


Tην έγγραφη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ότι συναινεί στην εφαρμογή του μνημονίου θέτουν ευθέως πλέον ως όρο για τη συνέχιση του δανεισμού οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη…οι οποίοι παράλληλα αφήνουν ανοικτό το ζήτημα της περαιτέρω επιμήκυνσης των χρονικών ορίων για την απόσβεση των δανείων. Οι τελικές αποφάσεις θα υιοθετηθούν στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου των υπουργών, που θα γίνει τον Ιούνιο στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεσμεύθηκε, χθες, ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού του μεσοπρόθεσμου στόχου των 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.

Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι, με τα πρόσθετα μέτρα, θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011. Τον Ιούνιο αναμένονται οι αποφάσεις για ενδεχόμενη νέα στήριξη της Ελλάδας.

Αυτό δήλωσαν, χθες αργά το βράδυ, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο αρμόδιος επίτροπος, Ολι Ρεν, οι οποίοι έκαναν έκκληση για συναίνεση των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας.

Οπως επισήμανε ο κ. Γιούνκερ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης άκουσαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση του κ. Παπακωνσταντίνου για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ώστε να τηρηθεί απόλυτα ο στόχος του ελλείμματος για το 2011.

Εξέφρασαν, επίσης, την ικανοποίησή τους για τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και αύξηση του ποσού των εσόδων μέχρι το 2013.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ανέφερε ότι, με βάση έκθεση της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, το Γιούρογκρουπ θα εξετάσει το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας, τον Ιούνιο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρώτα η κυβέρνηση θα αρχίσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων και μετά θα συζητηθεί η νέα στήριξη, ενώ μπορεί να απέκλεισε μια δραστική αναδιάρθρωση, αλλά δεν έκανε το ίδιο για ενδεχόμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.

Απαντώντας στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και να βγει στις αγορές, ανέφερε ότι, εάν επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εάν τηρηθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2011, «τότε η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους παίζεται, δεν λέω ότι θα γίνει σίγουρα, αλλά παίζεται», επανέλαβε, καλώντας τα πολιτικά κόμματα σε συναίνεση. Είναι εθνική υπόθεση και όχι κομματική, γιατί μια πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, όπως αυτή που επιτεύχθηκε στην Πορτογαλία, θα πείσει και τους εταίρους.

O πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε επίσης ότι στο συμβούλιο συζητήθηκε και η επιλογή διορισμού ξένου οίκου, που θα αναλάβει τη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί κοινή θέση.

kentrinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :