Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΚΑΡΑΣ

Με Γ’ Έπαινο βραβεύθηκε,και χρηματική αμοιβή 300 € ο Σωτήρης Σαπουντζής, και η Ευανθία Φωτ. Ζουμπουρλή,από το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών η εργασία / συλλογή του ιστορικού και λαογραφικού υλικού, υπό τον τίτλο "ΣΗΜΑΝΤΡΑ. Από τις αλησμόνητες πατρίδες στην Καρκάρα της Χαλκιδικής / Συλλογή ιστορικού και λαογραφικού υλικού", που ξεκίνησε γύρω στο 1995 και ολοκληρώθηκε (Α’ φάση) τον Οκτώβριο του 2009.
Συγγραφείς είναι ο Σωτήρης Σαπουντζής, Γεωλόγος / Εκπαιδευτικός, και η Ευανθία Φωτ. Ζουμπουρλή, Ερευνήτρια, Πτυχιούχος Κοινωνικής Διοίκησης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Το έργο περιλαμβάνει......

αποσπάσματα από συνεντεύξεις προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς που παρουσιάζονται κάθε φορά στο σχετικό κεφάλαιο ή παράγραφο, όπως η ζωή στις αλησμόνητες πατρίδες και τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, παραμύθια, τραγούδια κ.λπ.
Σημαντικό μέρος του υλικού καταλαμβάνουν φωτογραφίες, κυρίως οικογενειακές από τη Μικρά Ασία και άλλες από την εγκατάσταση των προσφύγων, το κτίσιμο της εκκλησίας, τις ασχολίες των κατοίκων στη Καρκάρα (νέα πατρίδα). Ιδιαίτερη παράγραφος αφιερώνεται στις φωτογραφίες απ’ τη στρατιωτική θητεία των Καρκαρινών (Σημαντρινών) με τίτλο "ΕΝΘΥΜΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ". Διάφορα έγγραφα από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι τη δεκαετία του ’40 φωτίζουν πτυχές της ζωής των προσφύγων λίγο πριν τον ξεριζωμό και τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων. Στο παράρτημα παρατίθενται αντίγραφα όλων σχεδόν των εγγράφων.
Βιβλία, εικόνες, φορεσιές, διάφορα σκεύη περιγράφονται λεκτικά, αλλά παρουσιάζονται και με κατάλληλο φωτογραφικό υλικό.
Τέλος, στο παράρτημα δίνεται κατάλογος (βάση δεδομένων) των οικογενειακών μερίδων των προσφύγων στα Σήμαντρα, ο οποίος συντάχθηκε με βάση τα στοιχεία του δημοτολογίου της τέως Κοινότητας Σημάντρων.
Η εργασία αυτή δεν αποτελεί συγγραφή κάποιου ιστορικού / λαογραφικού βιβλίου, γι’ αυτό και δεν έχει τέτοια δομή. Δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στη λογοτεχνική παρουσίαση του υλικού ούτε σε προσωπικές απόψεις των συλλεκτών.
Επίσης, επειδή το υλικό της συλλογής παρουσιάζεται εδώ για πρώτη φορά και αποφεύγεται η παράθεση άλλων στοιχείων ήδη δημοσιευμένων, δεν μπορεί να δώσει ολοκληρωμένη εικόνα του θέματος. Έτσι, παρουσιάζονται απλώς ταξινομημένα σε κεφάλαια και παραγράφους όλα τα διαθέσιμα στοιχεία (συνεντεύξεις, έγγραφα, φωτογραφίες κ.λπ.), με μοναδικό στόχο τη διάσωσή τους και μπορεί να χαρακτηριστεί ως πόνημα που επιδέχεται συνεχώς εμπλουτισμό με νέα στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζει τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες εργασίες.

Αναρτήθηκε από ΣΗΜΑΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :