Τρίτη 6 Ιουλίου 2010
ΠΩΣ ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟΠΟΣ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ...
Το Αλκορκόν, ένα προάστιο 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μαδρίτης, υπήρξε για πολλές δεκαετίες η συνοικία των ανεπιθύμητων.
«Εδώ μετακόμιζαν όσοι δεν μπορούσαν να μείνουν αλλού», λέει η Μαρίνα Φερντινέζ Αρόγιο, υπεύθυνη της κοινωνικής υπηρεσίας στην πόλη των 173.000 κατοίκων.
Στην ίδια γειτονιά είχαν συγκεντρωθεί πολλοί άνεργοι (12,80%), αλλοδαποί (13,27%), Ρομά και ΑΜΕΑ (3,75%)». Η συνύπαρξη υπήρξε εκρηκτική. «Οι συγκρούσεις μεταξύ των διαφορετικών συμμοριών ήταν καθημερινό φαινόμενο», θυμάται η κ. Φερντινέζ, «ενώ η σχολική εγκατάλειψη κυμαινόταν σε υψηλά ποσοστά όπως και η ανεργία». Το σοβαρότερο, ωστόσο, ήταν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν την αίσθηση του ανήκειν ούτε συνδετικούς δεσμούς μεταξύ τους. Κοινωνική έρευνα του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης πρότεινε ως μοναδική λύση για το Αλκορκόν την «ολική κοινωνική παρέμβαση».
Το 2004 ήταν η τυχερή χρονιά για την ξεχασμένη πολιτεία. Με 800.000 ευρώ χρηματοδότηση από τη νέα κυβέρνηση για την ανάπλαση της περιοχής, τη δημιουργία πρασίνου και την ανάπτυξη των κοινωνικών υπηρεσιών ξεκίνησε να υλοποιείται μια πολύπλευρη κοινωνική πολιτική. Στον αγώνα «στρατεύθηκαν» κοινωνικοί επιστήμονες και εκπαιδευτικοί. «Το πρώτο βήμα ήταν η ανέγερση εργατικών πολυκατοικιών με νέες προδιαγραφές», περιγράφει ο Αντόνιο Ελ Βίρο, σύμβουλος από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της Ισπανίας. Τα σπίτια αυτά προσφέρονται έναντι ενός χαμηλού ενοικίου, 200 περίπου ευρώ, όταν το αντίστοιχο ενοίκιο είναι 700 με 800 ευρώ. Ταυτόχρονα, πολλοί κοινόχρηστοι χώροι αναπλάστηκαν και αναβαθμίστηκαν. «Εκεί όπου είχαμε αλάνες σήμερα έχουμε πλατείες και παιδικές χαρές. Μέχρι και κάδους ανακύκλωσης τοποθετήσαμε», λέει με καμάρι η κοινωνική λειτουργός κ. Εμιλιάνα Βιθέντε καθώς μας ξεναγεί.
Στόχος του αναπτυξιακού προγράμματος είναι να ενθαρρύνουν τον κόσμο του Αλκορκόν να συμμετέχει στα κοινά. «Θέλουμε να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές της αναγέννησης της πόλης τους. Γι’ αυτό κατασκευάσαμε πλατείες και αυλές, σημεία συνάντησης για όλους», συνεχίζει η κ. Βιθέντε. «Κάθε κτίριο εκλέγει έναν εκπρόσωπο, ο οποίος μεταφέρει στον Δήμο τα αιτήματα των συμπολιτών του. Μια φορά τον μήνα οι γείτονες συναντιούνται και συζητούν».
Η παρουσία των αρχών είναι συνεχής, ενώ ιδρύθηκαν πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι με έντονη δραστηριότητα. Επίσης, λειτουργούν τοπικά συμβούλια μου αντιμετωπίζουν στοχευμένα τα επιμέρους προβλήματα: δημοτική αστυνομία, συνεργεία καθαριότητας, συμβουλευτική σε οικογένειες, εκμάθηση ισπανικών, δωρεάν ιατρική περίθαλψη. «Είμαστε περήφανοι για όσα καταφέραμε, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο», δηλώνει η κ. Βιθέντε.
«Μυστικό» της επιτυχίας, όπως οι υπεύθυνοι τονίζουν, δεν ήταν τα χρήματα, αλλά ο τρόπος αξιοποίησής τους. Η κοινωνική παρέμβαση στο Αλκορκόν συνεχίζεται. Το εν εξελίξει πρόγραμμα «Αλκορκόν, ένας τόπος ευκαιριών για όλους» στοχεύει στην ένταξη των κοινωνικά αποκλεισμένων και στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου