Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ραδιενεργά αγριογούρουνα κατάσχονται λόγω Τσερνομπίλ σε 3 χώρες


Είκοσι πέντε χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ το οποίο προκάλεσε τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία, κατάσχονται κάθε χρόνο πολλά αγριογούρουνα στη Γερμανία και την Αυστρία ακόμα και στη Γαλλία, λόγω των επικίνδυνων συγκεντρώσεων καισίου-137.


Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», η ραδιενεργή κληρονομιά του Τσερνομπίλ είναι κακός οιωνός για όσα θα ζήσει η Ιαπωνία αν η κρίση στη Φουκουσίμα επιδεινωθεί.

Ο Κρίστιαν Κίπερς, ειδικός σε θέματα ραδιενέργειας στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικολογίας στο Φράιμπουργκ, δήλωσε «Ακόμα και σήμερα ζούμε τις επιπτώσεις από το ραδιενεργό νέφος του Τσερνομπίλ».

«Η μόλυνση δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα. Δεδομένου ότι ο χρόνος ημιζωής του καισίου-137 είναι περίπου 30 χρόνια, η ραδιενέργεια θα μειωθεί μόνο λίγο τα επόμενα χρόνια» επισήμανε.

Το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος εξηγεί ότι περίπου 1.500 χλμ από το Τσερνομπίλ, τα αγριογούρουνα σκάβουν με το ελαφρώς ραδιενεργό χώμα με τις μουσούδες τους και τρώνε μανιτάρια που έχουν την τάση να συσσωρεύουν το ραδιοϊσότοπο.

Η κατανάλωση μανιταριών απαγορεύεται και όλα τα αγριογούρουνα πρέπει να ελέγχονται πριν πωληθούν.

Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο στα δάση της νότιας Γερμανίας.

Από τα 50.000 αγριογούρουνα που σκοτώνονται κάθε χρόνο, το 2% έχουν ραδιενέργεια πάνω από τα επιτρεπτά όρια, σύμφωνα με τον Τζοακίμ Ρέντεμαν, διευθυντή του κυνηγετικού συλλόγου της Βαυαρίας.

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ραδιολογικής Προστασίας έχει θέσει όριο για τη ραδιενέργεια τα 600 becquerel ανά κιλό κρέατος. Στα μανιτάρια, οι μετρήσεις σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν το όριο κατά 20 φορές.

Η κανονική τιμή για το κρέας είναι μόλις 0,5 becquerel ανά κιλό, ενώ ο μέσος Γερμανός εκτίθεται κανονικά σε 100 becquerel το χρόνο από τη φυσική ραδιενέργεια στα φυτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μέχρι και σήμερα ίχνη καισίου-137 ανιχνεύονται στο έδαφος της Αυστρίας, όπου υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετρώνται σε ορισμένα αγριογούρουνα και ελάφια, σε τιμές έως και 5 φορές πάνω από το νόμιμο όριο.

Το έδαφος παραμένει ελαφρώς μολυσμένο ακόμα και νοτιότερα στη Γαλλία.

Και στις τρείς χώρες το ραδιενεργό καίσιο δεν έχει συνδεθεί με μελέτες για την αύξηση των καρκίνων στο γενικό πληθυσμό.

Η διαρροή ραδιενέργειας από το σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία εκτιμάται μέχρι στιγμής ότι είναι πολύ μικρότερη από ότι του Τσερνομπίλ.

Από την στιγμή όμως που η καταστροφή συνεχίζεται δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ένα νέο τοπικό Τσερνομπίλ.


econews

Δεν υπάρχουν σχόλια :