Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

845 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας


192.000 άνεργοι θα επωφεληθούν από τα συνολικά 845 εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανήσει το υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή δύο δράσεων, τις οποίες εξήγγειλε την Τετάρτη (9/3), η Λούκα Κατσέλη.


Η πρώτη αφορά προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας που απευθύνονται σε 55.000 ανέργους συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη, αφορά στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης για τα οποία το Υπουργείο Εργασίας θα υπογράψει εντός του μηνός μνημόνια με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας.

Τα προγράμματα αποσκοπούν στην ένταξη 37.000 ανέργων στην αγορά εργασίας και είναι συνολικού ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα προγράμματα της κοινωνικής εργασίας είναι διάρκειας έως 5 μηνών και θα καταβάλλεται στους δικαιούχους μηνιαίο επίδομα 625 ευρώ ενώ προβλέπεται πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι άνεργοι θα μπορούν να ενταχθούν σε έργα κοινωνικής ωφέλειας για παράδειγμα σε έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών, προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως κατ' οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ, αναδασώσεις καθαρισμός δασικού δικτύου, φυλάξεις αλσών και πάρκων, λειτουργία προγραμμάτων σίτισης κ.λ.π.

Δικαιούχοι των προγραμμάτων είναι άνεργοι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, υποαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες - επιστήμονες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, (όπως είναι τα 5.000 ευρώ εισόδημα ανά μέλος του νοικοκυριού), άνεργοι νέοι έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.

Έχουν επιλεγεί κατ' αρχήν 25 περιοχές με έμφαση στα αστικά κέντρα που πλήττονται από υψηλά επίπεδα ανεργίας.

Τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα που αφορούν στην στήριξη της εργασίας σε 13 περιφέρειες στοχεύουν στην απόκτηση εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας, την προετοιμασία και το σχεδιασμό νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας & της αυτοαπασχόλησης .

Ωφελούμενοι, είναι οι άνεργοι-εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ,, ευάλωτες ομάδες, άνεργοι νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες ενώ ως περιοχές παρέμβασης λαμβάνονται το σύνολο ή τμήμα κάθε Νομού, ανάλογα με τις ανάγκες.

Πέντε νέα προγράμματα ΟΑΕΔ

Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ακόμη την ενεργοποίηση πέντε νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 εργαζόμενοι ή άνεργοι, προϋπολογισμού 375 εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη υλοποιούνται 30 προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ με όφελος τη διατήρηση 282.000 θέσεων εργασίας και την ένταξη περισσοτέρων από 58.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας, διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 54.000 θέσεις εργασίας και φοίτηση 14.100 σπουδαστών σε σχολές μαθητείας και ΙΕΚ.

Τα προγράμματα αυτά αφορούν :

α) "Επιταγή Επανένταξης" με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους,

β)Απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

γ)Διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, έτους 2011 και διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών

δ)Επιχορήγηση Επιχειρήσεων για πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ε) Απασχόληση απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, με θεωρητική εκπαίδευση και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :