Από τη “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” , που είναι μέχρι στιγμής η μόνη εφημερίδα που έχει γράψει για τη σημαντική απόφαση του ΤΕΕ.
Τη μη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στα Μεταλλεία Κασσάνδρας προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η ομάδα εργασίας του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Έτσι μετά την απόρριψη της μελέτης από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη έχει στα χέρια της ακόμη μία αρνητική εισήγηση. Η επένδυση πλέον μοιάζει να κρέμεται από μία λεπτή κλωστή, καθώς η «Ελληνικός Χρυσός» υποστηρίζει τη λεγόμενη «μηδενική λύση»: Είτε θα εγκριθεί αυτή η μελέτη είτε θα ακυρωθεί συνολικά η επένδυση. Η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ ΤΚΜ κατέληξε σε αρνητική εισήγηση, εκτιμώντας πως η περιβαλλοντική μελέτη της «Ελληνικός Χρυσός» ελαχιστοποιεί και ουσιαστικά αποκρύπτει το μέγεθος των επιπτώσεων που θα υπάρξουν σε μία μεγάλη περιοχή της Χαλκιδικής. Παράλληλα εντόπισε......
έλλειμμα στην τεκμηρίωση των μελετών ασφάλειας, παραβιάσεις διαδικασιών που προβλέπει η ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία και πολλές μη αναστρέψιμες βλάβες στο κυρίως υδατικό περιβάλλον. Ακόμη τα στελέχη του ΤΕΕ εκτιμούν πως η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας -όπως παρουσιάζεται στη μελέτη, που σύμφωνα με την ομάδα εργασίας δεν περιγράφει με κατανοητό τρόπο το αντικείμενο- ακυρώνει οποιαδήποτε δυνατότητα συνύπαρξης με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν την περιοχή, όπως ο τουρισμός και η γεωργία. Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ παραδέχεται πως σε μία περίοδο κρίσης είναι πολύ σημαντικές οι επενδύσεις, όμως πρέπει να ικανοποιούν σειρά κριτηρίων, μεταξύ των οποίων είναι και η προστασία του περιβάλλοντος, που στην περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός» δεν ικανοποιείται. Ακόμη όμως κι αν προχωρήσει η επένδυση, όπως σημειώνεται στο πόρισμα του ΤΕΕ ΤΚΜ, το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει ιδιαίτερα οφέλη, ενώ η «Ελληνικός Χρυσός» θα έχει για τα επόμενα 20 χρόνια κέρδη που μπορεί να φτάσουν και τα 450 εκατομμύρια ευρώ το έτος.
Επιφυλάξεις για το κυάνιο
Στο θέμα του κυανίου, τη χρήση του οποίου έχει αποκλείσει η εταιρεία, η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ ΤΚΜ έχει πολύ σοβαρές επιφυλάξεις. Και αυτό γιατί η εταιρεία υποστηρίζει πως για την εξαγωγή του χρυσού από ένα κοίτασμα που είναι εξαιρετικά δυσκατέργαστο θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης, που πουθενά αλλού στον κόσμο δεν χρησιμοποιείται για την εξαγωγή χρυσού, ακόμη και σε πολύ πιο «εύκολα» κοιτάσματα. Τα στελέχη του ΤΕΕ, σύμφωνα με το πόρισμά τους, εκτιμούν πως, αν η μελέτη εγκριθεί, τότε η εταιρεία είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τελικά κυάνιο -το οποίο έχει «καταδικαστεί» κοινωνικά και περιβαλλοντικά από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο- αναιρώντας έτσι τη σχετική δέσμευσή της. Το ΤΕΕ κατέληξε σε αυτό και γιατί η εταιρεία παραβιάζει όρους της περιβαλλοντικής μελέτης για τη λειτουργία του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη η «Ελληνικός Χρυσός» θα έπρεπε να χρησιμοποιεί μηχανικά μέσα για το 75% της εξόρυξης, όμως χρησιμοποιεί εκρηκτικά για το 100%, όπως έχουν διαπιστώσει οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ. Ακόμη στη μελέτη τα στελέχη του ΤΕΕ διαπίστωσαν, πέρα από την απουσία εκτιμήσεων των κινδύνων για τα υπόγεια νερά και την ενεργοποίηση του γειτονικού σεισμικού ρήγματος, λάθη ακόμη και στις αποστάσεις. Για παράδειγμα στη μελέτη αναφέρεται πως η λίμνη τελμάτων βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Στρατονίκη, ενώ η απόσταση είναι 2 χιλιόμετρα. Έτσι σύμφωνα με το πόρισμα του ΤΕΕ ΤΚΜ η χωροθέτηση των δραστηριοτήτων της «Ελληνικός Χρυσός» παραβιάζει όλες τις σχετικές διατάξεις για τα μεταλλουργικά και χημικά συγκροτήματα όσον αφορά τις αποστάσεις από οικισμούς και τη θάλασσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου