Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Φουκουσίμα: Απομακρύνονται οι κάτοικοι από την περιοχή


Όλο και περισσότερο απομακρύνονται από το ραδιενεργό εργοστάσιο της Φουκουσίμα οι κάτοικοι της περιοχής. Οι Αρχές της Ιαπωνίας διέταξαν την επέκταση της απαγορευμένης ζώνης, την ώρα που οι εργασίες αποκατάστασης του πυρηνικού εργοστασίου έχουν σταματήσει.


Οι κάτοικοι των πόλεων Καγουαμάτα και Ιιτάτε εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και πήγαν να μείνουν (προσωρινά;) σε καταυλισμούς.

Οι δύο πόλεις βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 χλμ. από τη Φουκουσίμα, από τον αντιδραστήρα της οποίας εξακολουθεί να διαρρέει ραδιενεργό υλικό, μετά τη ζημιά που υπέστη στον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Συνολικά, 5.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία, δημόσια κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις σε κοντινές χώρες. Οι πρώτοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ήταν παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Οι Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν στην εκκένωση και άλλων περιοχών μέσα στο επόμενο διάστημα.

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι που ζουν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο έχουν φύγει από τα σπίτια τους. Σε ακτίνα 20-30 χλμ. οι Αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους.

Προβλήματα στο εργοστάσιο

Οι προσπάθειες να περιοριστεί η διαρροή πυρηνικής ενέργειας αντιμετωπίζει προβλήματα.

Η TEPCO, εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, σκόπευε να ψύξει τον αντιδραστήρα 1, γεμίζοντας με νερό το υπό πίεση κέλυφος.

Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ράβδοι ουρανίου (το καύσιμο) σε τήξη, δημιούργησαν μία τρύπα στο κέλυφος, αφήνοντας 3.000 τόνους ραδιενεργού νερού να μεταφερθεί στη βάση του κτιρίου του αντιδραστήρα.

Η TEPCO δήλωσε ότι θα βρει ένα σχέδιο για να σταθεροποιήσει τον αντιδραστήρα μέχρι την Τρίτη. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει δηλώσει ότι θα χρειαστεί μέχρι τον Ιανουάριο για να κλείσει εντελώς ο αντιδραστήρας.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ενέκρινε πακέτο οικονομικής στήριξης για όσους επηρεάστηκαν από την καταστροφή.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :