Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Άλλαξε ο γεωγραφικός χάρτης της Ιαπωνίας από το τσουναμι


Άλλαξε ο γεωγραφικός χάρτης της Ιαπωνίας από το τσουναμι που σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Καμαϊτσι, μια πόλη 40 χιλιάδων κατοίκων, που ισοπεδώθηκε από τα τεράστια παλιρροϊκά κύματα.


Πρόκειται για παραλιακό θέτετρο με λιμάνι, στη βορειανατολική ακτή της Ιαπωνίας. Βρισκόταν σε ευθεία οριζόντια γραμμή με το επίκεντρο του «μεγα-σεισμού», όπως αποκαλούν πιατην δόνηση των 8,9 Ριχτερ. Το τσουνάμι εξαφάνισε το Καμαΐτσι από τον χάρτη.

Mε χαρακτηριστική οργάνωση και ψυχραιμία, η κρατική τηλεόραση της Ιαπωνίας μετέδιδε από τα πρώτα λεπτά μετά το σεισμό προειδοποιήσεις για το τσουνάμι. Οι κάτοικοι του Καμαΐτσι της είδαν και κατευθύνθηκαν προς τα ψηλότερα σημεία της πόλης. Περίμεναν. Δεν ήξεραν όμως πόσο τρομακτικό ήταν αυτό που τους περιμένει.

Το τσουναμι που ακολούθησε μετά το σεισμό σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Αυτοκίνητα και σπίτια παρασύσθηκαν, όλη η πόλη ισοπεδώθηκε. Μέσα σε λίγα λεπτά τα τεράστια παλιρροϊκά κύματα ξεχύθηκαν στους δρόμους του Καμαΐτσι παρασέρνοντας τα πλοία του λιμανιού, μετά τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, ενώ έντρομοι όσοι κάτοικοι είχαν προλάβει να φτάσουν στα ψηλότερα σημεία της πόλης παρακολουθούσαν την πόλη τους...να εξαφανίζεται.
Η καταστροφή στο Καμαΐτσι ήταν από τα πρώτα ρεπορτάζ που μετέδωσαν τα διεθνή δίκτυα, από μια κάμερα, στην αντικρινή πλευρά του λιμανιού. Στο βίντεο θα δείτε ακόμα εικόνες από την επαρχία Ιγιάτε της ίδιας περιοχής, με το τσουνάμι να σαρώνει το λιμάνι.

Οι ιαπωνικές αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων στην πόλη αυτή. 50.000 διασώστες, στρατιώτες και εθελοντές κατευθύνονται στην περιοχή για τον εντοπισμό και τη διάσωση των επιζώντων. Ο σεισμός και το τσουνάμι έχουν αλλάξει ριζικά το χάρτη της Ιαπωνίας. Στον τελευταίο, που μπορείτε να δείτε στο βίντεο, το Καμαΐτσι δεν υπάρχει πια...
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :