Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Έγκλημα πέρα από κάθε λογική

Για δύο χρυσά δαχτυλίδια και µια αλυσίδα 4 νεαροί Τσιγγάνοι, ανάµεσά τους δύο ανήλικοι 13 και 15 χρόνων, κακοποίησαν την ηλικιωµένη στα Ανω Λιόσια. Η αποτρόπαιη πράξη που έγινε αργά το βράδυ της περασµένης Κυριακής εξιχνιάστηκε και ως δράστες ληστείας και κακοποίησης της 78χρονης κατηγορούνται δύο ανήλικοι, ένας 13χρονος και ένας 15χρονος, και δύο ενήλικοι 18 και 26 χρόνων.


Οι τρεις έχουν ήδη συλληφθεί και αναζητείται ο 15χρονος. Οι ανήλικοι και ο 18χρονος κατηγορούνται για τη ληστεία και τον βιασµό ενώ ο 26χρονος για το αδίκηµα της ένοπλης ληστείας. Οι συλληφθέντες, σύµφωνα µε πληροφορίες, οµολόγησαν και παραδέχθηκαν τις πράξεις τους καθώς και το κίνητρο της ληστείας για κάποια χρυσαφικά που είχε στη φτωχική της µονοκατοικία η ηλικιωµένη. Η Αστυνοµία οδηγήθηκε στις συλλήψεις έπειτα από τις περιγραφές του θύµατος σε αστυνοµικούς της οµάδας ∆ΙΑΣ που έκαναν περιπολίες και γνώριζαν πολύ καλά την περιοχή.

Στην αυλή υπάρχουν ακόµα ρούχα της, πιατόπανα και τραπεζοµάντιλα απλωµένα. Ο χώρος φαίνεται παραµεληµένος από καιρό. Δύο στρώµατα πεταµένα κάτω έχουν αρχίσει να σαπίζουν.

Η κληµαταριά είναι ξερή, γύρω σκόρπια σκουριασµένα παλιοσίδερα. Το ίδιο σκηνικό και στο οικόπεδο πάνω από το σπίτι της 78χρονης την οποία λήστεψαν, χτύπησανκαι βίασαν σύµφωνα µε πληροφορίες από την Αστυνοµία 4 νεαροί. Ανάµεσά τους ένας 13χρονος και ένας 15χρονος. «Λένε πως ήταν Γύφτοι (σ.σ. αυτός ο χαρακτηρισµός χρησιµοποιήθηκε) που είχαν έρθει για να πάρουν παλιοσίδερα. Το διπλανό οικόπεδο από τοσπίτι της γιαγιάς πιο παλιά ήταν γεµάτο, και τώρα έχει λιγότερα. Που σηµαίνει ότι κάποια στιγµή πέρασαν και τα πήραν. Ε, τότε µπορεί να είδανότι η γιαγιά ήταν εντελώς µόνη της, ήρθαν το βράδυ και έγινε αυτό που έγινε. Εγώ πάντως δεν άκουσα ούτε είδα τίποτα», λέει ένας από τους γείτονες που δεν θέλει να αναφερθεί το όνοµά του. Για την ακρίβεια κανένας από τη γειτονιά δεν δέχθηκε να µιλήσει επωνύµως και αυτό γιατί όλοι τους ζουν πλέον υπό το καθεστώς του τρόµου. Οπως λένε, ποτέ ξανά δεν είχε συµβεί κάτι τέτοιο στη Ζοφριά, µόνο κλοπές. «Εβαφα τη βεράντα και έβγαλα στον δρόµο τα φερ-φορζέ. Οταν βγήκα γιανα τα φέρω µέσα στο σπίτι ξανά, είχαν εξαφανιστεί. Ταίδια έπαθαν και οι απέναντι: τους έκλεψαντα κάγκελα λίγο πριν τα τοποθετήσουν στην ταράτσα τους», λέει κάτοικος της περιοχής. «∆εν αφήνουµε πια τα παιδιά µας να βγουν έξω από το σπίτι. Πριν από το συµβάν τα αφήναµε να παίζουν στον δρόµο και να πηγαίνουν στο σχολείο. Τώρα παραγγείλαµε κάγκελα ασφαλείας. Το ίδιο και οι δίπλα», λέει γειτόνισσα της γιαγιάς που βρίσκεται στην περιοχή τους τελευταίους έξι µήνες.

Οι σιδερόφραχτες πόρτες και παράθυρα δεν είναι το µοναδικό µέτρο ασφάλειας στη γειτονιά. Ακριβώς δίπλα από το σπίτιτης 78χρονης στην πλαγιά του βουνούυπάρχει µια µάντρα µε κότες, κατσίκες, κουνέλια, έναν σκύλο και δύο κάµερες ασφαλείας απέξω.

Πολλά τα σενάρια
Τα σενάρια για το πώς οι νεαροί δράστες επέλεξαν ως στόχο την ηλικιωµένη κάτοικο της Ζοφριάς δεν περιορίζονται στα παλιοσίδερα. «Η γιαγιά ήταν πολύ καλά στην υγεία της. Αρκετά συχνά πήγαινε µε τα πόδια στα Ανω Λιόσια για να επισκεφθεί την κόρη της που κατοικεί εκεί. Περνούσε από τους Τσιγγάνους, κι επειδή ήταν οµιλητική έπιανε κουβέντα πολύ εύκολα, µπορεί κάποιοι στους οποίους µίλησε να την στοχοποίησαν», εκτιµά µία από τις κατοίκους. ∆έκα λεπτά απέχει το σπίτι της 78χρονης από τηνγειτονιά των Ροµά στο Ζεφύρι, στη διαδροµή προς τα Ανω Λιόσια. Στους δρόµους του καταυλισµού νέοι κυκλοφορούν µε βαν, Smart και BMW µε τη µουσική στη διαπασών, άλλοι κάθονται έξω από την καφετέρια όπου γίνονται ετοιµασίες για έναν γάµο, και κάποιοι µικρότεροι κυνηγιούνται σε µια αλάνα δίπλααπό παλιοσίδερα και µπάζα. Λίγο πριν από τις τέσσερις το απόγευµα, µαύροι καπνοί ξεπροβάλλουν πίσω από ένα σπίτι και η µυρωδιά καµένου ελαστικού τρυπάει τα ρουθούνια.

«Αυτό που έγινε µε τη γιαγιά µού ακούγεται πολύ κακό, πάραπολύ κακό. Εδώ τέτοια παιδιά δεν υπάρχουν», λέει ο 15χρονος Βασίλης που µεγάλωσε στη γειτονιά των Ροµά.

«Τώρα που δεν υπάρχουν δουλειές, πολλά παιδιά κλέβουνγια να συντηρήσουν την οικογένειά τους.

Ιδιαίτερα αν ο πατέρας τους είναι ναρκοµανής και δεν δουλεύει» παραδέχεται παρουσία του θείου του. «Εδώ γίνονται συνέχεια φασαρίες µε τους αστυνοµικούς. Κυνηγούν αυτούς που δεν έχουν διπλώµατα οδήγησης», λέει ο 16χρονος Σπύρος, εξάδελφος του Βασίλη. «Εµείς χαλιά πηγαίνουµε και πουλάµεστις λαϊκές», λέει καιεπιµένει ότι αυτό που έγινε µε την 78χρονη προκαλεί σοκ.

Στη γειτονιά µένεικαι ο αντιπρό εδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Σωµατείων Ελλήνων Ροµά (ΠΟΣΕΡ) Αντώνης Τσακίρης. Οπως ανέφερε στα «ΝΕΑ», ο ίδιος δεν γνώριζε το παραµικρό για την υπόθεση της78χρονης µέχριτη στιγµήπου του το αναφέραµε.

«Πρέπει να καταδικαστούναυτοί που πιάστηκαν. Ωστόσο, αυτό που έκαναν δυο τρία άτοµα δεν µπορεί να χαρακτηρίζει µία κοινότητα ή µία ολόκληρη φυλή. Πρέπει να πέσουµε πάνω σε αυτά τα παιδιά. Πρέπει να δούµε τι έφταιξε», επισηµαίνει ο κ. Τσακίρης και εξηγεί ότι υπάρχουν οικογένειες που αντιµετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήµατα.

«Θέλουµε το υπουργείο Παιδείας να προσεγγίσει το πρόβληµα,για να πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο.

Μας έχουν αφήσει στο περιθώριο. Το πρώτο βήµα είναι η σωστή µόρφωση των παιδιών», καταλήγει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΡ.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :