Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΟΝΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΟΧΗ


Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Μουδανιών συγκλήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, στο οποίο προσκλήθηκαν και οι δήμαρχοι Τρίγλιας και Καλλικράτειας, προκειμένου να συζητηθεί η ονομασία του νέου Καλλικράτειου δήμου που φέρει την ονομασία «Νέας Προποντίδας». Όπως διαφάνηκε και από τη συνεδρίαση, στην οποία τελικά δεν προσήλθε ο δήμαρχος Καλλικράτειας Ι.Γεωργαλάς, το όνομα του ενιαίου δήμου δεν χαίρει αποδοχής…...

Στη συνεδρίαση ήταν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας, ο οποίος δέχτηκε πυρά τις προηγούμενες μέρες, κατηγορώντας τον πολλοί αυτοδιοικητικοί και εσωκομματικοί παράγοντες για μεθοδεύσεις στο σχέδιο «Καλλικράτης» στη Χαλκιδική.
Ο κ.Δριβελέγκας είπε ότι δέχεται άδικα βολές χωρίς να έχει ευθύνη ο ίδιος. «Για το όνομα του δήμου Νέας Προποντίδας δεν γνώριζα τίποτα, καθώς εγώ είχα προτείνει στον υπουργό το όνομα «δήμος Καλαμαριάς» ή «Νότιας Καλαμαριάς» αλλά δεν έγινε αποδεκτό. Δεν γνωρίζω πως προέκυψε αυτό το όνομα αλλά πιθανότατα ήταν μία από την προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης» είπε ο βουλευτής.
Ο κ.Δριβελέγκας απαντώντας σε ερώτηση της Τηλεόρασης SUPER για το τι μπορεί να αλλάξει κατά τη διαβούλευση ξεκαθάρισε ότι το όνομα ενός δήμου αλλάζει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει η χωροταξία και η έδρες των νέων δήμων.

«Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό και τις έδρες δεν υπάρχει καμία αλλαγή και αυτό το εξήγησα. Εκεί που υπήρχαν δυνατότητες αλλαγής ήδη το σχέδιο «Καλλικράτης» τις αναφέρει (π.χ. νομός Πέλλας). Στη Χαλκιδική όμως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Και αν μπορώ να ερμηνεύσω τον υπουργό δεν πρόκειται να ανοίξει τέτοιο θέμα γιατί θα ξηλωθεί όλος ο «Καλλικράτης». …Ο κάθε δήμος θέλει να μείνει μόνο του, ανεξάρτητος. Εγώ κατανοώ ότι κάνουν συνεδριάσεις κάποια δημοτικά συμβούλια για την τιμή των όπλων αλλά αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι δεν αλλάζει το χωροταξικό και καλό θα είναι να μην υποδαυλίζουμε τοπικισμούς και πάθη» είπε ο κ.Δριβελέγκας.
Ο δήμαρχος Μουδανιών Ανδρέας Παπαγιάννης τόνισε ότι θα πρέπει να αποφασίσουν από κοινού τα δημοτικά συμβούλια των τριών δήμων για την ονομασία του νέου δήμου. «Ο στόχος είναι να συζητηθεί το θέμα ήρεμα, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε δήμου και να μπουν στην άκρη οι τοπικισμοί» είπε.
Ο δήμαρχος Τρίγλιας Κώστας Σγουρής που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση ανέφερε κι αυτός ότι θα πρέπει να βρεθεί όνομα κοινής αποδοχής στο πλαίσιο της συνεννόησης και της συνεργασίας χωρίς τοπικισμούς.
Τελικά αποφασίστηκε να υπάρξει νέα κοινή συνεδρίαση των τριών δημοτικών συμβουλίων Μουδανιών, Τρίγλιας και Καλλικράτειας, αφού προηγουμένως υπάρξουν προπαρασκευαστικές διεργασίες εντός των τριών δήμων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :