Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Σήμερα ειναι τσικνοπέμπτη ...

Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου,οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο τριώδιο είναι, η Απολυτή, η Απόκρεω και η Τυροφάγος. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματούσε η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα (απόκρεω) ίσχυε η νηστεία, έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι ήταν γιορτινό. Ονομάζεται τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα.

Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της αποκριάς.

Στην Κομοτηνή ψήνουν κοτόπουλα. Συγκεκριμένα τα καψαλίζουν και τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια στέλνουν το κοτόπουλο ο άντρας στη γυναίκα και η γυναίκα στέλνει στον άντρα μπακλαβά.
Στην Κέρκυρα οι κοπέλες βγαίνουν στα καντούνια και κουτσομπολεύουν ενώ οι άντρες τους κάνουν καντάδες. Στην Πελοπόννησο ψήνουν κρέας και λουκάνικα και φτιάχνουν τσιγαρίδες και παστό από χοιρινό. Στην Κοζάνη ψήνουν λουκάνικα, τσιγαρίδες και πίνουν πολύ κρασί.
Σε όλη την Ελλάδα τη μέρα της τσικνοπέμπτης οι άνθρωποι βγαίνουν, τρώνε κρέας και διασκεδάζουν μέχρι το πρωί.

αναρτήθηκε από seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :