Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ρυθμίσεις δανείων σε δημοσίους υπαλλήλους προτείνουν οι τράπεζες


Τους πελάτες που θα υποστούν τη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος βάση των επαχθών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το τερατώδες δημόσιο χρέος με κεφάλαια από ΕΕ και ΔΝΤ, σπεύδουν να εντοπίσουν οι τραπεζίτες.

Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους...


.εν ενεργεία και συνταξιούχους, οι οποίοι, όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες - θα βρεθούν σε αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων και της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού. Ο στόχος είναι να προτείνουν ρύθμιση των υποχρεώσεών πριν εμφανιστούν μαζικές καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων τους. Με αυτό τον τρόπο θα επιχειρήσουν να κρατήσουν υπό έλεγχο τις επισφάλειες (που λειτουργεί αφαιρετικά των κερδών και επηρεάζει αρνητικά, δηλαδή περιορίζει τα ίδια κεφάλαια) και να διατηρήσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο κερδοφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη τραπεζών, ο τρόπος της ρύθμισης των χρεών θα περιλαμβάνει:

Α) την πληρωμή μόνο του τόκου και όχι του κεφαλαίου για διάστημα π.χ. δύο ετών και

Β) την παράταση– κατά το ίδιο χρονικό διάστημα – της δανειακής σύμβασης.

Έτσι, οι τράπεζες δεν θα αναλάβουν πρόσθετες προβλέψεις στους ισολογισμούς τους εκτός εάν η εποπτική αρχή, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος ζητήσει για αυτές τις ρυθμίσεις μεγαλύτερο ύψος προβλέψεων, κάτι βέβαια που έκανε στη διάρκεια της κρίσης.

Σε επίπεδο πάντως κερδοφορίας η ρύθμιση δεν αναμένεται να επιφέρει μεγάλη μείωση του αποτελέσματος παρά μόνο σε επίπεδο επισφαλειών.

Η επίτευξη του στόχου είναι άγνωστο εάν επιτευχθεί δεδομένης της βαθιάς ύφεσης που θα περάσει η χώρα τα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η λήψη άμεσων μέτρων είναι μια θετική πρωτοβουλία.

Σημειώνεται ότι η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος οδήγησε σε αύξηση των επισφαλειών (λόγος δανείων σε καθυστέρηση προς σύνολο δανείων) στο 7,7% στο τέλος του 2009 από 5% τον Δεκέμβριο του 2008. σημαντική αύξηση του ποσοστού των καθυστερήσεων εμφάνισαν όλες οι κατηγορίες δανείων με μεγαλύτερη των καταναλωτικών. Εφέτος, με την οικονομική δραστηριότητα να φθίνει, δηλαδή τα εισοδήματα να μειώνονται και τα χρέη να παραμένουν τα ίδια, αναμένεται διψήφιο ποσοστό καθυστερήσεων (10%) που αντιστοιχεί σε περίπου 26-27 δις. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :