Το μέλι, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας, αποτελεί το ιδανικό αντίδοτο για να σβήσει όλες τις άσχημες συνέπειες ενός μεθυσιού, όπως είναι ο πονοκέφαλος. Ειδικά μέσα στο εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων, η κατανάλωση αλκοόλ αναμένεται να αυξηθεί. Λίγο μέλι λοιπόν και όλα θα επιστρέψουν στους κανονικούς τους ρυθμούς!
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα......
«Τέλεγκραφ», οι Βρετανοί χημικοί υποστηρίζουν ότι το μέλι βοηθά στην καταπολέμηση των τοξικών συνεπειών της υπερκατανάλωσης του αλκοόλ, γιατί αποτελεί από μόνο του ένα φυσικό γλυκαντικό, λόγω της φρουκτόζης που περιλαμβάνει. Η τελευταία βοηθά, ώστε να διασπάται το αλκοόλ σε αβλαβή υπο-προϊόντα.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο δρ. Τζον Έμσλεϊ, μέλος της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας, και συγγραφέας του βιβλίου «Καλός Χημικός Οδηγός των Καταναλωτών», το αλκοόλ διασπάται αρχικά σε μία ουσία τοξική για τον οργανισμό, την ακεταλδεϋδη, και σ’αυτήν οφείλονται όλα τα δυσάρεστα αποτελέσματα του μεθυσιού. Η ουσία αυτή μετατρέπεται στη συνέχεια με τη βοήθεια της φρουκτόζης σε οξικό οξύ. Το οξικό οξύ με τη σειρά του μεταβολίζεται από τον οργανισμό και από την καύση του παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αργότερα εκπνέεται από το σώμα.
«Η ευχαρίστηση έρχεται από το αλκοόλ, αλλά τα κατάλοιπα του μεθυσιού από την ακεταλδεΰδη, το τοξικό χημικό που δημιουργείται στο σώμα και προκαλεί δυνατό πονοκέφαλο, ναυτία, ακόμα κι εμετό», δήλωσε ο δρ. Έμσλεϊ.
Ο λόγος που αποδίδονται στο μέλι ιδιότητες αντιδότου από το μεθύσι, είναι γιατί με τη φρουκτόζη που περιέχει ενισχύει τη διαδικασία μετατροπής της ακεταλδεΰδης σε άλλες λιγότερο τοξικές χημικές ουσίες. Ακόμη, αν το μελί συνοδευτεί από ψωμί (π.χ. τοστ), τότε το κάλιο και το νάτριο που περιέχονται στο ψωμί, θα βοηθήσουν στην ακόμα καλύτερη αντιμετώπιση του μεθυσιού.
Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τρόποι καταπολέμησης των άσχημων συνεπειών του αλκοόλ. Ανάμεσα σε αυτούς, εντάσσεται και η κατανάλωση ενός ποτηριού γάλα πριν από την κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού. Το γάλα έχει την ικανότητα να επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ και ως συνέπεια παράγεται λιγότερη τοξική ακεταλδεΰδη στο σώμα.
Άλλοι τρόποι, τέλος, για να αποφύγει κανείς τις ζαλάδες και τη δυσπεψία του μεθυσιού, είναι η προτίμηση στα «καθαρά» αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με τον δρ. Έμσλεϊ, η κατανάλωση αναψυκτικών ανάμεσα στα διάφορα ποτά και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση του οργανισμού που προκαλείται από το αλκοόλ.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου