Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Πανευρωπαϊκό «όχι» στη λιτότητα

OME_OTE
Πανευρωπαϊκή ημέρα κινητοποίησης ήταν η Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη, με τους εργαζόμενους να δίνουν το παρόν σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, σε κινητοποιήσεις που διέφεραν ως προς το βαθμό συμμετοχής και προετοιμασίας, αλλά είχαν σαν κοινό χαρακτηριστικό τη διαμαρτυρία στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες (ΟΣΕ, προαστιακός, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μπλε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ).


Απεργία πραγματοποιούν και οι λιμενεργάτες, ενώ 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, νοσοκομειακοί γιατροί, αλλά και διάφορα πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα. Το απόγευμα συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 18.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Με ανακοίνωσή της δήλωσε τη συμμετοχή της κι η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση με τη συμμετοχή πάνω από 100.000 διαδηλωτών, ενάντια στα μέτρα λιτότητας που προωθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Περίπου 100.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχουν κατακλύσει τους δρόμους των Βρυξελλών, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που έχουν υιοθετήσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (ETUC), η οποία οργανώνει την πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία, κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (ETUC), αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι είναι σήμερα στους δρόμους στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες: υπάρχει ακόμα καιρός να αλλάξετε κατεύθυνση, να μην επιλέξετε τη λιτότητα. Τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα καλούν τους ευρωπαίους ιθύνοντες να μη βιαστούν να μειώσουν τα ελλείμματα με μέτρα λιτότητας και ζητούν να διοχετευτούν οι δημόσιες δαπάνες σε επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Όταν ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες, αντιπροσωπεία της ΕΤUC θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιβ Λετέρμ.

Στη Σλοβενία, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, απεργούν για Τρίτη συνεχόμενη ημέρα, διεκδικώντας αυξήσεις, των μισθών και προαναγγέλλοντας κλιμάκωση, ενάντια τα συνδικάτα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ανήγγειλαν κλιμάκωση ενάντια στο νομοσχέδιο της σλοβενικής κυβέρνησης, που προβλέπει πάγωμα μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών τη διετία 2011 - 2012.

Στην Ισπανία, όπου γίνεται η πρώτη γενική απεργία των τελευταίων οκτώ ετών, σημειώθηκαν συμπλοκές και συλλήψεις διαδηλωτών έξω από εργοστάσια και αγορές.
Με ανακοίνωσή του το τμήμα υγείας και πρόνοιας του Συνασπισμού, αναφέρει: «Χαιρετίζουμε την σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των Νοσοκομειακών Γιατρών, οι οποίοι με τον αγώνα τους στέλνουν μήνυμα αντίστασης στις επιλογές της Κυβέρνησης και της Τρόικας που στόχο έχουν να γκρεμίσουν ό,τι έχει απομείνει από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να το παραδώσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα και να εκθεμελιώσουν εργασιακά δικαιώματα.

Ο αγώνας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών επιλογών, για τη διεκδίκηση ενός υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας, για την επαρκή χρηματοδότησή του, για την άμεση στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, τη διασφάλιση ή διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι αγώνας όλων των εργαζομένων και του Ελληνικού λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια :