Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά συντελούν στη μακροζωία

Η κατανάλωση άφθονης ποσότητα πράσινων και πορτοκαλί λαχανικών, όπως τα καρότα και τα φασόλια, συντελεί στην μακροζωία, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Τσαογιάνγκ Λι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, εκτιμούν ότι.......



η ωφέλεια των συγκεκριμένων λαχανικών φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην αντιοξειδωτική δράση της ουσίας α-καροτένης που περιέχουν και η οποία είναι συγγενής της β-καροτένης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών βελτιώνει την υγεία αντισταθμίζοντας τη βλάβη στο DNA που διαχρονικά προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ερευνητές μελέτησαν επί 14 χρόνια τις περιπτώσεις περίπου 15.000 ατόμων, λαμβάνοντας δείγματα αίματος και αναλύοντας τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους. Κατά την λήξη της 14ετούς έρευνας, γύρω στα 4.000 άτομα είχαν πεθάνει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη α-καροτένη είχαν στο αίμα τους οι άνθρωποι στην αρχή της μελέτης, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος να αρρωστήσουν και να πεθάνουν στα επόμενα 14 χρόνια.

Τα άτομα με το περισσότερη α-καροτένη είχαν 39% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με όσους είχαν την ελάχιστη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας στο αίμα τους.

Οι ερευνητές εμφανίστηκαν συγκρατημένοι για το κατά πόσο η μείωση κινδύνου οφείλεται μόνο στην α-καροτένη ή και σε άλλους παράγοντες. Πάντως προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η α-καροτένη είναι περίπου δέκα φορές πιο αποτελεσματική από την β-καροτένη στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου (εγκεφάλου, ήπατος, δέρματος).

Ο Δρ Χάουαρντ Σέσο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη νέα έρευνα και σχολίασε ότι ενισχύει την άποψη πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι πολλαπλά ωφέλιμη.

kala-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :