Πέμπτη 13 Μαΐου 2010
Αέρια ρύπανση: Θα «χάσουμε» έξι μήνες ζωής σε μια δεκαετία
Έξι μήνες ζωής θα «χάσουμε» μέσα σε μια δεκαετία στην Ελλάδα, αν δε βελτιωθούν οι συνθήκες ρύπανσης του αέρα τόσο στο περιβάλλον, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος CAFΕ (Clean Air For Europe) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό επισημάνθηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας για την ανασυγκρότηση των πόλεων.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής..........
Αν. Καθηγητή Κώστα Καρτάλη, «τα στοιχεία που μας παρουσιάστηκαν αποδεικνύουν τη σοβαρή επιδείνωση της ανθρώπινης υγείας από την αέρια ρύπανση αλλά και συνηγορούν στη συνέχιση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. οχημάτων. Σε ότι αφορά στη ρύπανση εσωτερικών χώρων, θα πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι ξεφύγαμε από τη ρύπανση όταν μπαίνουμε σπίτι μας. Και αυτό γιατί τα στοιχεία για τη ρύπανση των εσωτερικών χώρων (ακόμα και για τα χειρουργεία, σχολεία, κλειστά γυμναστήρια, χώρους διασκέδασης και εστίασης) αποδεικνύουν ότι μέσα στους κλειστούς χώρους υπάρχουν τελικά μεγαλύτερα προβλήματα. Διαπιστώσαμε έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και καταγράψαμε το πρόβλημα που υπάρχει με την κυκλοφορία υλικών (βαφές, υλικά καθαρισμού, βερνίκια, κ.α.) που δεν έχουν ελεγχθεί και σημανθεί. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα επανέλθει στο θέμα καλώντας τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Υγείας και Παιδείας να καταθέσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.».
Μετξύ των στοιχείων που κατατέθηκαν στην Επιτροπή επισημαίνονται τα εξής για την Ελλάδα:
1.
Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος CAFΕ (Clean Air For Europe) της Ευρωπαϊκής Ένωσης το προσδόκιμο επιβίωσης λόγω της έκθεσης σε αιωρούμενα σωματίδια θα μειωθεί περίπου κατά 6 μήνες το 2020, αν τα επίπεδα αέριας ρύπανσης παραμείνουν τα ίδια.
2.
Πολύ πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι το 60 % του άσθματος το οποίο παρατηρείται στην Ελλάδα οφείλεται στη ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος.
3.
Τα στοιχεία από μετρήσεις που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε περισσότερα από 1.000 κτήρια σε όλη τη χώρα (κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία, κλινικές, γραφεία, μουσεία, αθλητικά κέντρα) αποδεικνύουν ότι στους πιο επιβαρυμένους εσωτερικούς χώρους συγκαταλέγονται οι σχολικές αίθουσες, τα διάφορα κέντρα διασκέδασης, τα χειρουργεία, κ.ά.
4.
Ειδικότερα για τις σχολικές αίθουσες στο 75% των σχολείων που εξετάσθηκαν παρουσιάζεται συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα κατά πολύ μεγαλύτερη από το όριο των 600-700 ppm (μερικές φορές φτάνει περίπου και στα 2.500-3.000 ppm). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη συγκέντρωσης των μαθητών και τη μείωση της μαθησιακής τους ικανότητας. Επιπρόσθετα η συγκέντρωση οργανικών πτητικών ενώσεων στα σχολικά κτίρια ξεπερνά τα όρια στα περισσότερα σχολικά κτίρια.
5.
Η χρήση των μαρκαδόρων μέσα στις σχολικές αίθουσες δημιουργεί σοβαρή αύξηση στις συγκεντρώσεις οργανικών πτητικών ενώσεων, ενώ θεωρείται αναγκαία η χρήση φωτοκαταλυτικών βαφών για τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων.
6.
Σε έρευνα που έγινε σε 10 νυχτερινά μπαρ παρατηρήθηκαν συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που φτάνουν έως τα 1.600 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο με όριο τα 40. Στην πραγματικότητα ένα νέος ο οποίος παρέμεινε στο μπαρ για κάποιες ώρες ήταν σαν να είχε καπνίσει περίπου 100 τσιγάρα, έστω και αν δεν κάπνιζε ποτέ.
7.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 17 χειρουργεία σε νοσοκομεία στην Αττική τα επίπεδα των οργανικών πτητικών ενώσεων υπερβαίνει τα όρια αγγίζοντας τα όρια της τοξικής έκθεσης. Ειδκότερα σε αίθουσα του νοσοκομείου Παίδων η συγκέντρωση -με όριο το 0,02,- μετρήθηκε στο 40 και στο 50 για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διαστήματα τα οποία ήταν 4 και 5 χρόνια.
8.
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται υλικά (για τη βαφή, την καθαριότητα των σπιτιών, κ.ά.) τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές και κυκλοφορούν από συγκεκριμένες αλυσίδες πολυκαταστημάτων χωρίς κανένα έλεγχο. Σε χώρες της Ε.Ε. τα προϊόντα συνοδεύονται από ειδικά σήματα ποιότητας και οικολογικά σήματα που παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά του προϊόντος σε σχέση με τη ρύπανση που προκαλούν. Στη Γαλλία ειδικότερα είναι υποχρεωτικό από 1ης Ιανουαρίου 2010 πριν κυκλοφορήσει οποιοδήποτε υλικό να έχει μετρηθεί αναφορικά με τους ρύπους που παράγει στις 28 πρώτες ημέρες της χρήσης του και να υπάρχει αναφορά πως το προϊόν επιδρά στον άνθρωπο.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Ματθαίος Σανταμούρης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Φυσικής-Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος) και η Κλέα Κατσουγιάννη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής).
http://www.agelioforos.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου