Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Θεσμοθετήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Παναγίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μετά τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Παναγίας, με απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας από το 2007, θεσμοθετήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Παναγίας με τα εξής χαρακτηριστικά:



• Στις ΓΕΝΙΚΑ χαρακτηρισμένες “περιοχές δάσους και δασικών εκτάσεων”, μετά από γενική διατύπωση των απόψεων του αρμόδιου δασάρχη, περιλαμβάνονται ζώνες με σημαντικές δασικές εκτάσεις, καθώς και μη δασικού χαρακτήρα θύλακες και ζώνες και στις οποίες προβλέπεται δυνατότητα ελεγχόμενης δόμησης με τις προϋποθέσεις του ΓΠΣ.
Συνεπώς, επιτρέπεται η δόμηση κατοικίας μέγιστης επιφάνειας δόμησης 100 τ.μ., οργανωμένων κατασκηνώσεων και αυτοεξυπηρετούμενων τουριστικών καταλυμάτων μετά από έγκριση του αρμόδιου δασαρχείου, ενώ το όριο αρτιότητας ορίστηκε σε 6 στρέμματα, λαμβάνοντας υπόψη τον ευαίσθητο χαρακτήρα της περιοχής.
• Στη ΓΕΝΙΚΑ χαρακτηρισμένη “περιοχή προστασίας δάσους και δασικών εκτάσεων”, ο αρμόδιος δασάρχης χαρακτηρίζει το κάθε τεμάχιο ως δασικό ή όχι, χωρίς να εμποδίζεται ή επηρεάζεται από τον ΓΕΝΙΚΟ χαρακτηρισμό της περιοχής.
Γι’ αυτό, κατά την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ΔΕΝ απαιτείται προηγούμενος δασικός χάρτης με χαρακτηρισμό για όλα τα τεμάχια (εργασία που γίνεται εκ των υστέρων για καθένα από αυτά). Η διαδικασία αυτή προβλέπεται από τον νόμο και δεν καθιστά “λανθασμένη” ή πολύ περισσότερο “παράνομη” την έγκριση του Γ.Π.Σ.
Όλα αυτά έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγίας. Συγκεκριμένα, για τις (τότε προτεινόμενες) ρυθμίσεις των Περιοχών Προστασίας Δάσους / δασικών εκτάσεων συμφώνησε το Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας με την 1/2006 Απόφαση, χωρίς καμία αναφορά ή αντίρρηση για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το νόμο, δεν επιτρέπεται η τροποποίηση Γ.Π.Σ. προ της παρέλευσης πενταετίας από τη θεσμοθέτησή του, δηλαδή στην περίπτωση του Γ.Π.Σ. Παναγίας δεν επιτρέπεται η τροποποίησή του προ του 2012.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :