Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ

Οι «Τάιμς» δημοσίευσαν άρθρο του Αnatole Κaletsky με τίτλο: «Η συνέχεια της Lehman, με τη Μέρκελ στο ρόλο του Μπους». Αξίζει να διαβάσουμε τα κύρια σημεία του.


«Εάν συνέβαινε χρεοκοπία της Ελλάδας, θα προκαλούσε παγκόσμια οικονομική καταστροφή. Κι όμως, η πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης χρέους προάγεται ενεργά από κάποιους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει επανειλημμένα προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη για την Ελλάδα. Ο Γερμανός εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε δημοσίως ότι τίθεται ενάντια στην απόφασή της να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα


Αυτές ήταν ακριβώς οι αντιδράσεις, πριν αφεθεί να καταρρεύσει η Lehman. Ηταν καταστροφική η πρακτική να επιτρέπεται η χρεοκοπία, εν μέσω οικονομικής κρίσης, με στόχο να τιμωρηθούν (υποτίθεται) απερίσκεπτοι δανειστές.


Εάν επιτραπεί στην Ελλάδα να καθυστερήσει τις πληρωμές των χρεών της, οι ξένες τράπεζες που έχουν αγοράσει ελληνικό χρέος 338 δισ. ευρώ θα προσπαθήσουν άμεσα να ξεφορτωθούν και τα 333 δισ. ευρώ κρατικών χρεών της Πορτογαλίας και πιθανότατα τα 1.500 δισ. ευρώ χρεών της Ισπανίας.


Και κανείς δεν ξέρει τι θα κάνουν με τα κρατικά χρέη των 2 τρισ. ευρώ της Ιταλίας. Η βουτιά της αξίας ελληνικών ομολόγων και ομολόγων της Ιβηρικής θα απειλήσει άμεσα με χρεοκοπία πολλές από τις μεγάλες γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, που θα χρειαστούν κρατικές εγγυήσεις αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ για να σωθούν.


Εάν η Ελλάδα έβγαινε προσωρινά από την ευρωζώνη, οι επιπτώσεις θα ήταν καταστροφικές. Οι αγορές θα αντιμετώπιζαν άμεσα το ευρώ όχι σαν ενιαίο νόμισμα, αλλά απλώς ως ένα νόμισμα τύπου Αργεντινής ή Ταϊλάνδης, που έχει καταρρεύσει αρκετές φορές


Οι πολίτες των νότιων ευρωπαϊκών χωρών θα μεταφέρουν άμεσα τις καταθέσεις τους, οδηγώντας σε κατάρρευση ολόκληρη την ιδέα του ευρώ και όλες τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης. Τέτοια εξέλιξη θα διαλύσει κάθε ελπίδα παγκόσμιας ανάκαμψης και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στα δημόσια οικονομικά, που βρίσκονται ήδη στο χείλος της καταστροφής. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί, σχεδόν ασχέτως κόστους.


Το πακέτο σωτηρίας των 750 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., αρχίζει να διανθίζεται με τόσους περιορισμούς, που θυμίζει το αρχικό σχέδιο των 700 δισ. δολ. του προέδρου Μπους.


Οι 16 ηγέτες της ευρωζώνης φαίνεται να μιμούνται τη σύγχυση της αμερικανικής κυβέρνησης και να την πολλαπλασιάζουν επί 16.


Δυστυχώς, το αδύνατο μπορεί να γίνει αναπόφευκτο χωρίς καν να προλάβει να χαρακτηριστεί απίστευτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :