Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΑΣ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. Ο χρυσός δεν εξαγοράζει την ποιότητα ζωής

Ιστότοπος www.xronos.gr και εφημερίδα «Ο ΧΡΟΝΟΣ» της Κομοτηνής, της 12.02.2011, σχετικό link: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=65134

ΑΣ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ο χρυσός δεν εξαγοράζει την ποιότητα ζωής
«Τα μεταλλεία χρυσού στη βόρεια Ελλάδα έχουν μεγαλύτερο κόστος απ΄ ό,τι κέρδος για την εθνική οικονομία…»υποστηρίζει ο Γιώργος Ζουμπάς, της Κίνησης ενεργών πολιτών Σταγείρου Ακάνθου Χαλκιδικής Δεν υπάρχει μεταλλείο που να μην προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον και αυτή η ζημιά στη Χαλκιδική, τον τρίτο τουριστικό νομό στην Ελλάδα, θα είναι καίρια, παράλληλα με τους φόβους για μια ενδεχόμενη καταστροφή των νερών, μια πιθανή δυσφήμιση της Χαλκιδικής, όσο και για τις επιπτώσεις όλων αυτών στη ζωή των ανθρώπων

Συνέντευξη:

Σταύρος Φανφάνης
Στο χρηματιστήριο του χρυσού βάζουμε τη ζωή μας; Με το καντάρι, τις ουγγιές ή τα γραμμάρια, είμαστε διατεθειμένοι να μετρήσουμε αυτό που έχουμε ως ποιότητα ζωής και να το εξαγοράσουμε με το πολύτιμο μέταλλο που εκτινάσσεται στις διεθνείς αγορές; Έχουμε το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε με κινδύνους, όσα μας χάρισε η φύση εν ονόματι της ανάπτυξης ή την οικονομικής κρίσης; Τα ερωτήματα πολλά το τελευταίο διάστημα που το θέμα, ενώ ήταν επτασφράγιστα κλειστό, επανέρχεται με πολλές μορφές. Το τελευταίο διάστημα το θέμα της εξόρυξης χρυσού και των 90 τόνων που υπάρχουν στις περιοχές Περάματος Έβρου και Σαπών Ροδόπης επανέρχεται ως η μόνη διέξοδος από τη δυσμενή οικονομική κρίση, προβάλλοντάς την ως το «ελιξίριο» αυτής της ελληνικής πραγματικότητας. Τηλεοπτικές εκπομπές άρχισαν να ενδιαφέρονται, έντυπα αφιερώματα να φιλοξενούνται, διαφημιστικές καμπάνιες στα ραδιόφωνα, αλλά και πολιτικοί ή επώνυμοι δημοσιογράφοι να υπεραμύνονται του υπεδάφους και της εκμετάλλευσής του, τώρα που η χώρα περνά δύσκολες στιγμές. Πόσο αθώα είναι όλα αυτά, πώς νοιώθουν κι άλλοι άνθρωποι σε περιοχές με παρόμοια προβλήματα με χρυσό και ανάλογους σχεδιασμούς;
Στο ράδιο Χρόνος 87,5fm φιλοξενήθηκε ο εκπρόσωπος της Κίνησης Ενεργών πολιτών Σταγείρου Ακάνθου, κ. Γιώργος Ζουμπάς, όπου η αντίδραση των πολιτών στα μέρη τους ναυάγησε ουσιαστικά την ανοικτή διαβούλευση που θα γινόταν στην περιοχή, όπου οι πολιτικοί είχαν δοσμένο το «οκ».
Μας μίλησε με τη γνώση που έχουν για τον τόπο τους, καταθέτοντας τις αγωνίες των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, που εκφράζονται, αντιδρούν και διαφοροποιούνται.
-“Ξεκινάμε από το εθνικό συμφέρον σε σχέση με την κρίση. Τα μεταλλεία ανήκουν σε εταιρίες, οι οποίες προφανώς θα κερδίσουν και μάλιστα αρκετά χρήματα από την εξόρυξη. Το θέμα είναι τι έχει να κερδίσει η εθνική οικονομία και η τοπική οικονομία από την όλη δραστηριότητα. Εμείς έχουμε πάρα πολλές επιφυλάξεις για το τι θα κερδίσει…
Με τον απαρχαιωμένο μεταλλευτικό κώδικα που υπάρχει το κράτος κερδίζει μόνο το 1%.
-Αυτό που αναφέρετε ότι πρόκειται να κερδίσει η εθνική οικονομία, σας λέω όσον αφορά την περιοχή μας, ότι η εκμετάλλευση των μεταλλείων στη βορειοανατολική Χαλκιδική παραδόθηκε στην επιχείρηση που ευελπιστεί να κάνει την εξόρυξη με 11 εκ. ευρώ. Υπολογίζουν σήμερα ότι θα κερδίσουν 11 ή 12 δις ευρώ ή 15 κατά άλλους. Αυτά προφανώς θα τα κερδίσει η εταιρία, οι επενδυτές που θα χρηματοδοτήσουν την εταιρία και βέβαια επειδή ξέρουμε όλοι πώς λειτουργούν οι πολυεθνικές εταιρίες, με τις υπερτιμολογήσεις – υποτιμολογήσεις και λοιπά, ψυχία θα …κερδίσει το Ελληνικό δημόσιο και η ελληνική οικονομία. Ίσως κάτι ελάχιστα από τις θέσεις εργασίας κι αν παρουσιαστούν κέρδη, που βλέπουμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί όλοι έχουν τον τρόπο να μην παρουσιάζουν κέρδη. Θα περιμένουμε απλά τη φορολογία των κερδών, χωρίς κανένα άλλο αντίτιμο.
Πρόσφατα έγινε και μια μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Μιλήστε μας γι’ αυτήν.
-Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, όπως και όλες μας οι δραστηριότητες, θέλουν να αποδείξουν ότι η ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδίων όσον αφορά τα μεταλλεία και τον χρυσό στη βόρεια Ελλάδα έχουν μεγαλύτερο κόστος από ότι κέρδος για την εθνική οικονομία. Υπάρχει μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την Ολυμπιάδα το 2004, η οποία κατέληγε ότι εκτιμούμε πως το δημόσιο συμφέρον, το ισοζύγιο ανάμεσα στο κέρδος και τη ζημία του δημοσίου συμφέροντος, είναι αρνητικό και γι΄ αυτό απέρριψε την εκμετάλλευση τότε. Τώρα, βέβαια, επειδή ο χρυσός έχει μεγαλύτερη τιμή, οι εταιρίες επανέρχονται.
Και βέβαια δεν είναι μόνο η οικονομική παράμετρος που υπάρχει σε αυτές τις επενδύσεις, αλλά και τα οικολογικά και τα περιβαλλοντικά δεδομένα που είναι πολύ σημαντικά.
-Ξεκινήσαμε από το οικονομικό κομμάτι, επειδή ακριβώς το οικονομικό πεδίο είναι αυτό που προβάλλεται συχνά τώρα τελευταία από τα ΜΜΕ και τους υποστηρικτές των επενδύσεων. Για εμάς η οικονομική ζημία που θα προκύψει, προκύπτει ακριβώς από την περιβαλλοντική ζημία. Δηλαδή, δεν υπάρχει μεταλλείο- και έχουμε μεγάλη εμπειρία στην περιοχή μας από την δραστηριότητα των μεταλλείων, δεν υπάρχει μεταλλείο που να μην προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον- και αυτή η ζημιά στη Χαλκιδική ειδικά, που είναι ο τρίτος τουριστικός νομός στην Ελλάδα- αλλά και για τους δικούς σας νομούς, καταλαβαίνετε τι θα σημαίνει, με μια επιβάρυνση του περιβάλλοντος, μια πιθανή καταστροφή των νερών, μια πιθανή δυσφήμιση της Χαλκιδικής, όσον αφορά το περιβάλλον της και τις επιπτώσεις όλων αυτών στην ζωή των ανθρώπων.
Ο κόσμος πώς είναι εκεί, ανησυχεί, είναι ευαισθητοποιημένος ή κάθονται απαθείς;
-Θα μπορούσαν να πω ότι τα προηγούμενα χρόνια, όταν προετοιμάζονταν όλα αυτά, ίσως να ήταν στον καναπέ. Σήμερα που κατάλαβε περί τίνος πρόκειται και έμαθε, είναι ξεσηκωμένος και αυτό βέβαια έφερε και την ακύρωση της διαβούλευσης, όχι γιατί ο κόσμος δε δέχθηκε τη διαβούλευση, αλλά γιατί το υπουργείο προτίμησε να μην την κάνει, ακριβώς για να μην ακουστούν οι αντίθετες απόψεις.
Στην περιοχή μας έχουν ήδη ξεκινήσει διαφημιστικές καμπάνιες, υπάρχουν σύλλογοι που ενισχύονται, όπως αθλητικοί σύλλογοι, ΑΜΕΑ, πολιτισμού υπάρχει υπεραπλούστευση των δεδομένων και μια μονότονη επιχειρηματολογία ότι θα είναι το βάλσαμο στην ανεργία της περιοχής και ότι θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Ποια είναι η άποψη σας πάνω σ’ αυτό;
-Ναι, αυτό είναι κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια στην περιοχή μας, γιατί θεωρείται ότι είναι ο πρόδρομος για τις εκμεταλλεύσεις σε όλη την Βόρειο Ελλάδα. Βλέπουν ότι πρώτα θα ξεκινήσει, έχει κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και περιμένει αδειοδότηση, θα δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο χρυσού, που ίσως προβλέπουν να εκμεταλλευτεί ακόμη και τα μεταλλεύματα που θα προέλθουν από τις δικές σας περιοχές και έτσι, χρησιμοποιούν σαν πολιορκητικό κριό τη δική μας περιοχή και μετά έπονται όλα τα άλλα. Έτσι, η κίνηση με τη διαφήμιση όλων αυτών που είπατε, έχει ξεκινήσει σε εμάς εδώ και μια τετραετία περίπου, αλλά βέβαια εντείνεται τις τελευταίες ημέρες. Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ή να ακυρώσει, στις σημερινές μάλιστα συνθήκες, απλά εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι θέσεις εργασίας είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν και βέβαια υπάρχουν και αντιρρήσεις ως προς το τι θέσεις εργασίας θα είναι αυτές. Πόσοι θα είναι από την περιοχή και πόσοι όχι. Πόσοι θα είναι εξειδικευμένο προσωπικό; Ας μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη εταιρία που σχεδίαζε όλα αυτά έφερε προσωπικό από όλο τον κόσμο. Από τον Καναδά, τη Χιλή, από το Μεξικό και πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και εδώ.
Και ποιο θα είναι και το χρονικό διάστημα της εργασίας αυτής, γιατί πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συμβάσεις που θα γίνουν θα είναι για 5 χρόνια, από εκεί και πέρα θα είναι ένα θέμα.
Οι κίνδυνοι ποιοι είναι;
-Πράγματι, οι κίνδυνοι είναι οικονομικοί και περιβαλλοντικοί, βασικά είναι ότι υπάρχει επέμβαση στο περιβάλλον, δηλαδή, όσον αφορά τη δική μας περιοχή, υπάρχουν τρία μεταλλεία έτοιμα προς εκμετάλλευση τώρα, άλλες τρεις θέσεις που είναι διαπιστωμένες με χρυσοφόρα κοιτάσματα και άλλες τέσσερις που χρήζουν περαιτέρω έρευνας για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εκμεταλλεύσιμα. Άρα, συζητάμε σε μια περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως μεταλλευτική. Είναι 317.000 στρέμματα, τα οποία σήμερα είναι παρθένο δάσος και οικολογικής αξίας Α’ σύμφωνα με τη μελέτη και της ίδιας της εταιρίας, θα μετατραπούν σε μια περιοχή, η οποία θα έχει μεταλλεία, λίμνες αποβλήτων, εργοστάσια χημικής βιομηχανίας, όπως το εργοστάσιο του θεϊκού οξέως και της μεταλλουργίας και όλο αυτό θα αλλάξει εντελώς τη μορφή της περιοχής.
Η μέχρι τώρα εμπειρία μας λέει ότι όπου υπάρχει προηγούμενη εκμετάλλευση, τα νερά δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστα. Είναι μολυσμένα και η επέκταση θα μολύνει και τα υπόλοιπα νερά, επίσης, θα υπάρξει πολύ μεγάλη μόλυνση στην ατμόσφαιρα από σωματίδια, τα οποία μεταφέρονται με τον αέρα, άρα δεν αφορά μόνο τη δική μας περιοχή, αλλά και τις γύρω περιοχές, όλη τη Χαλκιδική, αν δε θέλουμε να πούμε όλη τη Μακεδονία. Τα σωματίδια αυτά δεν είναι αθώα σωματίδια σκόνης, είναι σωματίδια που προέρχονται από μεταλλευτική δραστηριότητα και περιέχουν βαρέα μέταλλα…
Για εμάς το σημαντικότερο όλων είναι το νερό. Η περιοχή στην οποία προβλέπεται να αναπτυχθούν είναι ο μοναδικός υδροφόρος ορίζοντας στη Βόρεια Χαλκιδική και αν καταστραφεί αυτός, δεν υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης νερού από πουθενά αλλού.
Και μόλις τελειώσει η εξόρυξη, αυτά που θα μείνουν στο τέλος θα είναι οι τρύπες, οι λίμνες τελμάτων με τα χημικά απόβλητα, ενώ θα καταστραφεί και η ταυτότητα της περιοχής και ως προς τη μελλοντική της αξιοποίηση
-Ακριβώς. Γιατί τα υπολείμματα των μεταλλείων μολύνουν και ρυπαίνουν την περιοχή για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια μετά, δεν είναι κάτι που αλλάζει. Έτσι, μια λίμνη αποβλήτων μπορεί να σκεπαστεί, αλλά η βόμβα θα είναι εκεί και θα λειτουργεί.
Είστε αισιόδοξος ότι τελικά με την κινητοποίηση των πολιτών η κοινή γνώμη, θα ακουστεί ;
-Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί πιστεύουμε ότι ακριβώς έναντι στο συμφέρον των εταιριών υπάρχει το συμφέρον της κοινωνίας και του κόσμου. Βλέπουμε ότι πάρα πολύς κόσμος κατανοεί περί τίνος πρόκειται και αντιδρά και νομίζω ότι θα πείσουμε και τους ιθύνοντες ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και δε σημαίνει σε καμία περίπτωση βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορεί προσωρινά να λύσει κάποια προβλήματα ανεργίας, θα δημιουργήσει, όμως, προβλήματα που θα είναι σε μεγάλο βάθος χρόνου στο μέλλον.
Και θα κληθούμε να τα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.
-Δεν είναι εύκολο. Όλοι λένε κατά καιρούς ότι ήδη αυτά που έχουν προκληθεί μέχρι τώρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν και κάποια είναι εντελώς αδύνατο»…

stratoniki.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :