Το «timing» της επένδυσης είναι ίσως το καλύτερο που θα μπορούσε να τύχει, γιατί γίνεται την ώρα που η Ελλάδα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη ξένες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Συνεπώς τα στοιχεία που αναφέρει η Hellas Gold, για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ, 1.500 νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, διαμορφώνουν κλίμα αποδοχής από τις αρμόδιες αρχές.
Ισως έχει τη σημασία του και το γεγονός ότι η επένδυση συμπίπτει με την ψήφιση του fast track, του περίφημου νόμου Παμπούκη, που επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων.
Ομως, από την εταιρική παρουσίαση που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η European Goldfields και είναι πρόσφατη (Οκτώβριος 2010), δεν γίνεται......
αναφορά στα νούμερα που προβάλλονται στην Ελλάδα. Η όλη επένδυση όπως αναφέρεται περιλαμβάνει τα ποσά:
*300 εκατ. δολάρια στην περιοχή Σκουριές, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2012.
*50-55 εκατ. δολάρια στη περιοχή Ολυμπιάς, μέχρι το τέλος του 2013.
*300 εκατ. δολάρια στην περιοχή Ολυμπιάς, που αφορά όμως αρκετά πιο μακροχρόνια επένδυση (longer term), δηλαδή μετά το 2014.
Συνεπώς με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο site, οι επενδύσεις υπολογίζονται κατά μέγιστη τιμή σε 655 εκατ. δολάρια, που αναλογούν σε 504 εκατ. ευρώ και όχι σε 1 δισ. ευρώ. Για τις νέες θέσεις εργασίας δεν υπάρχει σχετική αναφορά.
Αναφορά γίνεται στο χαμηλό κόστος της επένδυσης, η οποία φέρεται να είναι εξαιρετικά συμφέρουσα έναντι άλλων ομοειδών (υπάρχει πίνακας με τα σχετικά κόστη).
Ερωτηθείς ο κ. Στρατουδάκης «για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η επένδυση του 1 δισ. ευρώ», απάντησε ότι «αυτό θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση, καθώς κάτι τέτοιο το επιτρέπει η υψηλή χρηματιστηριακή αξία της Goldfields και δεν θα ενταχθεί σε κανέναν αναπτυξιακό νόμο». Στην εταιρική παρουσίαση πάντως γίνεται αναφορά και σε δανεισμό για τη χρηματοδότηση των εργασιών.
Χρ. Ιωαν.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου