Το ντόμινο της έντονης αμφισβήτησης ξεκίνησε από την Τυνησία και την ανατροπή του Προέδρου Μπεν Άλι η οποία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής, καθώς συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις τόσο στην Αίγυπτο όσο πλέον και στην Υεμένη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ιορδανία και αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν για μετάδοση στην Συρία και τη Λιβύη. Η άφιξη του αντιφρονούντα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στο Κάιρο σηματοδότησε μεγάλη αλλαγή για το κίνημα των διαδηλωτών. Ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής του καθεστώτος του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος επισημαίνεται ότι ήταν από τους ισχυρότερους ηγέτες του αραβικού κόσμου.
Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μπλοκαρίστηκε η πρόσβαση στο Internet σε όλη την Αιγυπτο, ενώ οι ανταποκριτές των ξένων πρακτορείων μεταδίδουν ότι υπάρχουν προβλήματα και στην επικοινωνία μεταξύ κινητών τηλεφώνων. Οι διαδηλωτές οργανώνονται μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ενημερώνοντας τα τζαμιά και τις εκκλησίες στις οποίες μπορούν να συγκεντρωθούν.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η προαναγγελία της διαδήλωσης της Παρασκευής στο Facebook απέκτησε 55.000 οπαδούς. Μία σελίδα στο Facebook καταγράφει περίπου 30 τζαμιά και εκκλησίες συγκέντρωσης διαδηλωτών και αναφέρει πως "οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί της Αιγύπτου θα παλέψουν εναντίον της διαφθοράς, της ανεργίας, της καταπίεσης και της απουσίας ελευθερίας.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Αμμάν της Ιορδανίας, ενώ, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σανάα, διαδηλώνοντας κατά του Προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ και απαιτώντας την παραίτησή του. Στα συνθήματά τους περιλαμβάνονταν επίσης αιτήματα για θέσεις εργασίας και κατά της διαφθοράς. Πρόκειται για τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, που κυβερνάται επί 30 συναπτά έτη από τον Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι σκοπεύει να μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα ώστε να παραμείνει στην εξουσία για μία ακόμη δεκαετία.
Οι μισοί από τα 23 εκατομμύρια κατοίκους ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα και το ένα τρίτο υποφέρει από χρόνια πείνα. Οι αντιδράσεις ανάγκασαν τον Πρόεδρο Σάλεμ πρόσφατα να υποσχεθεί αυξήσεις σε μισθούς αλλά σε ορισμένους εργαζομένους, όπως… οι στρατιωτικοί.
Τέλος, όσον αφορά την Τυνησία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εγκρίνουν την Δεύτερα το πάγωμα των λογαριασμών του πρώην προέδρου της Τυνησίας και επιπλέον πρόκειται να προσφέρουν καλύτερους όρους εμπορικών συναλλαγών στην χώρα, ώστε να ενδυναμώσει η οικονομία της χώρας.
in2life
Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου