Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Eκθεση street art στη θεσσαλονικη

Απο kalanea.gr


Πέντε καλλιτέχνες, από την Αθήνα και το Λονδίνο, εισβάλλουν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εγκαινιάσουν επίσημα τη λειτουργία της The Box Gallery και να συστήσουν στο κοινό το εικαστικό παράλληλο σύμπαν της Street Art, μέσα από την έκθεση “The Invasion”.

Η έκθεση αποκαλύπτει, μέσα από το έργο των πέντε χαρακτηριστικών εκπροσώπων της εγχώριας και διεθνούς Street Art, τους βασικούς κώδικες του ξεχωριστού αυτού εικαστικού ιδιώματος





Στα πλαίσια της «εισβολής». οι καλλιτέχνες, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με σκληρότητα και κυνισμό, δημιουργούν εικόνες – πνευματικά και ψυχικά τοπία – που κατοικούνται από σύμβολα και μεταφορές. Μέσα από τα έργα τους σχολιάζουν, με τρόπο άμεσο και καυστικό, τα ερεθίσματα που δέχονται από το αστικό τοπίο και αφήνουν την υπογραφή τους στην πόλη. Οι εικαστικές τους παρεμβάσεις είναι πράξεις ανάκτησης του χαμένου φυσικού χώρου που, δεδομένα, τους ανήκει.

Πρόκειται για μία εισαγωγή στον πραγματικό κόσμο της Street Art – μία ματιά πέρα από τις μόδες, τις εφήμερες τάσεις και τον (εμπορικό κυρίως) ενθουσιασμό που επικρατεί γύρω από το συγκεκριμένο εικαστικό ιδίωμα αυτό το διάστημα. Μία περιήγηση στους ανατρεπτικούς δρόμους και τις απρόβλεπτες εικαστικές στροφές – χώρους γεμάτους οπτικές δηλώσεις που ενσωματώνονται στον κόσμο αντί να προσπαθούν να διαχωριστούν από αυτόν.

Χρησιμοποιώντας οπτικό λεξιλόγιο κατανοητό σε παγκόσμια εμβέλεια, η Street Art γυρίζει την πλάτη στις άσκοπα ακατάληπτες προσεγγίσεις του mainstream και επιλέγει να μιλήσει με τη γλώσσα της αμεσότητας, μέσα από απείθαρχες, αναιδείς και δυναμικές εικόνες που αιχμαλωτίζουν τον θεατή σε ακαριαίους συσχετισμούς.

Η έκθεση παρεκκλίνει από τα καθιερωμένα και ως προς το στήσιμο της, καθώς δομικά στοιχεία του χώρου χρησιμοποιούνται για να εντείνουν την οπτική εμπειρία, ενώ οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημιουργούν στους τοίχους της γκαλερί αλλά και έξω από αυτήν, ακολουθώντας την έμπνευση τους, χωρίς να περιορίζονται από συμβάσεις.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Αλεξάνδρα Κολλάρου, ενώ η διοργάνωση είναι του artAZ, σε συνεργασία με την THE BOX Gallery.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα ξεκινήσει και η διάθεση του έργου «3 TITS» του The Krah – μίας μεταξοτυπίας περιορισμένης έκδοσης 50 αντιτύπων που εγκαινιάζει παράλληλα τη σειρά εικαστικών εκδόσεων AP by artAZ.

THE BOX Gallery

«We come from the streets!»

Με οδηγό αυτό το μότο, η THE BOX Gallery κάνει την είσοδο της στον εικαστικό χάρτη της Ελλάδας. Η άφιξη έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό: Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική Street Art γκαλερί της χώρας.

Η μίνι αίθουσα τέχνης, δημιούργημα του πρωτοπόρου της Ελληνικής Street Art σκηνής Αργύρη (ΣΕΡ) Σαρασλανίδη και της συντηρήτριας έργων τέχνης Σιμόνης Φοντάνα, έχει μία σημαντική αποστολή: να μας γνωρίσει «εκ των έσω» τον μαγικό κόσμο της Street Art, ένα εικαστικό είδος που διέπεται από τη δική του ανατρεπτική φιλοσοφία, αισθητική και κώδικες.

Η γκαλερί θα συστήσει στο κοινό τις διαφορετικές εκφράσεις της Street Art μέσα από συνεργασίες με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και εξειδικευμένους επιμελητές. Η THE BOX Gallery θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες με παγκόσμια αναγνώριση αλλά και ανερχόμενα ταλέντα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η γκαλερί λειτουργεί και σαν art shop, με εικαστικά αντικείμενα, art toys και έργα σε εκδόσεις από Έλληνες και ξένους δημιουργούς.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα της γκαλερί ξεκινάει στις 7 Οκτωβρίου με την ομαδική έκθεση “The Invasion” (επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κολλάρου / παραγωγή: artAZ) ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, guerilla δράσεις και λοιπές διοργανώσεις του δρόμου!

artAZ

Το artAZ (www.artaz.gr) είναι μία διεθνής εικαστική πλατφόρμα για την ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης. Με επίκεντρο τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες, το artAZ έχει σαν βασική αποστολή να ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελληνική και παγκόσμια εικαστική σκηνή, να καλλιεργεί και να προωθεί το νέο ταλέντο, να ανακαλύπτει και να παρουσιάζει ότι πιο νέο και ενδιαφέρον υπάρχει στον κόσμο της τέχνης.

Η συνεργασία του artAZ με την THE BOX gallery βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, καθώς πρόκειται για τους μοναδικούς Ελληνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται συστηματικά στον τομέα της Street Art.

Quick Info

Τίτλος έκθεσης: The Invasion

Καλλιτέχνες: Esek_one, Pure Evil, Sox, The Krah, Yellowish

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κολλάρου

Παραγωγή: artAZ & Box Gallery

Εγκαίνια: Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010, 19:30

Διάρκεια έκθεσης: 7 Οκτωβρίου – 6 Νοεμβρίου 2010

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα–Παρασκευή, 10:30-15:00 & 17:30-20:30. Σάββατο, 10:30-15:00

THE BOX Gallery: Απελλού 6, Πλατεία Ναβαρίνου, Θεσσαλονίκη, 231 3050315

Συνεργασία: Zoltan Tribe

Χορηγοί επικοινωνίας: Soul Magazine, Republic 100,3 fm, thess.forfree.gr

Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης



http://kala-nea.gr/?p=8087#more-8087#ixzz11Yl2HgYV

Δεν υπάρχουν σχόλια :