Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Αυθαίρετα: περαίωση με εκπτώσεις – μέχρι 36 δόσεις στα πρόστιμα


Εκπτώσεις από 50% έως 80% και μέχρι 36 δόσεις στα πρόστιμα για ανέγερση και διατήρηση παλαιών αυθαιρέτων, προ του 2004, προβλέπει η τελική πρόταση της κυβέρνησης.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ισοτιμία», παράλληλα θα ισχύσουν δραστικές μειώσεις, που θα εξομοιώνουν τα υψηλά πρόστιμα αυθαιρέτων της τελευταίας οκταετίας, με τα χαμηλά πρόστιμα που ισχύουν για παλαιότερα κτίσματα.

Στόχους του κράτους είναι να μπουν στα ταμεία 1,5 έως 2 δις ευρώ την τρέχουσα τριετία.

Αυτό απαιτούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο του μνημονίου και οι οποίες επικαιροποιούνται με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που μπαίνει στην τελική ευθεία των κυβερνητικών αποφάσεων.

Μετά τη θύελλα που προκάλεσε η δημόσια δήλωση της κ.Μπιρμπίλη, με αποδέκτη τον Γ. Παπακωσταντίνου, ότι δεν πρόκειται να παράσχει «περιβαλλοντική και πολεοδομική κάλυψη» σε ένα μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα, σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποκατασταθεί κλίμα καλής συνεννόησης μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος στο συγκεκριμένο θέμα.

Τα δύο υπουργεία συνεργάστηκαν, ώστε η νέα ρύθμιση να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες συνταγματικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, προκειμένου να είναι εφικτή η εφαρμογή της και να μην εκτεθεί η κυβέρνηση σε νέες κακοτοπιές.

Έχει γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η τελική ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα πάρει τη μορφή κεντρικής κυβερνητικής απόφασης.

Οι 5 άξονες στους οποίου θα κινηθεί η νέα ρύθμιση είναι:

1. Δραστική μείωση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης για όλα τα αυθαίρετα και ιδίως για τα κτίσματα που ανεγέρθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2004, ώστε να διαμορφωθούν σε ρεαλιστική βάση και να είναι δυνατή τόσο η επιβολή όσο και η είσπραξή τους.

2. Αποκλείεται, λόγω των συνταγματικών προβλέψεων και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, νομιμοποίηση ή τακτοποίηση, όπως με τους ημιυπαίθριους και άλλους χώρους. Δηλαδή, δεν προβλέπεται ούτε μπορεί να γίνει με καταβολή εφάπαξ προστίμου απαλλαγή του ιδιοκτήτη από τα μελλοντικά πρόστιμα διατήρησης, με παράλληλη εξαίρεση του κτίσματος από την κατεδάφιση.

3. Η εφικτή λύση που ετοιμάζει η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα των αυθαιρέτων θα έχει τη μορφή περαίωσης. Με προθεσμία ορισμένων μηνών οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα κληθούν να προσέλθουν στις πολεοδομίες και στις οικονομικές εφορίες, προκειμένου να δηλώσουν την υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση. Θα αναλάβουν την υποχρέωση να πληρώσουν σε πολλές δόσεις και με σημαντικές μειώσεις τόσο τα σωρευμένα από το παρελθόν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης όσο και τα μελλοντικά ετήσια πρόστιμα διατήρησης του αυθαιρέτου, όπως προβλέπει ο νόμος.

4. Το δέλεαρ που θα έχουν οι ιδιοκτήτες ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση της περαίωσης των προστίμων αυθαιρέτων θα είναι ότι θα πληρώσουν ελεγχόμενα και πολύ χαμηλά ποσά, ενώ όσοι δεν προσέλθουν θα αντιμετωπίσουν στη συνέχεια γερές καμπάνες.

5. Συζητείται διαβάθμιση στην αναμόρφωση των προστίμων αυθαιρέτων και διαφορετική αντιμετώπιση στις περιπτώσεις των αυθαίρετων οικισμών πρώτης κατοικίας. Αντίθετα, οικοδομές πολλών εκατομμυρίων, ειδικά μέσα σε δάση ή πάνω στον αιγιαλό, δεν μπορούν να τύχουν ευνοϊκών ρυθμίσεων, αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου. Τα πρόστιμα θα θεωρούνται δημόσιο έσοδο, θα εισπράττονται από τις ΔΟΥ και θα καταγράφονται.

Ο αριθμός των αυθαιρέτων που δεν είναι επίσημα καταγεγραμμένα υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.

Στις εφορίες και στα πολεοδομικά γραφεία είναι καταγεγραμμένοι περίπου 350.000 έως 380.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

Πρόκειται για τους 250.000 ιδιοκτήτες που δήλωσαν τα αυθαίρετά τους με την επιχείρηση Τρίτση, αλλά η είσπραξη των προστίμων στην πορεία αδράνησε.

Άλλοι περίπου 80.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που καταγράφηκαν με τη ρύθμιση επί Βάσως Παπανδρέου το 2003, για να πάρουν φως, νερό, τηλέφωνο και περίπου 30.000 με 50.000 αυθαίρετα, που έχουν καταγραφεί από καταγγελίες και αυτοψίες.

Η επιχείρηση περαίωσης των αυθαιρέτων θα συνδυαστεί με την αναμόρφωση και την ενίσχυση της λειτουργίας των εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών στις Εφορίες και τις Πολεοδομίες.

Πρόστιμα ανάλοβγα με τη χρονολογία ανέργεσης

Για παλαιά αυθαίρετα προς του 2004, ισχύουν ετικά χαμηλά πρόστιμα, ενώ για όσα ανεγέρθηκαν μετά τα πρόστιμα είναι εξαιρετικά υψηλά.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης παλαιού αυθαιρέτου 100 τετραγωνικών μέτρων πληρώνει 5.800 πρόστιμο ανέγερσης και ετησίως 580 ευρώ πρόστιμο διατήρησης.

Αντίστοιχα, ιδιοκτήτης ακινήτου 100 τετραγωνικών, το οποίο ανεγέρθηκε μετά το 2004 σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, πληρώνει πρόστιμο ανέγερσης 120.000 ευρώ και ετήσιο πρόστιμο διατήρησης 60.000 ευρώ.



Αυτά τα πρόστιμα θα αναμορφωθούν, ώστε τα νέα πρόστιμα να είναι στα επίπεδα των παλαιών και τα παλαιά πρόστιμα να τύχουν περαιτέρω εκπτώσεων και περισσότερων δόσεων.

Ο νόμος 3212/2003, που ψηφίστηκε επί Βάσως Παπανδρέου στο ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι ένας αρκετά προωθημένος νόμος, αφού για πρώτη φορά διαβαθμίζονται τα αυθαίρετα ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης, και για πρώτη φορά, επίσης, το ύψος των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης συνδέεται με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Ο νόμος επέβαλλε τη μηχανογράφηση των αυθαιρέτων και καθόριζε ότι τα πρόστιμα θα αποδίδονταν στο ειδικό ταμείο ΕΤΕΡΠΣ (το σημερινό Πράσινο Ταμείο).

Στην πράξη όμως δεν εφαρμόστηκε αφού με την υπουργική απόφαση 9732/2004 καθορίστηκαν ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου.

Τα περισσότερα από αυτά ξεπερνούν την αξία του ακινήτου, κρίνονται δυσβάστακτα και στην πράξη δεν επιβάλλονται από τις πολεοδομίες και τις εφορίες.

Για τα αυθαίρετα πριν από το 2004, η τιμή βάσης για τον υπολογισμό του προστίμου είναι 58 ευρώ ανά τ.μ. για κατοικία, όπως και για κτίρια διοίκησης ή γραφεία, 88 ευρώ ανά τ.μ. για ξενοδοχεία, 14 ευρώ ανά τ.μ. για αγροτικές αποθήκες και 29 ευρώ ανά τ.μ. για βιομηχανίες.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια :