Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Μηχανικοί και δικηγόροι "στα όπλα" για τα κλειστά επαγγέλματα


Στα χαρακώματα βρίσκονται μηχανικοί και δικηγόροι με το υπουργείο Οικονομικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.


Κατά τις χθεσινές συσκέψεις των εκπροσώπων των κλάδων με τον κ. Παπακωνσταντίνου δεν βρέθηκε κάποια λύση, καθώς το υπουργείο –κατ εντολή της τρόικας- απαιτεί την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής, κάτι το οποίο αρνούνται.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτείνει για τους μηχανικούς νόμιμες ή τιμές αναφοράς με δυνατότητα περαιτέρω μείωσης αμοιβές, αντί για τις ελάχιστες που ισχύουν σήμερα τόσο για τα ιδιωτικά όσο και για τα δημόσια έργα. Παρόλα αυτά αναζητείται μια φόρμουλα ώστε να μην πειραχθούν οι κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κλάδος αντιδρά ιδιαίτερα σε αυτό και σήμερα συγκαλείται ευρεία σύσκεψη όλων των συλλόγων των μηχανικών, για να αποφασιστεί η πορεία του κλάδου.

Δεν αποκλείεται οι κινητοποιήσεις των μηχανικών να είναι ιδιαίτερα έντονες, όμως, όπως ειπώθηκε κατά την χθεσινή σύσκεψη την απάντηση θα δώσουν μετά την συνεδρίαση. Τέλος, κατά την συζήτηση αναφέρθηκε ότι θα χρειαστεί να καταργηθούν γύρω στις 20 διατάξεις από το 1923 έως σήμερα.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον κλάδο των δικηγόρων, που είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη.

Για τους δικηγόρους προβλέπεται κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και άρση των γεωγραφικών περιορισμών. Ωστόσο, δεν θα μπορεί ένας δικηγόρος ή μια δικηγορική εταιρία να διατηρεί δεύτερο γραφείο σε άλλη πόλη. Επίσης, το υπουργείο διευκρινίζει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει την δυνατότητα φορολόγησης «στην πηγή», όμως οι δικηγόροι αντιδρούν στις ελάχιστες αμοιβές και στα γραμμάτια προείσπραξης.

Τέλος, για τους δικηγόρους προβλέπεται και η άρση της απαγόρευσης διαφήμισης, κάτι το οποίο θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις με προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :