Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ποδηλατοδρομία στην Ορμύλια


Με την ημέρα περιβάλλοντος να πλησιάζει (σε 25 μέρες από σήμερα) θυμήθηκα την πρώτη ποδηλατοδρομία που έγινε στο χωριό μας.Δεν θυμάμαι ακριβώς ποια χρονιά ήταν αλλά αυτό που έχει χαραχτεί στο μυαλό μου είναι το μεγάλο πλήθος ποδηλάτων που συγκεντρώθηκαν στα πεύκα.Όλοι οι συνομήλικοί μου κι εγώ ξετρελαθήκαμε στην ιδέα του να πάμε στα Ψακούδια με το ποδήλατο γι' αυτό είμασταν από τους πρώτους που συμπληρώσαμε την αίτηση!

Οι συμμετέχοντες............

γύρω στους 150, κι όλοι μαζί ξεκινήσαμε για τα Ψακούδια.Η διαδρομή πραγματικά υπέροχη, από τα φυτά και τα δέντρα που υπήρχαν κατά μήκος του Χαβρία μέχρι το κελάηδισμα των πουλιών,την ηρεμία που επικρατούσε αλλά και τη νηνεμία αφού δεν υπήρχε ίχνος ανέμου στον ορίζοντα.

Αφού απολαύσαμε τη διαδρομή, κι αφού άλλοι γελούσαν , άλλοι χτυπούσαν (υπήρχαν και μικροατυχήματα), άλλοι πείραζαν ο ένας τον άλλον κι άλλοι απλά βρίσκονταν σε τόπο μακρινό με τη σκέψη τους φτάσαμε επιτέλους στα Ψακούδια όταν άρχιζε να σουρουπώνει...
Και ναι!έφτασε η ώρα για την κλήρωση των οχτώ ποδηλάτων(χορηγίες διαφόρων επιχειρήσεων στην Ορμύλια) που όλοι περιμέναμε πως και πως...

Ο καθένας μας ψιθύριζε από μέσα του να βγει από την κληρωτίδα το νούμερό του.
Τελικά ήμουν ένας από τους τυχερούς, αφού το όγδοο και τελευταίο χαρτάκι που έβγαινε από την κληρωτίδα έγραφε το νούμερό μου πάνω..!Η χαρά μου εκείνη τη στιγμή δεν περιγράφεται...

Στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο(παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος), εδώ και λίγα χρόνια, γίνεται μία ποδηλατοδρομία η οποία ξεκινάει από τα πεύκα του χωριού μέχρι τη γέφυρα του Χαβρία, κι από κει διασχίζει όλο το μήκος του ποταμού μέχρι και λίγο πριν από τις εκβολές του.Έπειτα συνεχίζει προς τον οικισμό Νησί και στη συνέχεια κατευθύνεται προς τα Ψακούδια όπου είναι και ο τελικός της προορισμός.
Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με πρωτοβουλία των ''Φίλων του Χαβρία'', όμως με την υποστήριξη του Δήμου, των κατοίκων, των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και των δεκάδων λιλιπούτειων Ορμυλιωτών που παίρνουν ανελλιπώς μέρος συνεχίζεται επάξια μέχρι και σήμερα.
*Πέρσι(2009) έγινε η πρώτη μαθητική και λαϊκή ποδηλατοδρομία στην Αθήνα.
*Φέτος(2010) έγινε και στη Θεσσαλονίκη.
*Φέτος πάλι έγινε και στην Πάτρα η πρώτη ποδηλατοδρομία στο χρονικά της πόλης.
Αυτό που βλέπουμε, είναι ότι η Ορμύλια, ένα χωριό τεσσερισήμισι περίπου χιλιάδων κατοίκων κατάφερε να διοργανώσει μία ποδηλατοδρομία πολύ πριν τις αντίστοιχες των μεγαλουπόλεων!


http://samatas-stin-ormylia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια :