Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Xρυση απολυση...


Ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού, που συνέδεσε τη θητεία του με την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, θα εισπράξει εφάπαξ αποζημίωση 1 εκ. λιρών συν ένα συνταξιοδοτικό πακέτο 10,8 εκ. λιρών Κηλιδωμένος μεν, αλλά με... χρυσό αλεξίπτωτο 11,8 εκατομμυρίων λιρών φεύγει από την ΒΡ ο διευθύνων σύμβουλος Τόνι Χέιγουορντ. Οπως αφέθηκε να διαρρεύσει στους Τάιμς και στην Ντέιλι Τέλεγκραφ, η διοίκηση της ΒΡ θα τον ανταμείψει με εφάπαξ αποζημίωση 1 εκατομμύριο λίρες, συν ένα συνταξιοδοτικό πακέτο 10,8 εκατομμυρίων λιρών. Για την ακρίβεια, μόλις συμπληρώσει τα 60, θα λαμβάνει 584.000 λίρες τον χρόνο. Επιπλέον πηγή της BP αποκάλυψε στο BBC ότι ο Χέιγουορντ θα "αποστρατευθεί προνομιακά" στο δ.σ. της βρετανορωσικής ενεργειακής κοινοπραξίας ΤΝΚ χωρίς να προσδιοριστεί ο μισθός του.

Ο αναμενόμενος αντικαταστάτης του Μπομπ Ντάντλεϊ -ο πρώτος Αμερικανός διευθύνων σύμβουλος στην ιστορία της βρετανικής ΒΡ, και μάλιστα με καταγωγή από το Μισισιπή, που απειλείται από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού- θα προσπαθήσει να "καθαρίσει" το προφίλ της εταιρείας. Είναι ήδη υπεύθυνος των εργασιών κι αυτό πιστεύεται ότι θα συμβάλει στη δημόσια αποδοχή του. Μαζί με τη "χρυσή απόλυση" του 53χρονου Χέιγουορντ, το χθεσινοβραδινό δ.σ. της ΒΡ αναμενόταν να εγκρίνει αποζημιώσεις 20 δισ. λιρών σε όσους υπέστησαν ζημιές από την πετρελαιοκηλίδα. Πάντως και μόνη η επικείμενη εκδίωξη του αποδιοπομπαίου τράγου της οικολογικής/ επικοινωνιακής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού απέφερε χθες χρηματιστηριακά κέρδη 2 δισ. λιρών στη μετοχή της ΒΡ (η οποία βέβαια έχασε το 40% της κεφαλαιοποίησής της μετά το δυστύχημα της 20ής Απριλίου). Στο τιμόνι της ΒΡ από το 2007, ο Χέιγουορντ έγινε σάκος του μποξ από Αμερικανούς γερουσιαστές για τα εγκληματικά ελλιπή μέτρα ασφαλείας στην εξέδρα εξόρυξης, που ανατινάχτηκε στις 20 Απριλίου σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και μετατρέποντας τον Κόλπο του Μεξικού σε Νεκρά Θάλασσα.

Αρχικά μίλησε για "απειροελάχιστη περιβαλλοντική ζημιά", ύστερα παραπονέθηκε ότι "έχασε την ιδιωτική του ζωή" και στο τέλος προκαλούσε με τις κρουαζιέρες του, την ώρα που τα συνεργεία έδιναν μάχη απορρύπανσης και προσπαθούσαν να σταματήσουν τη διαρροή εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου από τον βυθό (ύστερα από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Μπόνι, τις πρώτες μέρες του Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση "στατικής δολοφονίας" για το οριστικό κλείσιμο της διαρροής με τσιμέντο).

Γεωλόγος από τη Σκοτία, με 28 χρόνια καριέρα στην ΒΡ και προηγούμενη θητεία στις εξέδρες της Βόρειας Θάλασσας, ο Χέιγουορντ δεν άντεξε πάνω από τρία χρόνια στην "ηλεκτρική καρέκλα" του διευθύνοντος συμβούλου. Με επεισοδιακό τρόπο είχε παραιτηθεί και ο προκάτοχός του, Λόρδος Μπράουν, τον Μάιο του 2007, επειδή είχε καταθέσει ψευδώς σε δικαστήριο σχετικά με ομοφυλοφιλική του σχέση.

Το "σκάνδαλο Μπράουν" πλήγωσε περισσότερο την εικόνα της ΒΡ, που κουβαλούσε ήδη το άγος ενός πολύνεκρου εργατικού δυστυχήματος στις εγκαταστάσεις του Τέξας, το 2005. Ομως και στο απώτερο παρελθόν ακόμη ένας διευθύνων σύμβουλος απομακρύνθηκε πριν από τη λήξη της θητείας του. Ηταν το 1992 ο Μπομπ Χόρτον, εκείνος για σοβαρές επιχειρηματικές διαφορές με μέλη της διοίκησης. Τις υποχρεώσεις που υπέχει από την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού πρέπει να εκπληρώσει η BP, ακόμα κι αν αλλάξει γενικό διευθυντή, προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :