Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Βουδιστικό Μοναστήρι 2.600 ετών στο Αφγανιστάν

Μία κινεζική εταιρεία, κάνοντας ανασκαφές σε ένα ανεκμετάλλευτο ορυχείο χαλκού, έφερε στο φως αρχαία αγάλματα του Βούδα, σε ένα μοναστήρι 2.600 ετών.
Οι αρχαιολόγοι βιάζονται τώρα να περισώσουν ό,τι μπορούν από ένα μείζονα θρησκευτικό τόπο του 7ου αι. π.Χ., γνωστό ως «Δρόμο του Μεταξιού», που συνέδεε την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Το πιθανότερο είναι ότι τα ερείπια, συμπεριλαμβανομένου και του μοναστηριού και των θολωτών λαρνακών, γνωστών ως «στούπας», θα καταστραφούν ολοκληρωτικά, μόλις οι εργασίες του ορυχείου ξαναρχίσουν.

Τα ερείπια ανακαλύφθηκαν από εργάτες που συμμετείχαν στην ανασκαφή του χώρου για λογαριασμό της China Metallurgical Group Corp, που υποστηρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση, και θέλει να αναπτύξει το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού, το οποίο θα βρίσκεται κάτω από το σημείο που τώρα υπάρχουν τα ευρήματα.

Τα ιστορικά ευρήματα βρέθηκαν νότια της Καμπούλ, μέσα στο ναό Mes Aynak, και περιλαμβάνουν αγάλματα του Βούδα του Bamiyan ύψους 180 ποδιών. Η περιοχή είχε βομβαρδιστεί το 2001 από τους τότε κυβερνήτες Ταλιμπάν, που τα θεωρούσαν σύμβολα παγανισμού

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :