Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010
ΤΟ ΤΕΛΟΣ?
Η πτώχευση μπορεί να είναι και εθνική. Εδώ είναι και το μεγάλο πρόβλημα.
Παραθέτω, όπως γράφτηκε στο Ιντερνετ, σχετική ανάλυση του αμερικανικού «STRATFOR’s global of intelligence», που στα μέλη του συναντάς πολυεθνικές εταιρείες, κυβερνητικούς φορείς και ισχυρές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Γράφτηκε λοιπόν:
«Απώλεια του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σενάρια ολοκληρωτικής κατάρρευσης πολιτικού ελέγχου και κοινωνικής έξαρσης της βίας, σταδιακή αποσύνδεση από της μεγάλες προστάτιδες δυνάμεις δυνάμεις, πολιτική αποσταθεροποίηση, ακόμα και έξοδο από την ευρωζώνη, λόγω και των αυστηρών μέτρων που της επέβαλε το ΔΝΤ και η Ε.Ε.», είναι μερικές από τις προβλέψεις για την Ελλάδα των ειδικών του Stratfor, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα τρία επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, από συστάσεως του ελληνικού κράτους!
Σύμφωνα με δεκασέλιδη ανάλυση, ο ρόλος της Ελλάδας ως στρατηγικού συμμάχου στα Βαλκάνια, υποβαθμίστηκε με την αλλαγή της πολιτικής γεωγραφίας της περιοχής μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια (το 1993), μια απώλεια που, όπως επισημαίνει, ήταν ορατή σε όλους, πέρα από την ίδια την Ελλάδα.
Οι αναλυτές εξηγούν «ότι η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων και την υπαρκτή απειλή για το Αιγαίο, δεν είχε εναλλακτική λύση παρά να χρεωθεί, ύστερα από την απώλεια του ενδιαφέροντος από τους δυτικούς προστάτες εταίρους», για να συμπληρώσουν ότι «σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να ονειρεύεται ότι θα μπορέσει να επιτύχει την κυριαρχία της στην ανατολική Μεσόγειο, που ήταν πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής της τις δυο τελευταίες 10ετίες».
Για το Stratfor, «η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς εξωτερικό προστάτη», και ότι «το ερώτημα είναι τώρα αν η Τουρκία θα εστιάσει τους στόχους της στο Αιγαίο ή αντί αυτού επιθυμεί να συμφωνήσει με την Ελλάδα, ώστε να επικεντρωθεί σε άλλα συμφέροντά της».
Η συμβουλή του ινστιτούτου είναι «να βρει η Ελλάδα τον τρόπο να ξαναγίνει χρήσιμη σε μία ή περισσότερες μεγάλες δυνάμεις», πράγμα που θεωρεί απίθανο, «εκτός εάν μια σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων επιστρέψει στα Βαλκάνια»…
Η έκθεση καταλήγει: «Η Ελλάδα είναι πρώτη φορά από το 1820 που είναι πραγματικά μόνη της!».
Όλα αυτά μπορεί να γράφτηκαν για πολλούς λόγους. Σημασία όμως έχει από πού γράφτηκαν και ότι κάνουν ήδη το γύρο του κόσμου, όταν εμείς τρέχουμε… γύρω από την ουρά μας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου