Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Παράσταση στα Ν. Μουδανιά


Στις 25/2/2011 θα παίξουμε για παιδιά και γονείς στο Δημοτικό θέατρο Ν. Μουδανιών

Η ομάδα μας δημιουργήθηκε πριν από 12 χρόνια (1998) από δασκάλους και νηπιαγωγούς του νομού Χαλκιδικής με έδρα το Δημοτικό Σχολείο Ορμύλιας.
Πιστεύουμε ακράδαντα πως το θέατρο πλάθει ψυχές και πως ο βασικός ρόλος του σχολείου είναι να πλάσει τις ψυχούλες των παιδιών.
Το στήσιμο μιας θεατρικής παράστασης είναι μοναδική εμπειρία, ιδιαίτερα για μαθητές και δασκάλους.
Εδώ και χρόνια οργανώνουμε παραστάσεις, γιατί γνωρίζουμε ότι η σχολική ρουτίνα δεν περιλαμβάνει κανενός είδους παιχνίδι και παρέχει ελάχιστες ευκαιρίες στα παιδιά νʼ αναπτύξουν τη φαντασία τους, τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες και τη δημιουργικότητά τους. Θέλοντας να τους ψυχαγωγήσουμε και να τους διασκεδάσουμε, να τους κάνουμε να ονειρευτούν, να αφυπνίσουμε την κριτική τους αίσθηση, να ανοίξουμε το Σχολείο στην τέχνη και τη ζωή, δημιουργήσαμε τη Θεατρική Ομάδα Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χαλκιδικής ʽʼΚΥΚΛΟΣʼʼ.
Αφορμή στάθηκε η πολλή.......

αγάπη που εισπράττουμε καθημερινά μέσα στην τάξη από τους μικρούς μας φίλους και, γνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία του παιδικού θεάτρου, θελήσαμε να τους την ανταποδώσουμε, παίζοντας εμείς οι δάσκαλοί τους θέατρο γιʼ αυτούς. Βλέποντας λοιπόν το κενό παιδικού θεάτρου που υπήρχε στην περιοχή μας πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε ένα θίασο με ηθοποιούς δασκάλους και νηπιαγωγούς, που θα προσέφερε στους μαθητές τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο του θεάτρου.
Διαπιστώσαμε από την πρώτη στιγμή την απήχηση που είχε. Ήταν μια γιορτή και ζούσαν κάθε φορά το παραμύθι ολοζώντανο μπροστά τους.
Η πρώτη μας συνάντηση έγινε στο Δημοτικό Σχολείο Νικήτης.
Σ΄ αυτήν τη συνάντηση βρεθήκαμε οι : Σταματίου Σοφία, Προκοπίου Αντωνία, Ουρουλίδου Δόμνα, Συρμαλόγλου Ελευθερία, Αντωνίου Ιωακείμ, Λελεγιάννης Χρήστος και ο Ορφανίδης Σάββας, ο οποίος είχε αναλάβει να σκηνοθετήσει το έργο που θα επιλέγαμε, μιας και είχε κάνει σεμινάρια σκηνοθεσίας και κάθε χρόνο ανέβαζε με τους μαθητές της τάξης του εξαιρετικές παραστάσεις.
Το ʽʼΣχολείο για κλόουνʼʼ του Καρλ Βέχτερ ήταν το έργο που ανεβάσαμε εκείνη τη χρονιά με πολύ μεράκι και το παρουσιάσαμε στα σχολεία του Ν. Μαρμαρά, της Ολύνθου, της Νικήτης και της Ορμύλιας, στα Σχολεία, δηλαδή, απʼ όπου προέρχονταν οι δάσκαλοι-νηπιαγωγοί, οι ηθοποιοί της παράστασης.
Η συνάδερφος Καλλέα Συρίγω έκανε τα σκηνικά και μας δίδαξε τον εναρκτήριο χορό της παράστασης, ο Ιωακείμ Αντωνίου ανέλαβε τα ηλεκτρολογικά κι η Παπαδοπούλου Μαρία τα κουστούμια.`
Από τότε μέχρι σήμερα η σύνθεση της Ομάδας περιοδικά αλλάζει, λόγω των μεταθέσεων και οικογενειακών υποχρεώσεων των συναδέρφων, η δε έδρα της, εδώ και τρία χρόνια, έχει μεταφερθεί στο Δημοτικό Σχολείο Νικήτης.


Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη θεατρική ομάδα ως ηθοποιοί είναι οι παρακάτω:

Ο Αντωνίου Ιωακείμ, ο Λελεγιάννης Χρήστος, η Ουρουλίδου Δόμνα, Συρμαλόγλου Ελευθερία, ο Ορφανίδης Σάββας, η Προκοπίου Αντωνία, η Σταματίου Σοφία, η Γκαγκάνη Έφη, η Καραγιώργη Χριστίνα, η Κουκουρίκου Αρίστη, η Κούτελη Φανή, η Τολίδου Χρυσούλα, ο Κουμπούρης Νίκος ,η Μόσιαλου Τζένη, η Κωνσταντινίδου Εύα, ο Καλλέας Τριαντάφυλλος, ο Σαλιακούρας Γιώργος, ο Παπανικήτας Ιωάννης, η Καλένη Χριστίνα, η Κουγιουμτζίδου Σοφία, η Μαλλά Δέσποινα, η Μητράκα Αθανασία, η Μανουσαρίδου Ελένη, η Εμμανουηλίδου Αθανασία, η Γεωργίου Αλεξάνδρα, η Γρίβα Δήμητρα ,η Παπαπαύλου Σουζάνα ΚΑΙ η Παπαγιαννοπούλου Αρετή.

Τις κατασκευές και τα σκηνικά ετοιμάζουν ο Σίσκος ο Δημήτρης, η Καλλέα Συρίγω και η Τάκου Μαρία.

Τα κοστούμια ετοιμάζει η Παπαδοπούλου Μαρία

Στα χορευτικά βοήθησε πολύ η Χριστοφορίδου η Ρεβέκκα

Στη μουσική επένδυση μας βοηθούν οι αδελφοί Τσικούρη.

Πέρασαν δώδεκα χρόνια γεμάτα εμπειρίες, καλές και δύσκολες στιγμές, πάντα όμως με διάθεση να δημιουργήσουμε και να προσφέρουμε στους μαθητές μας αυτά που τόσο απλόχερα μας χαρίζουν μέσα στην τάξη.
Υ.Γ. Την επόμενη χρονιά, γεννήθηκε και η ιδέα του Φεστιβάλ Σχολικών Θιάσων. Ήταν μια πρόταση του Σάββα Ορφανίδη που υλοποιήθηκε από το Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Ορμύλιας, στο οποίο ήμουν Διευθυντής και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
27-06-2010

Λελεγιάννης Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια :