Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011
13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, πρωτίστως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, οι οποίες λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις, θα «τρέξουν» από τις 11 έως τις 20 Μαρτίου στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Ο ανήσυχος θεσμός, με αφορμή τη φετινή διοργάνωση των παγκόσμιων αγώνων Special Olympics στην Αθήνα, επιχειρεί να ανατρέψει προκαταλήψεις και στερεότυπα με ένα μεγάλο αφιέρωμα, με τίτλο «Έτσι είμαι - Ανατρέποντας τις προκαταλήψεις».
Τριάντα ταινίες τεκμηρίωσης, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι ελληνικές, μας προσκαλούν να γνωρίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους με αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα και να δούμε τον κόσμο με τα δικά τους μάτια. Οι ταινίες του αφιερώματος εστιάζουν στην προσωπικότητα και την καθημερινότητα των συγκεκριμένων ατόμων και των κοντινών τους ανθρώπων, αναδεικνύοντας, από τη μια, τις πάσης φύσεως δυσκολίες που προβάλλουν -αγώνας για κοινωνική ενσωμάτωση, ανεπάρκεια υποστηρικτικών πρακτικών κ.ά.- και φωτίζοντας, από την άλλη, μια πιο αισιόδοξη διάσταση, όπως την αγάπη και τη στήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, αλλά και τη δύναμη της ψυχής των ίδιων των ατόμων με ειδικές δεξιότητες.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ταινίες «Neurotypical» του Άνταμ Λάρσεν (παγκόσμια πρεμιέρα), «Her name is Sabine», σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Σαντρίν Μπονέρ, «How I am» των Ίγκριντ Ντεμέτς και Καρολίνε Λάιτνερ, «Billy the kid» της Τζένιφερ Βεντίτι, «Maria and I» του Φέλιξ Φερνάντεζ ντε Κάστρο, «The horse boy» του Μισέλ Οράιον Σκοτ, «Beautiful son» των Ντον και Τζουλιάν Κιγκ, «Including Samuel» του Νταν Χαμπίμπ, «In the garden of sounds» του Νίκολα Μπελούτσι, «For once in my life» των Τζιμ Μπίγκαμ και Μαρκ Μούρμαν, «Πριγκίπισσα Χριστίνη» της Ίριδας Ζαχμανίδη, «Παράσταση» του Νίκου Αλευρά, «Μαθήματα - Παθήματα: Γκρίζα περιοχή - Ειδικές ανάγκες» των Βάλερυ Κοντάκος και Γιάννη Μισουρίδη και «Η φάκα» της Μαρίνας Δανέζη.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τη συμμετοχή σκηνοθετών, εκπροσώπων συλλόγων και ειδικών, με θέματα όπως ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπτυξιακά και διανοητικά προβλήματα, η ενσωμάτωση στο σχολείο, η αντιμετώπιση των προκαταλήψεων, οι κίνδυνοι του ιδρυματισμού και τα οφέλη των κέντρων ειδικής εκπαίδευσης.
Αφιερώματα σε δημιουργούς
Το έργο του πολυβραβευμένου ουκρανού ντοκιμαντερίστα Σεργκέι Λοζνίτσα, καθώς και της Τσέχας Έλενας Τρεστίκοβα, αλλά και εκείνο της Βορειοελλαδίτισσας Κυριακής Μάλαμα, τιμά η 13η διοργάνωση. Το αφιέρωμα στον Λοζνίτσα, ο οποίος θα παρευρεθεί στη διοργάνωση για να παρουσιάσει ο ίδιος το έργο του, περιλαμβάνει συνολικά 11 ταινίες, στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Τρεστίκοβα θα προβληθούν 10 αντιπροσωπευτικά ντοκιμαντέρ της, ενώ το αφιέρωμα στη Μάλαμα θα προβάλει τους πιο σημαντικούς μέχρι σήμερα σταθμούς στην εργογραφία της.
Η έννοια της αντίληψης, ανθρώπινης, χρονικής ή χωρικής, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σινεμά του Σεργκέι Λοζνίτσα. Σήμα κατατεθέν του, η έλλειψη αφήγησης. «Με τη χρήση του voice-over, προσφέρω τη δική μου οπτική, και αυτό στερεί από τον θεατή τη δυνατότητα να αποκτήσει τη δική του», εξηγεί. «Δεν μένω αδιάφορη και ασυγκίνητη μπροστά σε ό,τι βλέπω και καταγράφω», υποστηρίζει η Έλενα Τρεστίκοβα. Και προσθέτει: «Ελπίδα μου είναι οι ταινίες μου να δίνουν στον θεατή τροφή για σκέψη, ώστε το μήνυμά τους να ‘ζει’, κατά κάποιον τρόπο, μέσα σε εκείνον».
Η Κυριακή Μάλαμα έχει χαράξει στο ντοκιμαντέρ τις δικές της γραμμές-διαδρομές, που την οδήγησαν από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Κύπρο έως την Τουρκία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Διατηρώντας πάντα προσανατολισμό ανθρωποκεντρικό, αναδεικνύει μέσα από τον φακό της μείζονα πολιτικοκοινωνικά ζητήματα, αναζητώντας πάντα την αφανή πλευρά των πραγμάτων.
Αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή
Εξελίσσοντας τον διάλογο με τον αραβικό κόσμο, το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στη Μέση Ανατολή, προβάλλοντας 9 ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής από το Ισραήλ, τον Λίβανο, τη Συρία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Νορβηγία. Με τον αραβικό κόσμο να βιώνει μία από τις πιο πολυτάραχες περιόδους της ιστορίας του, όπως επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες εξελίξεις σε Αίγυπτο, Ιράν, Ιράκ και Λιβύη, οι ταινίες τεκμηρίωσης του αφιερώματος έχουν ως κοινό παρονομαστή τη ρευστή και οριακή ανθρώπινη πραγματικότητα.
makthes.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου