Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Αιολικά πάρκα και προστασία του περιβάλλοντος

Της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

«Η αιολική ενέργεια είναι κατ' αρχήν συμβατή με τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και δεν μπορεί να αποκλείεται αυτόματα από όλες αυτές τις περιοχές χωρίς μελέτη και χωρίς κατά περίπτωση εξέταση των επιπτώσεων του κάθε προτεινόμενου έργου στην κάθε περιοχή εγκατάστασης», ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, με γνώμονα το κείμενο κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Αιολική Ενέργεια και Δίκτυο NATURA 2000»......


Τα αιολικά πάρκα που είναι εγκατεστημένα στη χώρα εδώ και χρόνια είναι απόρροια μια παγκόσμιας πολιτικής αξιοποίησης και επένδυσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα οφέλη αυτού του εγχειρήματος είναι δεδομένα στις περισσότερες περιπτώσεις. Γεγονός όμως είναι ότι ο ελλιπής σχεδιασμός ενός τέτοιου έργου είναι πιθανό σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις και ομάδες επιστημόνων να επιφέρουν ανεπανόρθωτες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην χλωρίδα και πανίδα μιας περιοχής.

«Οι κατευθύνσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων μέσα σε περιοχές NATURA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποτελούν μία νέα νομοθεσία απλώς προσδιορίζουν τους ελέγχους διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται προκειμένου να υπάρχει αντικειμενική σύζευξη της ανάπτυξης των ΑΠΕ και της προστασίας που επιδιώκεται μέσω του δικτύου NATURA 2000», υποστήριξε μιλώντας στο tvxs.gr ο Παναγιώτης Παπασταματίου, πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η Ελλάδα καλύπτεται στο 27,5% της επικράτειας από προστατευόμενες περιοχές του δικτύου. Το συνολικό ποσοστό για την ευρωπαϊκή επικράτεια είναι 17,5%. Οι περιοχές αυτές συμπίπτουν στην πλειονότητά τους με το αιολικό δυναμικό της χώρας που βρίσκεται κυρίως σε ορεινές τοποθεσίες. «Το σημαντικό στα μέτρα που λαμβάνουμε ως Πολιτεία και Κοινωνία είναι η αναλογικότητα. Αιολικά πάρκα σε περιοχές NATURA έχουν γίνει ελάχιστα. Δεν μπορεί να ληφθεί ένα μέτρο που θα απαγορεύει εξολοκλήρου την εγκατάσταση, όταν εκεί βρίσκεται σημαντικό ποσοστό του αιολικού δυναμικού της χώρας και όταν κατ' αρχήν η αιολική ενεργεία είναι συμβατή με το δίκτυο NATURA 2000. Ένα τέτοιο μέτρο θα είχε τεράστια συνέπεια στην ανάπτυξη, δυσανάλογη, αφού θα πρόσφερε παράλληλα ουσιαστική περιβαλλοντική προστασία. Αυτό που προστατεύεις είναι πολύ πιο μικρό σε σχέση με αυτό που χάνεις», τόνισε ο κ. Παπασταματίου. Τα συμπληρωματικά έργα υποδομής που απαιτούνται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, τα περιστατικά θανάτων πουλιών που έχουν σημειωθεί αλλά και η περιοδικότητα απόδοσης ενέργειας ενός πάρκου, έχουν οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες και οικολόγους στην διατύπωση μίας αντίθετης άποψης. Ο περιβαλλοντολόγος και μέλος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου κ. Αλέξανδρος Μαβής σημειώνει «με γνώμονα το αιολικό δυναμικό έχουν εγκατασταθεί πάρκα στις βουνοκορφές που είναι τα πλέον απρόσιτα μέρη και χρειάζονται τεράστια οδοποιία για να προσεγγιστούν. Γίνεται μία παρέμβαση στα τελευταία παρθένα μέρη της χώρας. Η αιολική, είναι συμπληρωματική μορφή ενέργειας και έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Θα “χαλάσουμε” αυτά τα μέρη για να πάρουμε ουσιαστικά κάτι επικουρικό».

Στο πλαίσιο της προώθησης της πράσινης ενέργειας η Ελλάδα πρέπει να φτάσει συγκεκριμένους στόχους για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις επίσημες μελέτες της ευρωπαϊκής επιτροπής που εκπονήθηκαν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μοντέλο και δεν εκσυγχρονίσει το ενεργειακό της σύστημα, βασιζόμενη και μόνο στο λιγνίτη και το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής ρεύματος κάθε χρόνο θα γίνεται μεγαλύτερο για τον καταναλωτή «από το 2013 και μετά θα αυξηθεί από 1,2 έως 2,2 δισ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή αύξηση σε πραγματικές τιμές ρεύματος για τον καταναλωτή 25-40%» τονίζει ο κ. Παπασταματίου και συμπληρώνει «το επιχείρημα ότι η ενέργεια από τα αιολικά πάρκα είναι λίγη σε σχέση με τα χρήματα που επενδύονται ισχύει ακριβώς ανάποδα. Αν αυτή η ενέργεια δεν υπάρξει το βάρος για τα χαμηλά εισοδήματα θα είναι δυσβάσταχτο».

Η αιολική είναι μία «καθαρή» μορφή ενέργειας και μη επιβαρυντική για το περιβάλλον, αυτό αποτελεί και το μεγάλο της πλεονέκτημα. Μεταξύ άλλων στις περιοχές εγκατάστασης αιολικών πάρκων δημιουργούνται αρκετές μόνιμες θέσεις εργασίας αλλά και προσωρινές ειδικά κατά τη διάρκεια κατασκευής τους. «Τα απολογιστικά στοιχεία εργασίας των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια δημιουργείται μία μόνιμη θέση εργασίας για κάθε 1MW αιολικού πάρκου που δουλεύει στην Ελλάδα. Έχουν δημιουργηθεί δηλαδή 1200 μόνιμες θέσεις εργασίας ενώ δημιουργούνται και οι έμμεσες θέσεις, λόγω των συνεργιών σε τοπικό επίπεδο» σημειώνει ο κ. Παπασταματίου.

Οι επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου δεν είναι αμελητέες, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε μία προστατευόμενη περιοχή. Άλλωστε αυτό αποτέλεσε και την αφορμή για τις κατευθυντήριες οδηγίες τις ευρωπαϊκής επιτροπής. «Όταν θέλουμε να προστατέψουμε κάποιο στοιχείο πανίδας ή κάποιο στοιχείο χλωρίδας κάθε φορά τα έργα που είναι δυνατό να επιτραπούν σε αυτή την περιοχή διαφοροποιούνται», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ. Επιστήμονες και οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι στα μειονεκτήματα των αιολικών πάρκων συγκαταλέγονται επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα ,εκβραχισμοί τοπίων, διάβρωση και απογύμνωση εκτάσεων και απώλεια τοπίων.

«Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος της οικονομίας που πλήττεται από την “ομοιογενοποίηση” τοπίων και αυτό έχει σημειωθεί σε περιοχές που εγκαταστάθηκαν αιολικά πάρκα», τονίζει ο κ. Μαβής, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι «αυτό που κριτικάρουμε είναι ότι δεν έχει ακολουθηθεί η χωροταξική διαδικασία που θα έπρεπε σε τοπικό επίπεδο. Δεν είμαστε τοπικιστές, ούτε κατά των ΑΠΕ». Οι προτάσεις του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίων όσον αφορά τα αιολικά πάρκα έχουν κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ όμως «δεν έχουμε λάβει καμία ένδειξη ότι ελήφθη κάτι υπόψη ούτε μία τυπική απόκριση», συμπληρώνει ο κ. Μαβής.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :