Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Αντιδράσεις για τα αναδρομικά εκατομμυρίων που ζητούν συνταξιούχοι βουλευτές


Αίσθηση προκαλεί στην Ελλάδα του Μνημονίου που μαστίζεται από την ανεργία και τις μειώσεις των κοινωνικών παροχών η είδηση ότι περίπου 850 συνταξιούχοι Έλληνες βουλευτές έχουν ήδη προσφύγει στην Δικαιοσύνη διεκδικώντας να ισχύσει και για αυτούς η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστικών για το χρονικό διάστημα 2003-2007. Το ποσό που διεκδικούν ανέρχεται στις 250.000 ευρώ για έκαστο.


Το θέμα έφτασε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, από την αντιπροέδρο του Β΄ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Φλωρεντία Καλδή, η οποία διευκρίνησε ότι: «Τα αναδρομικά αυτά, που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν περίπου σε 250.000 ευρώ για καθένα από τους πρώην βουλευτές, διεκδικούν τρεις κατηγορίες συνταξιούχων βουλευτών:

• Η πρώτη είναι μια μερίδα πρώην βουλευτών που ζητούν με προσφυγές να ισχύσει η ρύθμιση που ισχύει για τους δικαστές για την περίοδο 2003-2007.
• Η δεύτερη κατηγορία βουλευτών είναι αυτή που δεν εντάχθηκε τότε στη ρύθμιση για τα αναδρομικά και ζήτησαν με μεταγενέστερες προσφυγές στη δικαιοσύνη όλες τις προσαυξήσεις που δεν πήραν λόγω αυξήσεων που εδόθησαν σε δικαστικούς.
• Η τρίτη κατηγορία με αγωγές ζητά αναδρομικά για τις μεταγενέστερες αυξήσεις που έλαβαν οι δικαστικοί από το 2008 και μετά.»

Με βάση το Ζ΄Ψήφισμα, η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με τις αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, κάτι, ωστόσο, που δεν εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, κατά το οποία «πάγωσαν» οι αυξήσεις για τους εν ενεργεία βουλευτές και δεν αναπροσαρμόστηκαν οι αποδοχές ανάλογα με τις αυξήσεις που δόθηκαν -και αναδρομικώς- στους δικαστικούς.

Το «πάγωμα» επηρέασε και το ύψος των συντάξεων των παλαιών βουλευτών που συνδέεται με την βουλευτική αποζημίωση, αλλά, καθώς οι συνταξιούχοι βουλευτές δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις της Βουλής, προσέφυγαν, όπως και κατά το παρελθόν, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απαιτώντας να τους χορηγηθεί αύξηση και μάλιστα αναδρομικά.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των αναδρομικών είχε τεθεί και στην προηγούμενη Βουλή, επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα και είχε ληφθεί απόφαση να μην καταβληθούν αυτά τα αναδρομικά στους εν ενεργεία βουλευτές. Την απόφαση αυτή υπενθύμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει συνειρμός σε βάρος του Κοινοβουλίου, από ενέργειες και διεκδικήσεις πρώην μελών του.

Η κυρία Καλδή, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, επιβεβαίωσε ότι το θέμα είναι σε εκκρεμότητα και ότι έχουν βγει ήδη δύο αποφάσεις, η μία κατόπιν προσφυγής του πρώην προέδρου της Ένωσης τέως Βουλευτών Άγγελου Αγγελούση, ενώ η άλλη είναι ακόμη παλαιότερη.

Αντιδράσεις κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων

«Το αίτημα αναδρομικής αναπροσαρμογής βουλευτικής σύνταξης ή αποζημίωσης προσβάλλει το κοινό αίσθημα δικαίου, ιδιαίτερα στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία, και το υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να ικανοποιήσει οποιαδήποτε παρόμοια απαίτηση και θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Οικονομικών Φ.Σαχινίδη κάλεσε τους πρώην βουλευτές να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους: «Απασχολεί και προκαλεί την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι «διεκδικούν να πάρουν πρόσθετες απολαβές την στιγμή που η κοινωνία δοκιμάζεται και το πολιτικό σύστημα κρίνεται και επικρίνεται». Και πρόσθεσε: «Η στάση αυτή συμβάλει σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών που το υπηρετούν».

Ο κ. Σαχινίδης διευκρίνισε ότι η στάση του δεν είναι συγκυριακή, αλλά είναι η άποψη που κατέθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε ανύποπτο χρόνο και συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου 2006 από την θέση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αφορμή τις διεκδικήσεις των δικαστικών για αναδρομικές αυξήσεις. Ο Φ. Σαχινίδης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Συμπαρατάσσομαι με την άποψη του Δ.Παπαδημούλη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, από την πλευρά του, εξέφρασε την αντίθεση της κυβέρνησης στη διεκδίκηση αναδρομικών από πρώην βουλευτές, επικαλούμενος παράλληλα δηλώσεις, το 2006, του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει να επιδιώκεται η διεκδίκηση αναδρομικών σε περίοδο μάλιστα που οι κοινωνικές ομάδες πλήττονται. Άλλο ο τύπος της Δικαιοσύνης και άλλο το αίσθημα Δικαίου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης είχε δηλώσει νωρίτερα: «Μουντζώνει η κοινωνία και οργίζεται με τους 800 βουλευτές που διεκδικούν αναδρομικά. Είναι νόμιμο αλλά είναι και ανήθικο, είναι νόμιμο αλλά είναι και προκλητικό. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό, για να πάψει το νόμιμο και ηθικό να αντιμετωπίζεται με μεθόδους Βουλγαράκη»

Να παραιτηθούν των αξιώσεών τους κάλεσε τους συνταξιούχους βουλευτές και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι «αποτελεί πρόκληση, με όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί, προσφυγές για αναδρομικά», ενώ ο βουλευτής του κόμματος Ι. Βρούτσης τόνισε ότι «είναι πέρα από κάθε λογική, θα το χαρακτήριζα προκλητικό ακόμη και ανήθικο, σε μια περίοδο κρίσης που κόβονται συντάξεις, τέως βουλευτές αξιώνουν υπέρογκα ποσά έστω και αν περιέχουν στοιχεία νομιμότητας».

Υπέρ των αξιώσεων του πρώην βουλευτών τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Σταμάτης τονίζοντας: «Λες και το έκαναν σα να μην το δικαιούνταν, λες και είναι η τελευταία τάξη αυτής της κοινωνίας. Ε, όχι!».

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτο και προκλητικό το αίτημα και επαναφέρει την πρότασή του για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης.«Απαράδεκτη και προκλητική για το λαό δεν είναι μόνο η απαίτηση για αυξήσεις και αναδρομικά στις βουλευτικές συντάξεις, αλλά και η ίδια η ύπαρξη των βουλευτικών συντάξεων, που το ΚΚΕ με επιμονή θέτει ζήτημα κατάργησής τους και οι βουλευτές να ασφαλίζονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Τα άλλα κόμματα κωφεύουν, παρά και ενάντια σε όσα υποκριτικά λένε».

«Χαιρόμαστε που κανείς εξ αυτών δεν ανήκει στον ΛΑ.Ο.Σ.», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του κόμματος, Κωστή Αϊβαλιώτη.

«Tην ώρα που η κοινωνία, στη μεγάλη της πλειονότητα, χειμάζεται, είναι λυπηρό πρώην βουλευτές να διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο καταβολή αναδρομικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Οφείλουν να αντιληφθούν ότι με την ενέργειά τους αυτή ενισχύουν ακόμη περισσότερο την εικόνα απαξίωσης της πολιτικής. Κάθε τέτοια διεκδίκηση από την πλευρά των πρώην βουλευτών είναι απαράδεκτη και προσβλητική για την κοινωνία», ανακοίνωσε η Δημοκρατική Αριστερά.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γ. Οικονόμου, κάλεσε εκ μέρους του κόμματος τους πρώην βουλευτές, «παρά το ότι μπορεί να δικαιούνται τα χρήματα αυτά» αφού η εξέλιξη αυτή «μέσα στο περιβάλλον που ζούμε δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Θα ενισχύσει δε, επικίνδυνα το κλίμα απόρριψής και αποστροφής προς την πολιτική και τους θεσμούς. Η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί τους πρώην βουλευτές, παρά το ότι μπορεί να δικαιούνται τα χρήματα αυτά, να μην τα αποδεχθούν για όσο καιρό η Ελλάδα θα βρίσκεται σε συνθήκες μνημονίου».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :