Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Εμβόλιο - ελπίδα για τον καρκίνο του μαστού


Ενα νέο εμβόλιο ρίχνουν στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού αμερικανοί ερευνητές. Το εγχείρημα είναι ακόμη υπό εξέλιξη, αλλά τα αποτελέσματα έχουν εντυπωσιάσει τους γιατρούς, οι οποίοι προτίθενται σε δύο χρόνια να δοκιμάσουν το εμβόλιο και σε γυναίκες.

Εως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές σε ποντίκια με γενετική προδιάθεση στον καρκίνο του μαστού. Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, οι γυναίκες θα μπορούν να το κάνουν πριν από την ηλικία των 40 ετών, οπότε ο κίνδυνος να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού αυξάνεται ραγδαία. «Πιστεύουμε πως θα προσφέρει σημαντική προστασία από τη νόσο. Η θέση μας άλλωστε είναι πως ο καρκίνος του μαστού είναι δυνατόν να προβλεφθεί εγκαίρως», δήλωσε ο Βίνσεντ Τουόχι, ανοσολόγος και επικεφαλής της έρευνας που πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Ερευνας στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ.


Εχει αποδειχθεί πως η δημιουργία εμβολίου κατά του καρκίνου είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, κυρίως λόγω της εξαιρετικής ομοιότητας των καρκινικών κυττάρων με τους υγιείς ιστούς. Εάν μάλιστα το εμβόλιο δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαταραχθεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκληθεί σοβαρή βλάβη σε άλλα όργανα. Επίσης, πολλά είδη καρκίνου όσο αναπτύσσονται εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, το νέο εμβόλιο έχει σχεδιαστεί ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η οποία έχει εντοπιστεί στα περισσότερα καρκινικά κύτταρα του στήθους και στους μαστικούς ιστούς των γυναικών που θηλάζουν. Γι΄ αυτόν τον λόγο θα εμβολιαστούν μόνο γυναίκες που δεν πρόκειται να θηλάσουν μετά τη χορήγησή του. «Οι γυναίκες που θηλάζουν στα 40 και άνω είναι πολύ λίγες, γι΄ αυτό σκοπεύουμε να εμβολιάσουμε γυναίκες από αυτήν την ηλικία κι έπειτα» είπε ο Τουόχι.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων, οι επιστήμονες χορήγησαν σε έξι ποντίκια την ουσία α-λακταβουμίνη, η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί στο εμβόλιο. Σε έξι άλλα ποντίκια χορηγήθηκε ένα ψευδοφάρμακο. Ολα τα ποντίκια ήταν δύο μηνών και δεν είχαν καρκίνο. Επειτα από 10 μήνες όλα τα ποντίκια που ουσιαστικά δεν είχαν εμβολιαστεί είχαν αναπτύξει καρκινικά κύτταρα, ενώ εκείνα που είχαν κάνει το πραγματικό εμβόλιο κανένα δεν εμφάνισε όγκους στους μαστικούς ιστούς. Το εμβόλιο ήταν λιγότερο αποτελεσματικό σε ποντίκια που ήδη έπασχαν από καρκίνο του μαστού. «Εάν είναι το ίδιο αποτελεσματικό στους ανθρώπους όπως είναι στα ποντίκια, θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε αυτό το είδος του καρκίνου», είπε ο Τουόχι και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να χορηγείται το εμβόλιο στις γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα εμβόλια για τις παιδικές ασθένειες.

Ο καρκίνος του μαστού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί το συχνότερα εμφανιζόμενο νεόπλασμα στον γυναικείο πληθυσμό και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
tanea


Δεν υπάρχουν σχόλια :