Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία


Το στρες της οικονομικής κρίσης καταβάλλει τους εργαζόμενους, με συνέπεια να αυξάνονται κατακόρυφα τα προβλήματα ψυχικής υγείας και η λήψη αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων, σύμφωνα με μία νέα έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης διανοητικής υγείας Mind. Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν δημοσκόπηση σε 2.050 εργαζομένους, διαπιστώνοντας ότι σχεδόν ο ένας στους δέκα χρειάστηκε να απευθυνθεί στους γιατρούς με κρίση άγχους.

Από αυτούς, το 10% παίρνει πλέον αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα προκειμένου να αντεπεξέλθει στα νέα αυτά δεδομένα.

Τα τελευταία δύο χρόνια αποδείχθηκαν πως ήταν μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδος, ακόμη και για όσους δεν έχασαν την δουλειά τους. Σε πολλές περιπτώσεις μειώθηκαν οι υπερωρίες και συνεπώς το εισόδημα, ενώ σε άλλες έγιναν μειώσεις προσωπικού, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ώρες εργασίας για τους εναπομείναντες εργαζομένους.

Η πλειονότητα αισθάνεται ανασφάλεια για το εργασιακό της μέλλον.

Επιπλέον, ο ένας στους πέντε έχει παρουσιάσει σωματικό πρόβλημα υγείας εξ’ αιτίας του άγχους και ο ένας στους τέσσερις έχει ξεσπάσει σε κλάματα κάποια στιγμή στην δουλειά του, μην αντέχοντας άλλο την πίεση.

Οι εκπρόσωποι του Mind επισημαίνουν ότι αυτές τις δύσκολες ώρες οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να βελτιώσουν την ατμόσφαιρα στους εργασιακούς χώρους, ενώ θα πρέπει επίσης να δείξουν περισσότερη κατανόηση στα προβλήματα ψυχικής υγείας των εργαζομένων.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι που αισθάνονται ασφάλεια και ηρεμία στον εργασιακό χώρο τους είναι πολύ πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί.

Αυτό είναι κάτι που όλοι οι εργοδότες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση διανοητικής υγείας Mind.

Δεν υπάρχουν σχόλια :