Υπέρ της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου τάχθηκε, με 26 ψήφους υπέρ και 19 κατά, η Ολομέλεια του Άρειου Πάγου, δικαιώνοντας συμβασιούχους καθαρίστριες του ΟΠΑΠ που εργάστηκαν από το '91 έως το '98. Η απόφαση αποτελεί πυξίδα για την εξέλιξη παρόμοιων υποθέσεων σε κατώτερα δικαστήρια ...
Ο Άρειος Πάγος κλήθηκε την Πέμπτη να αποφανθεί για το αν θα υπάρχει δυνατότητα μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου από τα δικαστήρια, με την παραδοχή ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, δεν υπάρχει απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (νόμοι 2112/1920, 3239/1954, κλπ), εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Στην προκειμένη περίπτωση, οι καθαρίστριες του ΟΠΑΠ εργάστηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, από το 1991 έως το 1998 και κατέθεσαν αγωγές πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001.
Mετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, το άρθρο 103 απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. H απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου δεν καλύπτει τους συμβασιούχους που απασχολήθηκαν μετά το 2001.
Περίπου 1.500 άτομα συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από τον Άρειο Πάγο. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ακολούθησε πορεία των συμβασιούχων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Άρειο Πάγο προς το δημαρχείο Αθηνών, στην πλατεία Κοτζιά, της οποίας προηγείτο μηχανοκίνητη πομπή.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, όσο και ο αρεοπαγίτης, Ανδρέας Δουλγεράκης, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης τάχθηκαν υπέρ της μη νομιμοποίησης των συμβασιούχων. Και οι δύο είχαν υποστήριξαν ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και εν όψει της διατύπωσης του άρθρου 103, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου.
Όσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση του Αρείου Πάγου, το Πανελλήνιο Συντονιστικό Συμβασιούχων αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η μεγάλη κατάληψη του Δημαρχείου της Αθήνας από τους συμβασιούχους αλλά και από τους μονίμους συναδέλφους τους, δείχνει ότι το σύστημα το οποίο μας απειλεί και μας «τρομάζει», ίσως δεν είναι τίποτα περισσότερο από γίγαντα με πήλινα πόδια. Επιμένουν να επικαλούνται τη δήθεν συνταγματική απαγόρευση. Ε λοιπόν, αυτά να τα απευθύνουν στους αφελείς! Εδώ και καιρό μένει αναπάντητο το ερώτημα που έχουμε θέσει προς την Κυβέρνηση, πώς προσπέρασαν τη Συνταγματική αυτή απαγόρευση και μονιμοποίησαν τους 270 συμβασιούχους της Βουλής, εκ των οποίων μερικές συμβασιούχες γυμνάστριες με προϋπηρεσία μόλις 6 ημερών. Όταν θα απαντήσουν πειστικά στο ερώτημα αυτό, τότε κι εμείς ίσως πεισθούμε για την «Συνταγματική απαγόρευση».
Στο μεταξύ, οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων συνεχίζουν την κατάληψη στο δημαρχείο της οδού Αθηνάς, ενώ για σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία για τους εργαζομένους των δήμων με σύμβαση έργου και ορισμένου χρόνου -οι υπόλοιποι θα κάνουν τετράωρη στάση εργασίας (7.30-11.30 π.μ.).
«Η σημερινή εξέλιξη στον Άρειο Πάγο δημιουργεί μια νέα φάση που δεν επιτρέπει σε κανέναν και πρώτα απ’ όλα στην Κυβέρνηση να μην αναζητήσει άμεση πολιτική λύση για την δικαίωση του αγώνα χιλιάδων νέων ανθρώπων που για χρόνια είχαν εμπλακεί σε περιπέτεια και ομηρία. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι διαχρονικά αποτέλεσαν τα θύματα του πελατειακού κράτους και των αλληλόχρεων λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων που εναλλάσσονταν στην Κυβέρνηση, πρέπει επιτέλους σήμερα να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό και δίκαιο τρόπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.
Η δικαίωση του συμβασιούχων από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, αποτελεί μια μεγάλη νίκη των εργαζομένων και της κοινωνίας. Η απόφαση είναι κόλαφος για το μνημόνιο. Οι συμβασιούχοι δικαιώνονται. Η σύμβαση της κυβέρνησης, όμως, που καταργεί τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του λαού, έληξε οριστικά», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Μετά από 25 μέρες αγώνα διαρκείας, οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι, με τη δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου, δικαιώθηκαν εν μέρει στο μεγάλο θέμα της παραμονής στην εργασία τους. Συνεχίζουν μέχρι την τελική δικαίωση που είναι η μονιμοποίησή τους», αναφέρει σε ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη στην Αθήνα «Ανοιχτή Πόλη». «Ο αγώνας δεν τελείωσε. Η δημοτική αρχή οφείλει να συνηγορήσει στη νομοθετική ρύθμιση την οποία η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει στη Βουλή. Η πλειοψηφία του κ. Καμίνη, παρά την υποτελή της στάση, δεν κατάφερε να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων του Δήμου και να επιτύχει την απόλυσή τους. Σήμερα, οφείλει να λογοδοτήσει και να αλλάξει τακτική. Το θέμα πρέπει να λήξει τώρα γιατί ήδη πολλές υπηρεσίες του Δήμου, όπως η καθαριότητα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, έχουν καταρρεύσει», καταλήγει η ανακοίνωση.
.tvxs.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου