Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Χίλιοι ειδικοί προτείνουν «φόρο Ρομπέν των Δασών»

Χίλιοι οικονομολόγοι απ' όλο τον κόσμο υπέγραψαν και απέστειλαν στους G20 στην Ουάσινγκτον μία επιστολή με την οποία υποστηρίζουν την επιβολή του αποκαλούμενου «φόρου Ρομπέν των Δασών» ή φόρου Τόμπιν.
Η επιστολή, η οποία προτείνει τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από έναν φόρο Τόμπιν - ένα μικρό τέλος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών - να δοθούν σαν βοήθεια στους φτωχούς, στάλθηκε επίσης στον Μπιλ Γκέιτς, τον ιδρυτή της Microsoft από τον οποίο ζήτησε το G20 να συγκεντρώσει χρήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Jeffrey Sachs ... από το Colombia University κει ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki Moon, δήλωσε: "Έφθασε ο καιρός που οι G20 πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που να βοηθά τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, τη διατροφική και οικονομική κρίση για τις οποίες δεν έχουν καμία ευθύνη. Ο φόρος θα είναι επίσης ένας δίκαιος και αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων στις χώρες μας".

Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Dani Rodrik, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Harvard University; ο Ha Joon Chang, καθηγητής οικονομικών στο Cambridge University; και ο Christian Fauliau, τέως επικεφαλής οικονομολόγος στη Παγκόσμια Τράπεζα. Από τη Βρετανία την επιστολή υπέγραψαν 127 οικονομολόγοι.

Όπως υποστηρίζεται στην επιστολή, ακόμη και με έναν πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 0,05% ή και λιγότερο, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν εκατοντάδες δισ. δολ. εσόδων ετησίως και συγχρόνως να περιορισθεί η υπερβολική κερδοσκοπία. Ο εκπρόσωπος της Εκστρατείας υπέρ του φόρου "Ρομπέν των Δασών", Max Lawson, δήλωσε: "Εάν οι G20 δεν θέλουν να ακούσουν τους συμμετέχοντες στην καμπάνια, θα πρέπει να ακούσουν τους ειδικούς."

Σημειώνεται πως στην περσινή συνάντηση των υπουργών οικονομικών του G20, το ΔΝΤ συμβούλεψε τις κυβερνήσεις να μην εισάγουν φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με το επιχείρημα ότι το μέτρο δεν είναι πρακτικό και θα οδηγούσε σε παραμόρφωση των ροών κεφαλαίου και οικονομική ζημιά παγκοσμίως.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :