Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Δημόσιο: Προσλήψεις, επιδόματα, μισθολόγιο και περικοπές


Έτοιμο θα είναι μέσα στην εβδομάδα το πρώτο σχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος οικονομικής πολιτικής της περιόδου 2010 – 2014, που θα προβλέπει μείωση των δαπανών 14 δις ευρώ.


Το σχέδιο, που ετοίμασαν οι 16 οµάδες που συστάθηκαν για τον σκοπό αυτό με «εντολή» του υπ. Οικονομικών, αναμένεται να φέρει νέα επώδυνα μέτρα, μειώσεις μισθών, κόψιμο επιδομάτων και κλείσιμο δημόσιων φορέων.

Οι αρμόδιοι εξετάζουν γραμμή - γραμμή, σύµφωνα με «Τα Νέα», τους προϋπολογισμούς των υπουργείων, προκειμένου να δουν από πού θα κόψουν, ώστε να μειωθεί το έλλειµµα στο 1% του ΑΕΠ ή στα 3 δισ. ευρώ το 2015.

Προς τα πού «κοιτούν»:

Προσλήψεις: Παρόλο που μέχρι στιγμής είναι γνωστό πώς για κάθε 5 αποχωρήσεις θα γίνεται μία πρόσληψη, η αναλογία ενδέχεται να αυξηθεί και να γίνει 1 προς 7 ή 1 προς 10. Τα νούµερα αυτά έχουν µπει στο τραπέζι, καθώς η τρόικα πιέζει για ακόµη µεγαλύτερη µείωση του αριθµού των εργαζοµένων στο ∆ηµόσιο.

Μισθολόγιο: Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η εξοικονόµηση από την μείωση των μισθών και το ψαλίδισμα των επιδομάτων θα είναι 2-3 δισ. ευρώ, αλλά αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε αυστηρότερο κανόνα πρόσληψης θα είναι πολύ µεγαλύτερη. Οι περικοπές κοινωνικών επιδοµάτων θα αρχίσουν από το επίδοµα ανεργίας, που θα χορηγείται στο εξής µε βάση κριτήρια διαβίωσης. Ηδη το Μνηµόνιο προβλέπει 500 εκατ. ευρώ από την περικοπή αυτή.

Επίσης, οι ΟΤΑ, τα νοσοκοµεία και τα ασφαλιστικά ταµεία είναι οι τοµείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η προσπάθεια περικοπών. ∆ΕΚΟ, άλλοι δηµόσιοι φορείς, µισθολόγιο δηµοσίου τοµέα, κοινωνικές δαπάνες, ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, δηµόσιες επενδύσεις, στρατιωτικές δαπάνες, φορολογική µεταρρύθµιση εξετάζονται εξονυχιστικά.
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :