Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Οι επιχειρήσεις κοντά στο περιβάλλον


Το πρώτο εθελοντικό σύστημα ανταλλαγής ρύπων που θα εξοικονομήσει 1 εκατομμύριο τόνους διοξείδιο του άνθρακα με στόχο να φυτευτούν ισάριθμα δέντρα σχεδιάζουν να δημιουργήσουν 360 επιχειρήσεις με έδρα και δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Η πρωτοβουλία, η οποία λανσάρεται «Athens Green», ανήκει στην θυγατρική του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου «Post Bank Green Institute» και τελεί υπό την αιγίδα του........


υπουργείου Περιβάλλοντος, του δήμου Αθηναίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο Athens Green (φαρμακευτικές, εμπορικές, super market, βιομηχανίες κ.α) ακολουθούν διαδικασίες σταδιακής μείωσης κατανάλωσης ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού τους αποτυπώματος.

Το πρόγραμμα θα καθορίζεται με βάση τις ανάγκες τους και για την συμμετοχή τους θα καταβάλλουν μία εφάπαξ συνδρομή, το ύψος της οποίας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, πέραν από τα οφέλη. Σε αυτά συγκαταλέγεται η μείωση του κόστους λειτουργίας από την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και η μείωση από τους παραγόμενους ρύπους CO2e.

Για κάθε επιχείρηση που συμμετέχει στην πρωτοβουλία ορίζεται ως σημείο εκκίνησης το σημερινό ενεργειακό της αποτύπωμα.

Καθορίζεται ο στόχος, οργανώνονται και υποστηρίζονται οι διαδικασίες και οι ενέργειες ώστε ο στόχος να επιτευχθεί. Σε τακτά χρονικά καταγράφεται το αποτύπωμα και η εξέλιξη του, βεβαιώνεται η εξοικονόμηση που έχει επιτευχθεί και η μείωση ρύπων που έχει παραχθεί από την συγκεκριμένη επιχείρηση.

Κάθε φορά που οι αρνητικοί ρύποι που προέκυψαν από εξοικονόμηση βεβαιώνονται, προσφέρονται σε έναν κεντρικό κουμπαρά του οποίου η μονάδα μέτρησης είναι ο τόνος CO2e που έχει εξοικονομηθεί. Στόχος της πρωτοβουλίας, είναι να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 1.000.000 τόνοι CO2e.

Κάθε τόνος και ένα δέντρο

Κάθε τόνος CO2e που υπάρχει στον κουμπαρά του εθελοντικού συστήματος ανταλλαγής μετατρέπεται αυτομάτως με βάση συγκεκριμένη και προκαθορισμένη ισοτιμία σε δένδρο που θα φυτευτεί ή σε λαμπτήρα νέας τεχνολογίας που θα ανταλλαχθεί.

Η ισοτιμία καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από το κόστος αγοράς και το κόστος φύτευσης (όσον αφορά τα δένδρα).

Ο στόχος είναι να φυτευτούν 1.000.000 δένδρα στην Αττική. Η επιλογή των φυτών και των σημείων, θα γίνει σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και με την συνδρομή ειδικών ώστε να εξασφαλιστεί ότι η επιλογή είναι συμβατή με το φυσικό τοπίο της Αττικής όπως και η βιωσιμότητα τους.

Ο στόχος είναι επίσης να ανταλλαχθούν 100.000 ενεργοβόρους λαμπτήρες παλαιάς τεχνολογίας με νέους, χαμηλής κατανάλωσης. Σε συγκεκριμένα σημεία της Αττικής οι πολίτες θα μπορούν να ανταλλάσσουν παλαιούς λαμπτήρες με νέους. Οι παλαιοί που θα συγκεντρωθούν θα οδηγηθούν στην ανακύκλωση.


kala-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :