Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Λιγότερα… ποτηράκια για τους Έλληνες


Πηγή:www.capital.gr

Δεν λένε «άσπρο πάτο» πια οι Έλληνες, γιατί «τσούζουν» οι τιμές των αλκοολούχων ποτών μετά τις απανωτές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Αντίθετα, το… φυσάν και δεν κρυώνει οι εταιρείες αλκοολούχων ποτών και προειδοποιούν για επερχόμενα λουκέτα.



Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) έχει καταγραφεί πρωτοφανής κάμψη της κατανάλωσης αλκοόλ που αγγίζει το 30%, με τις εταιρείες να ζητούν άμεση μείωση των φόρων κατά 20% προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση.

Στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΕΝΕΑΠ και διευθύνων σύμβουλος της ΑΜΒΥΞ, κ. Ισίδωρος Ρεβάχ τόνισε πως η αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά αποφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. «Υπολογίζεται πως μετά την αύξηση του ΕΦΚ στο αλκοόλ κατά 124% και την πτώση των πωλήσεων κατά 30%, το κράτος το 2010 θα συγκεντρώσει έσοδα 400 εκατ. ευρώ, μόλις 100 εκατ. ευρώ επιπλέον απ’ ότι το 2009». Οι δε, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα κάτω από 300 εκατ. ευρώ το 2011.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης και διευθύνων σύμβουλος της Β.Σ Καρούλιας, κ. Χρήστος Αργυρός, ανέφερε πως εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης έγιναν απολύσεις για πρώτη φορά στον κλάδου, που άγγιξαν το 15% των εργαζόμενων (αριθμούν πάνω από 220.000 άτομα προσωπικό) την ίδια στιγμή που αυξήθηκε η εισαγωγή αλκοόλ από γειτονικές χώρες, στερώντας πολύτιμα έσοδα από τα ταμεία του κράτους.

Η κάμψη της κατανάλωσης ανά κατηγορία αλκοόλ, διαμορφώνεται πανελλαδικά στο –25% στη βότκα, στο -20% στο ούζο και το κρασί και σε –8% στην μπύρα. Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο οι φόροι αποτελούν το 60% της τιμής των αλκοολούχων ποτών και σε ορισμένα προϊόντα ιδιαίτερα διαδεδομένα στους καταναλωτές φθάνει ακόμη και το 75% (π.χ Metaxa 3*).

Οι εκπρόσωποι της ΕΝΕΑΠ, στην οποία μετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αλκοολούχων ποτών που εισάγουν και διακινούν το 90% των διεθνών μαρκών αλκοολούχων στην Ελλάδα, προειδοποίησαν πως υπάρχουν αρκετές εταιρείες, οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν τη λειτουργία τους, εφόσον δεν αλλάξει κάτι άμεσα, ενώ προέβλεψαν ότι θα πολλαπλασιαστούν οι εταιρείες που θα κατεβάζουν ρολά το αμέσως επόμενο διάστημα. Με βάση τα στοιχεία τους, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο ήταν 11, ενώ σήμερα έχουν μείνει μόλις 5.

Ρ. Χάικου


Δεν υπάρχουν σχόλια :