Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010
Το νερό... νεράκι στη Χαλκιδική
Προβλήματα στην υδροδότηση αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Χαλκιδικής και φέτος. Μπορεί η κατάσταση να έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δε λείπουν ωστόσο και οι περιοχές που αντιμετωπίζουν εκρηκτικές καταστάσεις με ελλιπείς ποσότητες, συνεχείς διακοπές και ποιοτικά υποβαθμισμένο νερό. Βασικό πρόβλημα σχεδόν σε όλο το νομό οι γεωτρήσεις.
Από τη στιγμή που το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής (ΚΕΠΑΜΑΧ) ανέλαβε.............
τον ποιοτικό έλεγχο του νερού στους δήμους, οι κίνδυνοι κατανάλωσης ακατάλληλου νερού περιορίστηκαν σημαντικά. Ελεγχοι γίνονται σχεδόν κάθε 15 ή 20 μέρες σε όλες τις περιοχές και οι δειγματοληψίες δεν έδειξαν τα κρούσματα ακαταλληλότητας του παρελθόντος.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στο νερό της βρύσης. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις κατοίκων και παραθεριστών, που φοβούνται και δεν καταναλώνουν παρά μόνον εμφιαλωμένα σε περιοχές της Κασσάνδρας.
Βασικό πρόβλημα είναι οι γεωτρήσεις. Ο νομός έχει μετατραπεί σε... σουρωτήρι και η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων κάθε χρόνο είναι η μόνη λύση των δήμων για να καλύψουν στοιχειωδώς τις υδρευτικές ανάγκες. Τα αποθέματα εξαντλούνται, στις παραλιακές περιοχές το νερό είναι υφάλμυρο, ενώ κάθε φορά το πόσιμο νερό βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος. Ειδικά στη δυτική Χαλκιδική τα προβλήματα επάρκειας αποτελούν καθημερινότητα των πολιτών, ακόμη και με την περιορισμένη τουριστική κίνηση και τον περιορισμό επίσκεψης και παραμονής των παραθεριστών, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη.
Νέα Μουδανιά
Ο δήμος Ν. Μουδανιών αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως τόνισε ο δήμαρχος, Ανδρέας Παπαγιάννης. «Η στάθμη του νερού έχει πέσει πάρα πολύ. Παραλιακά έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Με την κρίση έχουν βάλει όλοι μπαξέδες και ποτίζουν με πόσιμο νερό, με αποτέλεσμα να ξοδεύονται τεράστιες ποσότητες. Στα Σήμαντρα η κατάσταση είναι τραγική. Ανοίξαμε γεώτρηση πριν από ενάμιση χρόνο βάθους 400 μέτρων. Κι ενώ αντλούσαμε νερό στα 180 μέτρα, μέσα σε λίγους μήνες φτάσαμε να τραβάμε νερό από τα 320! Σε δύο χρόνια τελειώνει η συγκεκριμένη γεώτρηση, που λογικά θα έπρεπε να έχει μέση διάρκεια δέκα χρόνων...».
Ο δήμος, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προγραμμάτισε να δημοπρατήσει στις 27 Ιουλίου 11 νέες γεωτρήσεις. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαγιάννης, υπήρξαν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, καθώς η χρηματοδότηση του προγράμματος έχει εγκριθεί από τον προηγούμενο Δεκέμβριο. «Οσο τραβάμε νερό, μπαίνει η θάλασσα μέσα στις γεωτρήσεις. Η περιεκτικότητα σε αλάτι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αυξημένη. Στις παραλιακές γεωτρήσεις έχουμε σημαντικότατο πρόβλημα. Στην πόλη των Μουδανιών είμαστε σε τραγική κατάσταση. Φτάσαμε στο σημείο να απομακρυνόμαστε τόσο από την παραλία, που πλέον ανοίγουμε γεωτρήσεις πάνω από το δρόμο Θεσσαλονίκης - Κασσάνδρας. Με εξαίρεση τα Σήμαντρα αποφύγαμε στις άλλες περιοχές τις πολλές και μεγάλες διακοπές υδροδότησης. Τον Αύγουστο, όμως, φοβόμαστε πως θα υπάρξει πρόβλημα. Με τον πρώτο καύσωνα θα τρέχουμε και δε θα προλαβαίνουμε», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Παλλήνη
Στο δήμο Παλλήνης, ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Καπούλας, σημείωσε ότι φέτος υπάρχουν επάρκεια, ποιοτικό νερό και τουρισμός. «Η επάρκεια οφείλεται κυρίως στο βροχερό χειμώνα που διανύσαμε. Ευτυχώς, και παρά τη μεγάλη επισκεψιμότητα, δεν έχουμε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Μακάρι να πάμε έτσι μέχρι να ολοκληρωθούν και τα φράγματα που θα δώσουν λύση στα προβλήματα υδροδότησης», επισήμανε.
Νέα Καλλικράτεια
Στο δήμο Νέας Καλλικράτειας εμφανίστηκε σημαντικό πρόβλημα στους οικισμούς Νέα Σύλλατα και Σωζόπολη, την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το δήμαρχο, Ιωάννη Γεωργαλά, «χάλασε η γεώτρηση με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στους οικισμούς τις προηγούμενες μέρες. Αποκαταστάθηκε όμως και θεωρώ πως δεν πρόκειται να έχουμε ανάλογες καταστάσεις. Χρηματοδοτούμαστε από το ΕΣΠΑ για γεωτρήσεις, αγωγούς ύδρευσης και υδατοδεξαμενές».
Το βασικό πρόβλημα όμως και σ' αυτήν την περιοχή είναι το μεγάλο βάθος στο οποίο χρειάζεται να φτάσει μια γεώτρηση για να βρεθεί νερό. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαλά, πλέον οι γεωτρήσεις φτάνουν στα 200 - 250 μέτρα.
Κασσάνδρα
Τα προβλήματα στο δήμο Κασσάνδρας είναι σε άμεση εξάρτηση με τη μεγάλη επισκεψιμότητα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Υπάρχουν περιοχές με πολύωρες διακοπές υδροδότησης, ενώ αλλού, ειδικά οι παραθεριστές από τη Θεσσαλονίκη αποφεύγουν να καταναλώσουν νερό βρύσης. Η Καλλιθέα αντιμετωπίζει αρκετές φορές πρόβλημα, όπως και η Ν. Φώκαια, η Αθυτος και η Σίβηρη. Πάντως τα προβλήματα είναι περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν, ενώ ο δήμος δημοπράτησε ήδη το εσωτερικό υδραγωγείο Σίβηρης.
Νέα Τρίγλια
Και στο δήμο Νέας Τρίγλιας το κυριότερο πρόβλημα είναι η επάρκεια νερού, ενώ εκτός των σημαντικών ελλείψεων έχει παρατηρηθεί και πολύ μεγάλος αριθμός παράνομων παροχών, που περιορίζουν ακόμη περισσότερο τις διαθέσιμες ποσότητες.
Πολύγυρος
Οι παραλιακές περιοχές του δήμου Πολυγύρου έχουν πρόβλημα έλλειψης νερού, σύμφωνα με το δήμαρχο, Θωμά Καπλάνη. «Η επάρκεια είναι ικανοποιητική, καθώς προβλήματα έχουμε λίγες φορές και αφορούν την παραλιακή ζώνη και μόνο σε περιόδους αιχμής. Με τη γεώτρηση στα Καλύβια αντιμετωπίζουμε και τα τελευταία προβλήματα, ενώ γίνονται τακτικοί έλεγχοι ποιότητας», δήλωσε ο δήμαρχος.
Ορμύλια
Ο δήμαρχος Ορμύλιας, Ελευθέριος Σταμούδης, υπογράμμισε ότι «οι διακοπές στην υδροδότηση φέτος παρατηρήθηκαν μόνο λόγω των διακοπών ρεύματος από τη ΔΕΗ (όπως πριν από οκτώ μέρες). Για την αποκατάσταση της υδροδότησης ύστερα από διακοπή της περνούν ώρες και ο κόσμος ταλαιπωρείται».
Σιθωνία
Στο δήμο Σιθωνίας υπάρχουν επίσης διακοπές, όμως σύμφωνα με το δήμαρχο, Δημήτρη Ρεβενικιώτη, «δεν έχουν καμιά σχέση με το παρελθόν. Σοβαρά ζητήματα δεν υπάρχουν και έχουμε ήδη νέα σύμβαση για νέους χλωριωτές στις δεξαμενές, που θα διασφαλίσουν ακόμη καλύτερη ποιότητα νερού».
Τορώνη
Στο δήμο Τορώνης, το πρόβλημα, με την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων σιδήρου και μαγγανίου στη Συκιά και τη Σάρτη, πρόκειται να αντιμετωπιστεί από το επόμενο έτος, αφού προσφάτως εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ. «Στη Σάρτη έχουμε πρόβλημα. Ολοκληρώσαμε ένα έργο βελτίωσης του δικτύου, όμως ακόμη δεν είμαστε στο καλύτερο σημείο», είπε ο δήμαρχος, Κυπαρίσσης Ντέμπλας.
Ο λίγος κόσμος, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, βοηθά να μην είναι εμφανή τα υπάρχοντα προβλήματα. «Και στην Τορώνη έχουμε πρόβλημα, αλλά λίγο κόσμο. Υπάρχει πρόβλημα ποιότητας και στην Τριστινίκα και στο Πόρτο Κουφό και ελπίζουμε να κάνουμε ανάλογο έργο με τα περισσεύματα από τις άλλες δύο εργολαβίες», δήλωσε ο δήμαρχος.
Ζερβοχώρια - Στάγειρα
Στους δήμους Ζερβοχωρίων και Σταγείρων Ακάνθου οι δήμαρχοι επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, παρά μόνο περιστασιακά και μόνο τις περιόδους αιχμής. Διακοπές υδροδότησης υπάρχουν όποτε συμβούν βλάβες, όπως τόνισαν οι δήμαρχοι.
agelioforos.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου